Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raven R1+węglowe Audaxy - proszę o rady konstrukcyjne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Raven R1+węglowe Audaxy - proszę o rady konstrukcyjne

Witam,zmieniła mi się koncepcja na kolumny,bedą zamiast Etonów węglowe Audaxy (13stka i 21ka).Mam do Was kilka pytań które mnie nurtują i chciałbym uzyskać na ten temat jasnej i prostej odpowiedzi.Oto one:

1.Odległość głośników od siebie.Pytanie proste,dla przykładu:jaka musi być odległość między kopułką a niskośredniakiem,żeby było to dobrze zgrane.Myśle że jest sposób na obliczenie tego.Wiem że w zasadzie powinny głośniki być bardzo blisko siebie (punktowe źródło dźwięku),z tymże czy różnica odległości np 1 czy 2 cm ma znaczenie,jeśli ma to jakie.Jak wogule to obliczyć ?

2.Pochylanie kolumny.Pochylenie jak wiemy pozwala na prosty sposób zredukować fale stojące,to pierwszy atut.Po drugie pozwala wyrównać centra akustyczne.Kwestia jak to obliczyć i sprawdzić.Bada się przebieg fazowy? (Yoshi80,miałeś z tym do czynienia,daj znać).Idzie to obliczyć PRZED zbudowaniem obudowy?

3.Planuje docelowo układ 2,5 drożny na 21ce oraz tej 13stce Audaxa.Chciałbym wyjść od tego ,że 13stkę dać do obudowy zamkniętej (de facto basu z tego niebedzie),zbadać charakterystykę (13stka w zamkniętej to byłby swoisty filtr górno przepustowy).Do tego dołożyć 21kę tak aby charakterystyki się pokrywały (niezapominając o fazie).Kiedys na Lukarze pytalem się o zasadę budowania 2,5 drogi,dostalem od Misiomora odpowiedź,że trzeba robić układy korekcji impedancji i takie szmery bajery,wymodelowac baffle step za pomocą Edge itp.Proszę jeszcze raz o wszelkie informacje na ten temat.Jeśli ciąłbm tego Audaxa 21cm przy okolo 100hz (na oko) to śmiało go można dać na boczną ściankę,tak?W zasadzie dawanie głosnika na boczną ścianę ma jakieś wady?

Wiem że pytania do prostych nie należą,ale liczę na pomoc osób które mają wiedzę na ten temat.

dzięki

co do rozsuniecia głosników to znaczenia e ma sredni i kopułka, one powinny byc blisko siebie, co do basowca 21 moim zdaniem ma znaczenie w "ilosci basu" im wyzej od podłogi tym mniej basu, nizej wiecej,

co do pochylenia scianki to patrzac z boku kopua wysokiego chyba powinna byc w lini poinowej z kopułka innych gosników

Skomentuj

z tym pochyleniem zeby zredukowac fale stojace nalezy zrobic skosne sciany w obudowie (nie robic wszystkich scian pod katem prostym ,mozna zrobic skosna sciane w srodku obudowy np) a nie tylko przechylic obudowe, ale to chyba wiesz tylko tak dziwnie napisales.

Skomentuj

wiem wiem,tylko pochylenie daje wyrównanie centr akustycznych,sprawa jak do tego dojść,Yoshi80 może opiszesz?Bawiłeś się z tym z ARN'kami ...

Skomentuj

co do rozsuniecia bawil sie to broken i zrobil monitory na arn i arv i tam podawał wzory wg których obliczał rozsuniecie a le dzialy z konstrukcjanmi nie ma :P

Skomentuj

Ja pochylałem tak żeby wyrównać odpowiedzi impulsowe głośników , cała filozofia.

To co działa z kopułką , niekoniecznie może działać z ravenem , chociaż powinno. Takie rzeczy trzeba najpierw wyprobowywać eksperymentalnie a dopiero projektować obudowę.

Chciałbym wyjść od tego ,że 13stkę dać do obudowy zamkniętej (de facto basu z tego niebedzie),zbadać charakterystykę (13stka w zamkniętej to byłby swoisty filtr górno przepustowy).Do tego dołożyć 21kę tak aby charakterystyki się pokrywały (niezapominając o fazie).
            Z fazą możesz mieć mały problem jeżeli głosniki pracuja w dwóch całkiem rożnych obudowach. Przecież obudowa sama z siebie też zmienia faze. Jak 13'tka bedzie w małej zamknietej i tym samym ch-ka obudowy zacznie opadać dosyć wcześnie , rownież zacznie sie zmieniać faza.

Jakoś to sobie moze skorygujesz .

Skomentuj

to połącze ravena z stx'em :P i bedzie spokój ...Wiem że Broken liczył to,kurcze muszę cos o tym poszukac :) .Yoshi,powiadasz impuls,czyli w ten oto sprytny sposób to zrobiłeś.Podkładałeś kartki i liczyłeś impuls "aż trafisz"? Czy też korzystałeś z całek podwójny modulowanych dwukrotnie wykorzystując teorię grafów ?

Skomentuj

gipsy2, o to Ci chodzi?
                http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=10259#10259

Skomentuj

hehe,o nic o nic,tak mnie napadło,wielkie dzięki majster :)

Skomentuj

Yoshi takie pytanie mam bo bawilem sie w to wyrownywanie twoim sposobem. Wyrownujesz tak aby maxsima 1 oscylacji byly rowne czy poczatki? Bo odpowiedz impulsowa srednio-niskotonnowca jest zawsze bardziej rozciagnieta niz kopułki.

Skomentuj

oo,dobre pytanie Marven

Skomentuj

Zamieszczone przez broken
                        d= 425/fd = 425/2500 =0,17 m = 17 cm :)
                        ja nadal nie wiem o co chodzi w tym wzorze... skąd to 425 ??
                        czeski wzór... nikt nic nie wie...

Skomentuj

z tego wzoru i tak bzdury wychądzą,cały czas jestem przekonany że głośniki powinny być blisko siebie,zaś kwestią jest czy np różnca 1 cm ma znaczenie czy nie.

Skomentuj

1 cm wzgledy estetyczne :P

[ Dodano: 2005-02-10, 20:03 ]
                            425 to chyba predkosc dzwieku w czechach u nas 344 :P

Skomentuj

Liczy się głowny impuls.

Skomentuj

główny,głowny... ale jego początek czy maximum? w kopułce to jest ostra szpilka a w srednio-nisko relatywnie łagodna górka....

Skomentuj

Możesz przyjąć maksimum

Skomentuj

dzieki. Poprobowalem - od dzis nie ma innego sposobu - ani wyliczanie ani "na oko"... rewelacja. Problem z ksztaletem impulsu wysokotonowca kontra nisko-srednio praktycznie nie istotny. Ja przyjmuje wysoki w szczycie niskosrednio w 3/4 szczytu. Nie potrzebne nawet polecenie "delay" aby zorientowac sie ze faza jest bardzo szeroko zgodna (nawet gęste "zygzaki" fazy (bo bez "delay") pokrywają sie w szerokim zakresie). Polecam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X