Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik eliptyczny - ustawienie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik eliptyczny - ustawienie

Szukałem w necie ale nie mogę znaleźć żadnego info.
    Czy ma znaczenie czy głośnik eliptyczny jest zamocowany w kolumnie (open baffle) pionowo czy poziomo?
    Może głupie pytanie ale chodzi mi o kwestię rozchodzenia się fal i budowania sceny? Czy może jest to zupełnie bez znaczenia?

Wydaje mi się że powinien być pionowo.

Skomentuj

no właśnie nie jest to takie oczywiste, np. w starych radiolach i kolumnah montowane były i tak i tak...
      albo tutaj...a raczej gościa nie można podejrzewać że nie wie co robi.
      https://www.youtube.com/watch?v=LVN39gXuD5Q

ale mimo wszystko mam wątpliwości stąd pytanie...może ktoś już przerobił ten temat
      Last edited by sebasbox; 23.07.2017, 18:50.

Skomentuj

Jeśli taki duży głośnik jak ten na filmiku ma grać średnie tony to znaczenie jest.
        Jeśli zamontujesz głośnik pionowo, to można rozumować w ten sposób, że kolumna ma więcej koherentnych źródeł dźwięku w płaszczyźnie pionowej, a mniej w osi poziomej. Dlatego też powinny być gorsze charakterystyki kierunkowe w osi pionowej, a lepsze w poziomej. Ale zaznaczam, że dotyczy to częstotliwości dla których długości fal są porównywalne i mniejsze z rozmiarami membrany.

Skomentuj

czy dobrze rozumiem że wynika z tego że głośnik powinien być montowany poziomo bo w przypadku fali krótszej niż wielkość membrany charakterystyki będą lepsze a w przypadku fal dłuższych nie powinno mieć to znaczenia czy głośnik jest w pionie czy w poziomie?

Skomentuj

Zależy co bardziej ci odpowiada.
            - zamontujesz pionowo: masz lepsze rozpraszanie na boki
            - zamontujesz poziomo: masz lepsze rozpraszanie w górę i dół.

Podobnie, gdybyś zastosował dwa lub więcej głośników jeden nad drugim, wtedy na osi w której są zamontowane głośniki masz gorsze charakterystyki kątowe (czyli bardziej kierunkowe źródło dźwięku).

Skomentuj

Poziomo. Centra glosnikow sa blizej, a charakterystyki na osi pionowej beda dawac mniejsze odbicia od sufitu i podlogi.

Skomentuj

Czaruję...
              X