Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 25/40/3 jaka pojemność skrzynki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 25/40/3 jaka pojemność skrzynki

Najlepsza pojemność skrzynki dla gdn 25/40/3 kolumna typu zamkniętego (Zg60c115).
    Dudnienie basu straszne nie da się słuchać, zagłusza inne dźwięki jeden huk i nic więcej.
    Wykonane prace :wymienione zawieszenia piankowe ,okablowanie 1,5mm ofc ,
    Kondensatory foliowe, rezystory metalizowane, terminale podłączeniowe, skrzynka dostała
    wzmocnienia w postaci listew i sporo wytłumienia zamiast kawałka wełny zamkniętej w folii.
    Jeżeli ktoś posiada wiedzę jakie kroki poczynić z dudniącym basem to proszę o podpowiedź ,wyremontowałem te kolumny z sentymentu ale w porównaniu z innymi kolumnami nie da się słuchać-choć wysokie tony nad podziw grają czysto i w miarę delikatnie.

A może ten głośnik nie nadaje się do OZ. W karcie oficjalnie QTS= 0,36 ..?

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo_ Zobacz posta
      Jeżeli ktoś posiada wiedzę jakie kroki poczynić z dudniącym basem to proszę o podpowiedź
      Sprawdź czy problemem nie jest rezonans pomieszczenia. W typowym pomieszczeniu kolumny postawione w kątach/pod ścianą po prostu buczą.

Skomentuj

Najpierw zaczynamy od pomiaru parametow T-S glosnika, potem mozna podumac nad nowa obudowa lub chociaz dowiedziec sie co jest nie tak z ta, ktora mamy.

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedzi.Rezonans pomieszczenia rzeczywiście jest, mimo że pokój szykowany typowo pod odsłuchy (dywan na podłodze 4x4,2m)
          Grube dywany na rogach pomieszczenia za kolumnami,gruby dywan na prawie całej ścianie za słuchaczem. Niestety bardzo mało mebli (dwa fotele i stolik)
          Te kolumny oryginalnie były produkowane jako zamknięte-nie chcę żadnych nowych skrzynek-pozostaje jako oryginał kolekcjonerski tylko aby nie dudnił tak bas i tyle.
          Wyliczyłem aktualną pojemność skrzynki na 44 litry.W porównaniu z JM LaB cobalt 816 i fountek neo 1 - to nie da się tego słuchać.
          Pytanie czy zmniejszać czy zwiększać litraż w celu otrzymania bardziej precyzyjnego odtwarzania niskich tonów?

Skomentuj

Zrób sobie bass-trapy zamiast tych dywanów w rogach. A do skrzynek możesz dołożyć varioventy z tyłu obudowy.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź ale wydane 600zł na dwa grube dywany i zaraz do śmietnika to raczej zły pomysł.
              bass-trapy chętnie bym zrobił ale nie wiadomo na jaki zakres częstotliwości.
              Variovent nawet nie wiem co to jest ,natomiast brak mi wiedzy co się dzieje z basem gdy skrzynka głośnika niskotonowego jest za mała lub za duża.

Skomentuj

Jedyne co w tej sytuacji mozesz zrobic, to wytlumianie obudowy. Nie znamy parametrow glosnikow, wiec nie mozemy nic dokladnego zaproponowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo_ Zobacz posta
                  bass-trapy chętnie bym zrobił ale nie wiadomo na jaki zakres częstotliwości.
                  Nic trudnego, mogę podpowiedzieć co i jak zrobić.
                  Nie wiem jak wygląda Twój pokój odsłuchowy ale prawie puste pomieszczenie to tragiczna akustyka. Warto by się do tego przyłożyć jeśli czerpiesz satysfakcję ze słuchania muzyki.

Skomentuj

Pokój wygląda tak jak na zamieszczonym foto.gruba wykładzina na całości pokoju(4x4,1m)
                    ściana-sufit narożniki zaokrąglone sufit z styropianu.za kolumnami w narożnikach dywany wiszące grube i ciężkie.
                    ściana za słuchaczem w 80% gruby dywan.Po bokach z lewej: goła ściana tapeta winylowa,z prawej długi grzejnik i okno.
                    miejsce słuchacza to dwa fotele i mały stolik.Pomieszczenie jest uszykowane do odpoczynku i słuchania muzyki (bez TV)
                    W pokoju jest bardzo cicho przy klaskaniu dłońmi wydaje się idealnie prawie zero pogłosu,mowa bardzo dobrze zrozumiała.
                    Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Last edited by przemo_; 07.06.2017, 21:17.

Skomentuj

Zamiast dywanów to proponuję cegłę dziurawkę lub trochę logicznego myślenia .Zatem w ten sposób prędzej zbudujemy tu nową filharmonię niż rozwiążemy ten problem. Kiedyś wyczytałem całkiem słuszną uwagę ,że obudowy starych Tonsili dobrze nadają się do przechowywania kartoflii ,czyli wniosek jest taki ,że należy sie skupić na samych głośnikach i obudowie ,a nie zaczynać od "dupy strony" .
                      Pomiar impedancji i parametrów T/S gdn-ów jest wskazany ,ale wystarczy zobaczyć jak wychylają się membrany przy dość głośnym słuchaniu :jak za dużo to znaczy ,że obudowa jest za duża i głośniki nie wyrabiają i stąd te zniekształcenia ,albo przy umiarkowanych wychyleniach jest za mała i mamy dudnienia .
                      Zakładam ,że oba basowce zostały dobrze zregenerowane,ale nie są to revelatory lub vify-ne ,które mogą znieść więcej błędów .Coś mi tu nie gra : w obudowie zamknietej brzydko buczy?? To jakaś herezja
                      44 litry (jeżeli prawidłowo obliczone ) w OZ to trochę za dużo dla tych gdn-ów tak mi sie to widzi na oko
                      no i nie znamy rzeczywistego Qts głośnika skorygowanego o rezystancję cewki w filtrze .
                      wiem wiem tłumienie troche pomaga ,ale jak jest spieprzona objętość to nic nie pomoże na dudnienia
                      Last edited by czart; 07.06.2017, 23:59.

Skomentuj

Czaruję...
                      X