Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe kolumny 2,5 way na PEERLESS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe kolumny 2,5 way na PEERLESS

Witam serdecznie!
    Jestem tu nowy,więc z góry przepraszam za wszystkie moje błędy.
    Z zawodu jestem elektrykiem,ale bardzo pasjonuje mnie sprzęt i muzyka.
    Muzyka którą słucham to jazz,i pop.
    Pokój który mam przeznaczony do tego ,to 24 metry kwadratowe.
    Elektronika to Cambridge Audio 851A, i kolumny Phonar Veritas P6 NEXT.
    Jestem bardzo zadowolony z moich kolumn,ale postanowiłem stworzyć coś własnego,jeśli tylko uzyskam waszej pomocy.
    Przyszłe obudowy są na wykończeniu,całość pochylona do tyłu o 7 stopni ,pojemność do regulacji OK.30 litrów,ponieważ jestem jeszcze przed klejeniem.
    Jeszcze wszystko można zmienić.
    Moje pytanie;
    Czy ktoś może mi podać gotowy projekt do tych skrzynek?
    Najlepiej 2,5 way.Może coś z PEERLESS ? PEERLESS HDS 180 EXCLUSIVE X2
    Scan-Speak D2606/922000 X1
    Finanse jakie zamierzam przeznaczyć na same głośniki to ok. 2000 zł.
    Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość.

- - - - - aktualizacja - - - - -

najpierw zrobiles skrzynki a pozniej pytasz o zestaw?
    rysunek kolumn z jakiego jest projektu? ciales recznie wszystko czy cnc?

Skomentuj

Witam ponownie!
      Jak już wspomniałem jestem elektrykiem,ale pracuje w firmie stolarskiej i programuje maszyny CNC, więc dostęp do maszyn jest.
      Tak to prawda,najpierw zrobiłem skrzynki które jeszcze całe są w częściach,nie sklejone.Długo myślałem co sobie zrobić żeby fajnie wyglądały.
      Rysunek jest mojego autorstwa,trochę odgapiłem wygląd od moich Phonarów które też są pochylone do tyłu o 7 stopni. . Stąd też pomysł żeby zrobić coś na głośnikach Peerless. Ale nie koniecznie,jestem otwarty na zmiany.
      ,

Skomentuj

skocz do dzialu WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne-> Projekty-kolumny i wybierz cos w swoim budzecie co CI sie podoba ewentualna opcja to wybierz glosniki jakie bys chcial i zglos sie do ktorejs z osob ktore oferuja projektowanie zwrotnic, bez wiedzy i sprzetu niestety nic nie zdzialasz na wlasna reke

Skomentuj

Dziękuje, w takim razie tak zrobię. Szukam dalej...

Skomentuj

A ja może z innej strony zapytam - jakie masz preferencje muzyczne oraz jakie masz pomieszczenie w którym miałyby stać kolumny?

Skomentuj

Głównie słucham Jazz i pop,ale muzyka elektroniczna też mi bardzo odpowiada.
              Pomieszczenie to salon tv ok.24 metry kwadratowe.
              Wymyśliłem sobie projekt kolumn 2,5 way na głośnikach PEERLES, stąd też pytanie o schemat zwrotnic do konstrukcji pochylonej do tyłu o 7 stopni.
              A głośniki to PEERLES - HDS 180 exclusive x2
              i kopułka SCAN SPEAK R2604-832000 x1

Skomentuj

Kiedyś na Audioshow słuchałem podobnych kolumn, były to 2,5 drogi z tego co pamiętam, tylko wysokotonowy to chyba była Vifa, a grało to całkiem przyzwoicie, więc ze scanem na górze powinno być jeszcze lepiej. Może ktoś z forumowych kolegów pamięta, co za firma robi te kolumny, to może można byłoby dorwać zwrotkę i sklonować ewentualnie ją adaptując.

Skomentuj

Powiem tak;kolumny które posiadam PHONAR VERITAS P6 NEXT, właśnie są oparte na peerlessie.
                  Nie posiadam jakiegoś specjalnie wytłumionego pokoju,czy coś ale dzwięk jest tak pięknie zrównoważony że można słuchać muzyki bez końca,nie męcząc się.
                  Bardzo bym się cieszył gdyby ktoś się znalazł mi pomóc.

Skomentuj

Skoro masz kolumny z których jesteś zadowolony i potrzebujesz jeszcze jedną parę np. do drugiego pokoju to może najłatwiej byłoby je sklonować.

Skomentuj

Tak,masz racje.
                      Taka myśl też mi przychodzi do głowy,ale to będzie ostateczność...
                      Ciągle mam taką nadzieje że ktoś ma takie kolumny oparte na PEERLESS HDS 180 EXCLUSIVE

Skomentuj

Patrząc na przetworniki Twoich obecnych i planowanych kolumn to średnica i ilość basu mogą się różnić. Szkoda że daleko mieszkasz, bo moglibyśmy się pobawić, bo złożyłem ostatnio system pomiarowy i właśnie go testuję. A nie ma jakiegoś gotowca w sieci? Swego czasu to były dość popularne przetworniki.

Skomentuj

Zobacz sobie kit SB Acoustic Rinjanii

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/Peerless_HDS830875.htm
                            http://www.troelsgravesen.dk/HDS164.htm
                            Tylko paczki proste...

Skomentuj

Witam serdecznie!
                              Bardzo dziękuje za te projekty,już myślałem że nic w tym temacie,a tu proszę...i wersja pochylona-super
                              Bardzo mnie interesuje pierwszy projekt,głośniki są dostępne,w drugim nie znalazłem Peerless HDS 164 (850438)
                              Pozdrawiam,i zaczynam coś robić w tym temacie...

Skomentuj

W Rinjani głośniki są świetne, paczka mniejsza ale i tak wieksza jak planowałes. Tu jest inny projekt, pomierzony, opisany i tańszy nieco :
                                http://www.justdiyit.com/shockwave/

Skomentuj

Jakos marnie wyglada ten projekt... I jeszcze ta zwrotnica. Ludzie to sobie lubia utrudniac zycie.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X