Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilanie głośnika dwucewkowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilanie głośnika dwucewkowego

Cześć. Myślę nad prostą i tanią konstrukcją do samochodu. Biorę pod uwagę przetwornik STX W.20.300.2X2.MC o dwóch cewkach 2x2 ohm. I teraz pytanie zasadnicze brzmi jaka będzie różnica gdybym zmostkował go szeregowo do 4 ohm i zasilał standardową konstrukcją na TDA7294 (70W przy niskim THD) z przetwornicą napięcia z 12V, a jaka gdybym wziął np taki TDA7560 zasilany z 12V dający 40W przy niskim THD na kanał przy 2 ohm i podłączył jedną cewkę pod jeden kanał, a drugą pod drugi, podając na wejścia obu kanałów oczywiście ten sam sygnał? Czy wtedy w sumie na głośnik poszłoby 80W czyli podobnie co da mi TDA7294 z przetwornicą czy w ogóle źle rozumiem zasadę działania głośnika dwucewkowego i to nie ma sensu?

Zamieszczone przez jevgienij Zobacz posta
    Cześć. Myślę nad prostą i tanią konstrukcją do samochodu. Biorę pod uwagę przetwornik STX W.20.300.2X2.MC o dwóch cewkach 2x2 ohm. I teraz pytanie zasadnicze brzmi jaka będzie różnica gdybym zmostkował go szeregowo do 4 ohm i zasilał standardową konstrukcją na TDA7294 (70W przy niskim THD) z przetwornicą napięcia z 12V, a jaka gdybym wziął np taki TDA7560 zasilany z 12V dający 40W przy niskim THD na kanał przy 2 ohm i podłączył jedną cewkę pod jeden kanał, a drugą pod drugi, podając na wejścia obu kanałów oczywiście ten sam sygnał? Czy wtedy w sumie na głośnik poszłoby 80W czyli podobnie co da mi TDA7294 z przetwornicą czy w ogóle źle rozumiem zasadę działania głośnika dwucewkowego i to nie ma sensu?
    Mozesz go zasilić dowolnie jak chcesz. Uzwojenia połaczone szeregowo, rownolegle, lub osobno. To jest wlasnie zaleta glosnika z dwoma uzwojeniami, ze mozesz go dowolnie podlaczyc. Zwykle glosniki takie podłacza sie rownolegle, tutaj otrzymalibysmy 1om, ale w Twoim przypadku to odpada bo te TDA nie dadza rady. Ja podasz 40W na jeden i drugi kanal to moc sie sumuje, czyli 80W. W pierwszym wypaku tak jak napisales 70W.

Skomentuj

wzmacniacze DIY do auta nie maja sensu. uzywane wzmacniacze sa tak tanie, ze zabawa nie ma sensu

tansza opcja to radio pioneer z funkcja "direct sub drive"
      wtedy podlaczasz kazda cewke 2ohm pod tylne kanaly (tak, obsluguje 2ohm!) i masz suba z radia o mocy 70w!
      przetestowane wiele razy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        tansza opcja to radio pioneer z funkcja "direct sub drive"
        wtedy podlaczasz kazda cewke 2ohm pod tylne kanaly (tak, obsluguje 2ohm!) i masz suba z radia o mocy 70w!
        przetestowane wiele razy
        A jak mam radio na TDA8589 https://media.digikey.com/pdf/Data%2...Fs/TDA8589.pdf bez takiej funkcji? Końcówka wg datasheet też obsługuje 2ohm dając przy tym ok 30W na kanał przy THD 0.5%.

Skomentuj

Jakie masz radio?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Jakie masz radio?
            Sony CDX-GT20
            https://servicemanuals.us/sony/car-audio/cdx-gt20.html

Skomentuj

To radio nie ma "direct sub drive"

Skomentuj

to trzeba dodatkowo uzyc pasywnego filtra. robi sie strasznie drogo i lepiej ta kase zainwestowac we wzmacniacz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  to trzeba dodatkowo uzyc pasywnego filtra. robi sie strasznie drogo
                  Chyba nie... Ale przede wszystkim chodzi o radość z wykorzystania i modyfikacji tego co się ma. Ma być DIY :)

A od strony technicznej - do radia dorobiłem już wejście AUX, bo nie było i tak samo mogę dorobić filtr. Po prostu odepnę od końcówki TDA8589 wejścia IN-RL i IN-RR i wepnę tam pomiędzy źródło sygnału, a końcówkę, prosty filtr na TL072. Oczywiście sumując oba kanały, żeby na obie cewki szedł identyczny sygnał. Powinno być OK?

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  To radio nie ma "direct sub drive"
                  Zamieszczone przez jevgienij Zobacz posta
                  A jak mam radio na TDA8589 https://media.digikey.com/pdf/Data%2...Fs/TDA8589.pdf bez takiej funkcji?
                  Ale dzięki...
                  Last edited by jevgienij; 27.08.2017, 15:30.

Skomentuj

Polecam użyć wzmacniacza.
                    W wzmaku będziesz miał filtry i wiecej mocy do suba.
                    Last edited by Adzik94; 27.08.2017, 15:37.

Skomentuj

jak lubisz sie bawic to sie baw
                      mozesz tez dac wiekszy radiator na tda

Skomentuj

Czaruję...
                      X