Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o ocenę 3-way na Sb Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o ocenę 3-way na Sb Acoustics

Witam
    Jestem zielony i chętnie korzystam z doświadczenia innych.
    Podoba mi się poniższy projekt.
    Czy mógłby ktoś go ocenić (po kątem zgrania fazowego itd....).
    Z góry dzięki.

http://www.htguide.com/forum/showthr...ustics-3-ways&

Pozdro

Czy ja dobrze czytam, że koleś zaprojektował zwrotnicę na podstawie pomiarów z kart katalogowych i pomiarów Zaph Audio???
    "I have simulated the speaker using Boxsim and both the manufacturer's FR graphs and the graphs from http://www.zaphaudio.com/"

:???: :o
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

"I considered that the simulations are looking good, so I started to build the enclosures:"

No spoko. Teoria zawsze dobra

Skomentuj

I niema to jak właściwa ocena zwrotnicy na podstawie takich pomiarów.
        Wg mnie nie ma co oceniać, bo:
        - pomiary nie zostały wykonane na głośnikach w docelowych obudowach
        - zwrotnica nie uwzględnia offsetu głośników

Nie ma pomiarów Reverse Null. Są tylko reversy z symulacji, które w rzeczywistości raczej nie wyjdą.
        No i nie ma pomiaru impedancji gotowej konstrukcji - ciężko ocenić strojenie BR.

I najprawdopodobniej zwrotnica nie uwzględnia efektu Baffle Step, no bo jak na pomiarach z kart katalogowych można by to uwzględnić?
        Last edited by pawel_luk1; 18.07.2017, 09:43.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

No i podział między basem a średniakiem jest zbyt wysoki moim zdaniem jak na 17-stkę.

Skomentuj

W sumie to o czym tu pisać? Teoretyczny projekt Wszystko tam można wcisnąć, a na 100% nie zadziała tak, jak powinno.

Skomentuj

Czaruję...
            X