Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki na 3" Tang Bandach. Szeregowo czy równolegle?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki na 3" Tang Bandach. Szeregowo czy równolegle?

Witam, to mój pierwszy wątek na tym forum więc warto się przywitać:) Mam na imię Kamil, jestem z Gdańska i wydaje mi się, że znalazłem sposób na wypełnienie luki wolnego czasu po pracy... Mianowicie chciałbym się zająć skonstruowaniem pierwszych zestawów. Dużo ostatnio czytałem w temacie konstruowania kolumn, łączenia wielu przetworników w jednym torze, zwrotnicach itp. Postanowiłem na początek spróbować czegoś najprostszego i wykorzystać "materiały", które mam na teraz dostępne w domu. Jako, że posiadam 4 wolne głośniczki 3" Tang Band W3-593SF https://www.parts-express.com/tang-b...river--264-809

Na ich podstawie chciałem zbudować 2 monitorki po 2 takie głośniki, tak żeby poprostu je wykorzystać. Mam jednak dylemat czy połączyć je ze sobą w skrzynce szeregowo czy równolegle? Czytałem o tym dużo ale nie umiem tego przełożyć na te konkretne głośniczki. Mają one po 12W rms w 8Ohm. Połączone szeregowo dadzą 16R ale skuteczność będzie słabsza. Połączone równolegle dadzą 4R, skuteczność się zwiększy tylko czy mój wzmacniacz nie będzie do takiego zestawienia zbyt mocny? Posiadam wzmacniacz 50W 8Ohm który zagra z kolumnami 4-16 Ohm jednak nie wiem z jaką mocą na 4 i 16. Proszę o jakieś podpowiedzi i czy taki zestaw wogole ma sens? Dodam, że w razie potrzeby całość będzie wspomożona subem aktywnym

Łącząc szeregowo otrzymujesz 16 om, więc zmniejszy się maksymalna moc wydzielana na głośnikach, nie skuteczność. Można szacować, że wyjdzie połowa mocy, która byłaby na 8 omach, czyli 25W. Daje to 12,5W na głośnik.
    Łącząc równolegle otrzymasz 4 omy, więc zwiększy się maksymalna moc do jakichś 100W (teoretycznie), czyli 50W/głośnik. Zawsze byłem zdania takiego, że lepiej mieć mocniejszy wzmacniacz i używać go z głową, ale to już duża różnica (choć sam aktualnie mam 40W kolumny napędzane wzmakiem 150W).

Skomentuj

W zasadzie nie ma różnicy jak to połączysz. W obu przypadkach wykorzystasz pełna moc głośników na posiadanym wzmacniaczu.

Skomentuj

Całkiem ładną i równą ch-kę ma ten głośnik do samego końca...ja bym go puścił bez żadnej zwrotnicy i połączył szeregowo (będzie bezpieczniej dla wzmacniacza, a mocy i tak wystarczy). Jaki masz wzmacniacz? Nie wiem czy myślałeś o tym ale ja bym je odciął na tych kilkuset Hz i dodał tam basowca na dolne częstotliwości...trochę dziwna koncepcja może, ale myślę że mogło by to całkiem fajnie zagrać :) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tylko koszt zwrotnicy będzie spory

Skomentuj

A to nie sa glosniki z Logitechow? Jak wrzucisz do malych skrzynek, to pewnie trzeba bedzie zrobic jakas korekcje baffle step.

Skomentuj

Zastanawiam się tylko nad sensem wstawiania dwóch na kolumnę...

Całkiem możliwe bo wpisałem w google logitech tang band i wyskoczyły mi prawie identyczne.

Skomentuj

Wzmacniacz to MARANTZ PM-35 MK2. Chciałem właśnie ze względu na ładną, równą i dosyć nisko schodzącą charakterystykę zostawić same TB w monitorach i ewentualnie w razie niedosytu wspomóc subkiem aktywnym, który już zrobiłem wcześniej. Z założenia ma być praktycznie bezkosztowo z tego co jest dlatego zostawię po 2 w puszce w pełnym paśmie i odpuszczam niskotonowce i tym samym zwrotnice.
              Pogromca mitow, tak to są dokładnie z logitechow z5500 które od kilku lat już zalegały z upaloną końcową. Ich sub przerobiłem właśnie na ww sub aktywny z całkiem innym wzmacniaczem a satelitki się ostały. Naprawdę fajne głośniczki w odpowiednich obudowach bo w tym plastikowym dziadostwie z logi to maleństwa miały ręce i nogi powiązane. Jeden głośnik dałem kumplowi który ogarnął z niego głośnik bluetooth w ładnej drewnianej skrzynce 8l i wtedy dopiero usłyszałem jak to potrafi zagrać

Tylko taki sens ze chciałem je wszystkie wykorzystać :) no i podłączone równolegle dadzą więcej z siebie.. Ale nad tym się właśnie nadal zastanawiam czy nie postawić na bezpieczeństwo i spiac szeregowo. Wtedy wzmacniacza starczyło by na styk a inaczej jak dziecko odkręci gałkę na max to może być surprise

Hmm no w zasadzie sam sobie odpowiedziałem na pytanie, tzn spinam je w szereg. Dziekuję wszystkim za podpowiedzi i spostrzeżenia. Cieszę się, że nie dałem aż takiej plamy z tym moim mini projekcikiem i nie zostałem na wstępie kopnięty w tylek ze to bez sensu i wgl skąd się urwałes gościu ;D znaczy to, że pomysł żeby coś zrobić z tych głośniczków nie jest taki zły :)
              Jak zrobię to wrzucę na forum, tymczasem temat uważam za wyczerpany i można zamykać

Skomentuj

Lekko sie podepne pod temat.. Okazjonalnie nabylem 3fe25 8 ohm.. Tez zastanawiam sie co z nimi zrobic I znalazlem taki projekt dla 3 calowcow..
                http://www.webalice.it/loziopino1/Sito/costruzione.html

Co daja takie podwojne komory?
                Last edited by LubMich; 09.09.2017, 09:00.

Skomentuj

Wygląda jak jakiś band-pass :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ale dziwactwo...czegoś takiego jeszcze chyba nie widziałem...

Skomentuj

Być może takie rozwiązanie pozwala zmniejszyć litraz? Mała ta skrzynka się wydaje. Winisd pewnie policzył by przynajmniej 2x większą dla zachowania dołu.
                      Trochę jak bandpass 6 rzędu
                      Last edited by kamiltop7; 09.09.2017, 20:10.

Skomentuj

Google na dcaav wyszukuja 90 procent wloskich stron wiec na telefonie nie zaglebiam sie w lekture za mocno .. Tu ktos sie odrobine rozpisal..
                        http://www.tforumhifi.com/t38546-gui...mulatore-dcaav

O i tu jeszcze opish... http://diyaudioprojects.com/Speakers...flex-Speakers/

Skomentuj

Czaruję...
                        X