Cześć. Myślę nad prostą i tanią konstrukcją do samochodu. Biorę pod uwagę przetwornik STX W.20.300.2X2.MC o dwóch cewkach 2x2 ohm. I teraz pytanie zasadnicze brzmi jaka będzie różnica gdybym zmostkował go szeregowo do 4 ohm i zasilał standardową konstrukcją na TDA7294 (70W przy niskim THD) z przetwornicą napięcia z 12V, a jaka gdybym wziął np taki TDA7560 zasilany z 12V dający 40W przy niskim THD na kanał przy 2 ohm i podłączył jedną cewkę pod jeden kanał, a drugą pod drugi, podając na wejścia obu kanałów oczywiście ten sam sygnał? Czy wtedy w sumie na głośnik poszłoby 80W czyli podobnie co da mi TDA7294 z przetwornicą czy w ogóle źle rozumiem zasadę działania głośnika dwucewkowego i to nie ma sensu?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zasilanie głośnika dwucewkowego
Collapse
X
-
Zamieszczone przez jevgienij Zobacz postaCześć. Myślę nad prostą i tanią konstrukcją do samochodu. Biorę pod uwagę przetwornik STX W.20.300.2X2.MC o dwóch cewkach 2x2 ohm. I teraz pytanie zasadnicze brzmi jaka będzie różnica gdybym zmostkował go szeregowo do 4 ohm i zasilał standardową konstrukcją na TDA7294 (70W przy niskim THD) z przetwornicą napięcia z 12V, a jaka gdybym wziął np taki TDA7560 zasilany z 12V dający 40W przy niskim THD na kanał przy 2 ohm i podłączył jedną cewkę pod jeden kanał, a drugą pod drugi, podając na wejścia obu kanałów oczywiście ten sam sygnał? Czy wtedy w sumie na głośnik poszłoby 80W czyli podobnie co da mi TDA7294 z przetwornicą czy w ogóle źle rozumiem zasadę działania głośnika dwucewkowego i to nie ma sensu?
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatansza opcja to radio pioneer z funkcja "direct sub drive"
wtedy podlaczasz kazda cewke 2ohm pod tylne kanaly (tak, obsluguje 2ohm!) i masz suba z radia o mocy 70w!
przetestowane wiele razy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaJakie masz radio?
https://servicemanuals.us/sony/car-audio/cdx-gt20.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato trzeba dodatkowo uzyc pasywnego filtra. robi sie strasznie drogo
A od strony technicznej - do radia dorobiłem już wejście AUX, bo nie było i tak samo mogę dorobić filtr. Po prostu odepnę od końcówki TDA8589 wejścia IN-RL i IN-RR i wepnę tam pomiędzy źródło sygnału, a końcówkę, prosty filtr na TL072. Oczywiście sumując oba kanały, żeby na obie cewki szedł identyczny sygnał. Powinno być OK?
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaTo radio nie ma "direct sub drive"Zamieszczone przez jevgienij Zobacz postaA jak mam radio na TDA8589 https://media.digikey.com/pdf/Data%2...Fs/TDA8589.pdf bez takiej funkcji?Last edited by jevgienij; 27.08.2017, 15:30.
Skomentuj
Skomentuj