Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way - Morel MDT29, Morel MW113 + ????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 way - Morel MDT29, Morel MW113 + ????

Witajcie

Kilka lat temu „spłodziłem” klona Ostinato2000 (m18wh + D27TG- obecnie D25AG w 18 litrach). Grały za CA 540R + CA540D

Od jakiegoś czasu myślę nad budowa czegoś nowego - zwiększyła się powierzchnia salonu (obecnie z półotwartą kuchnią i korytarzem ponad 50 m kw). Praktycznie jednak część rekreacyjna jest trochę wydzielona poprzez i można przyjąć że ma ok. 30 m kw.

Po zmianie wzmacniacza na CA651A nie mogę narzekać brak basu ale wyraźnie brakuje mi dobrego środka (dodatkowy mankament - czasami cewki klepią jak się syn rozpędzi z gałką lub wzmacniacz się wyłącza chroniąc głośniki :( ). Zamówiłem nowe obudowy aby odświeżyć głośniki i pobawić się ze zwrotnica ale kilka dni temu wpadły mi w ręce za grosze DIY na Morelu MDT29 i MW113. Dla zabawy podłączyłem Morela MW113 poprzez przypadkową zwrotnicę 3WAY (z jakiegoś starego Quadrala) jako średni, a Vify na dół i górę. Morela wkręciłem z obudowę po RFT konstant. Dźwięk niezrównoważony (wyciszyłem trochę rezystorem wysokotonówkę) ale odnoszę wrażenie że ciekawszy - na razie tak zostawiam.

Generalnie jednak chciałbym na bazie tanio pozyskanych Moreli (MDT29 i MW113) zbudować 3 way. Zastanawiam się nad doborem głośnika nisko-tonowego 20 -23 cm. Rozważam TIW 200 SX, Seas CD22RN4X, SB Acoustics SB23NRXS45-8 itp (może coś używanego). Nie chciałbym budować wielkiej skrzynki,optymalnie tak do 35 - 45 litrów (chociaż najchętniej pozostał bym przy podstawkowych rozwiązaniach co będzie pewnie nierealne)

Proszę o sugestie jaki głośnik może sprawdzić się w roli niskotonowca z morelami i moim CA651A. Sprzęt rodzinny więc muzyka b. różna od: klasyki (5, przez smooth jaz (15, hip-hop (10, pop/latino (30 do rocka (40.
    Źródło: CA540D lub TVBOX ze Spotyfy/Tidal po USB do przetwornika C/A wbudowanego we wzmacniacz (bardzo praktyczne rozwiązanie).

Zapewne będę także potrzebował pomocy w zakresie budowy zwrotnicy - mam sporo elementów z demontażu ale oczywiście nie ograniczam się do nich. Mile widziane fachowe wsparcie z okolic Poznania

Pozdrawiam
    Marcin
Czaruję...
X