Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt suba na STX GDN-22-120-4-SS... ...co poprawic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt suba na STX GDN-22-120-4-SS... ...co poprawic?

-przetwornik STX GDN-22-120-4-SS
    -wymiary zew skrzyni 34x34x34cm
    -wymiary wew 30x30x27,5
    -litrarz 24,75l - glosnik i wzmacniacz =okolo 22l
    -br strojony na 40Hz srednica 60mm dlogosc 20cm obustronnie zaokraglony. Umiejscowiony na bocznej sciance w tylnim gornym rogu (podobnie jak w subach creativa)
    -wykonczenie czarny/szary koc + narozniki
    -skrzynia z 20/22mm MDF
    -przednia i tylnia scianka cofnieta o 1cm (wykonczenie kocem)
    -przednia scianka 5mm sklejka (jako frez pod glosnik) + 20/22mm MDF
    -wzmaczniacz najprwdopodobniej gotowy modul na TDA okolo 80W z filtrem itp:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=41028845
    lub
    http://allegro.pl/show_item.php?item=41698051

Teoretycznie (WinISD) dla 22l/40Hz
    -F3 39Hz
    -F6 34Hz
    -impuls dla 40Hz < 15ms
    -przy 55Hz podbicie okolo 1dB
    -87dB

Co poprawic? co zmienic?

Dzieki za pomoc i pozdrawiam

pomyśl nad mocniejszym napędem, tda do stxa to trochę mało

i zobacz symulację w 30 litrach

Skomentuj

na moje oko wygląda ok

Skomentuj

co do anpedów z alegro to pierwszy to jak co to możesz zaryzykować ale ten drugi z elektroland to broń boże ponoć szit i jeszcze nie wiedomo czy go dostaniesz a projekt widze potraktowany na poważnie ale on na prawde potrzebuje mocniejszego wzmaka

Skomentuj

esh0: osnosnie wielkosci, wiem ze w 30l ten glosnik by zszedl jeszcze nizej ale niestety wielkosc obudowy by wynosila wtedy 37x37x37 a chce zeby ten sub byl jak najmniejszy... ...w planach byla obudowa o wymiarach ponizej 30x30x30.
          W tej chwili mam suba ktory moze robic za pralke 55x55x50cm

zajaranyy, esh0: Odnosnie wzmacniacza..... ...ogolnie slyszalem ze glosniki STX lubia mocne wzmacniacze (w kazdym razie taka jest pogloska). Wieksza moc oznacza szybsza odpowiedz glosnika. 80W powinno spokojnie wystarczyc zeby rozbujac ten glosnik i to z dobrym kopniakiem.
          hmmmm.... ...No chyba ze sie myle i ktos na wlasne uszy slyszal ze nic nie wyjdziez tego polaczenia. Inwestycja w lepszy wzmacniacz czy chociazby drugi tda jakos mi nie pasuje :)

Pozdrawiam

Skomentuj

heh pamitam te konstrukcje ze starego forum jeszcze - sub wektora :)

Skomentuj

projekt wydaje sie dobrze dopracowany i ciekawy do roboty!!!!

pamiuetaj ze przy malych budach gdzie cisnienia wew sa duze wymaga sie sporej sztywnosci

Skomentuj

Jeden TDA to za mało jak do STX'a, dasz trochę głośniej to będzie dziwne dźwięki wydawał... wiem bo napędzałem stx'a 80 watami PozdroO

Skomentuj

Overclocker:...a jaki dokladnie to by glosnik?

Skomentuj

GDN 22-120-8-SC

Skomentuj

Pamiętaj, ze wskazane jest aby odległość wlotu tunelu b-r od bocznych ścian i głosnika wynosiła conajmniej jedną średnicę wspomnianego tunelu.

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
                        esh0: osnosnie wielkosci, wiem ze w 30l ten glosnik by zszedl jeszcze nizej ale niestety wielkosc obudowy by wynosila wtedy 37x37x37 a chce zeby ten sub byl jak najmniejszy... ...w planach byla obudowa o wymiarach ponizej 30x30x30.
                        W tej chwili mam suba ktory moze robic za pralke 55x55x50cm
                        obudowa nie powinna byc szescianem , bedzie wpadac w rezonansy (jest o tym w artykule na gl. stronie)

Skomentuj

chyba że fala jest dłuższa niż dwukrotna odległość między przeciwnymi ściankami- wtedy możeby lać na fale stojącą- to też jest chyba opisane... Dlatego w subach nie ma sensu...

Skomentuj

W znakomintej większości "normalnych" wymiarowo subwoofer'ów proporcje wymiarowe obudowy nie mają znaczenia, a to za sprawą rezonansu podstawowego obudowy - patrz post wyżej. Gros problemu w subwoofer'ach stanowi sztywność obudowy, a nie jej wymiary... można by jeszcze podyskutować o masie

Skomentuj

Czaruję...
                            X