Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ekspozytor do okien

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ekspozytor do okien

Witam,
    Sprawa chyba dość nie typowa, otóż buduję/projektuję ekspozytor, który będzie prezentował różnicę pomiędzy zwykłym oknem, a takim bardziej dźwiękoszczelnym... Wyobrażam sobie dwie komory, które będą obudowywały okno z ramą, w środku miałby być głośnik z którego emitowane byłyby dźwięki dnia codziennego - szczekanie psa, ruch uliczny, zabawa dzieci itd. Nie znam się na dźwięku i jego tłumieniu. Moje pytanie to jaki głośnik byłby wystarczający? komora będzie miała ok 500x500x250mm no i czym taką komorę trzeba by wytłumić, aby uzyskać żądany efekt różnicy w odsłuchiwaniu. Czytałem, o matach bitumicznych, piankach akustycznych, głośnikach, jest tego sporo, głowa mi już pęka, a i tak nie wiem co by było odpowiednie, tak by nie przepłacić i uzyskać żądany efekt.

500x500x250mm to jakiej wielkości będą te okna..?

Jeżeli to mają być jakieś akustyczne okna to mogą dobijać do 40dB.., żeby zrobić lepszą przegrodę trochę się będziesz musiał na starać.. żeby dorównać do takiego okna to trzeba ściany silikatowej o grubość ze 120mm + 2x tynk...

Najprościej to cieńsza obudowa wyreguluj głośność do odpowiednich poziomów i na kontrakton zmiana głośności.. ;-)

Jak bardziej na serio - to i tak te dźwięki bym przygotował - tak by nie było niskich częstotliwości i przygotował bym obudowę z osb - najlepiej dwie warstwy ze sobą nie połączone na sztywno z wełną mineralną pomiędzy (ze 100mm minimum..)..

Skomentuj

to będzie stacjonarne czy ruchome?

Skomentuj

Okna mają 500x500mm, same szyby ok 250x250mm, wymiar który podałem, miał dotyczyć pustki za oknem w której miałby być umieszczony głośnik, w kierunku okna. To będzie stacjonarne, ewentualny transport na palecie. Zdaję sobie sprawę, że nie da się tego idealnie wygłuszyć, ale chodzi o max jaki się da tego z wycisnąć, na jak najcieńszych materiałach, aby to nie było jakieś straszne wielkie. Ścianki silikatowe i tynk odpada, myślałem właśnie o płytach mdf, hdf, osb do tego jakieś pianki akustyczne (tylko ile mm?), może maty bitumiczne? czy po prostu wełna mineralna? No i w jakiej kolejności to wszystko. Chodzi o to aby jak najmniej dźwięku wydostawało się na zewnątrz.

Skomentuj

100mm i tak pasowało by mieć, rama okna będzie nie wiele mniejsza, od wewnątrz nie potrzebujesz wygłuszenia - to przegroda ma przepuszczać jak najmniej - więc czym większa masa tym lepiej.. Nie rób tylko żadnego sztywnego połączenia pomiędzy płytą wewnętrzną i zewnętrzną.. (albo bez żadnego rusztu - przy takich gabarytach raczej zbędne - albo dwa osobne ruszty.. ) dużo zyskasz nie zmieniając samych materiałów..

Newralgiczne miejsce to będzie mocowanie samej ramy okna.. najlepiej okno było by mocować na sztywno tylko do jednej ze stron... pewnie zewnętrzna w tym przypadku lepsza - żeby szpary nie było widać..
          Last edited by LubMich; 15.04.2017, 16:14.

Skomentuj

Czaruję...
          X