Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do stereo

Poszukuję subwoofera do pomieszczenia o wielkości 35 m2 z przeznaczeniem uniwersalnym do muzyki i filmów. Zestaw w konfiguracji 2.1. Amplituner aktualnie Harman Kardon AVR18 ale w planach wymiana na coś z HDMI i wyjściem na subwoofer. Aktualnie korzystam z konstrukcji opisanej w temacie:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...dowa-JBL-GT152

Ze względu na zabudowę meblową w pokoju znalazłem idealnie komponujący się z szafkami subwoofer DIY:

http://allegro.pl/diy-subwoofer-akty...963962956.html

jak oceniacie tę konstrukcję? Obawiam się czy rozmiar głośnika nie jest za mały do rozmiaru pomieszczenia i wrażanie w porównaniu do sytuacji obecnej nie będą rozczarowujące?

Przy twoim metrażu celował bym w 12-15cali lub kombinacja 2x12 itp.

Ten Dayton nie dość, że ma tylko 8 cali to jeszcze ma niski SPL. Zniknął by w tym pomieszczeniu moim zdaniem. Miałem 10 cali. Szału nie było. Wymagał dużo watów przez ten niski SPL.

Nie napisałeś jaki masz budżet i czym chcesz to zasilić.
    Last edited by kondrax; 30.09.2017, 17:08.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Przewidywany budżet do 1000 zł na subwoofer aktywny. Ma to być coś w zastępstwo aktualnie posiadanego JBL GT152 z panelem PA400.

Skomentuj

Jeśli zostawisz PA400 to obecnie na forum parę osób miało, podpytaj:
        SB34SWNRX-S75-6
        30W/4558T00
        Nie polecam natomiast Daytonów.

Skomentuj

Uogólnienie w stylu nie polecam Daytonów jest moim zdaniem trochę krzywdzące ponieważ głośnik Dayton Audio RSS315HF-4 12" do najtańszych nie należy ale moim zdaniem jest bardzo dobrym głośnikiem basowym. Posiadam taki z dwoma membranami biernymi i panelem Irka 300W i jestem z takiego połączenia zadowolony choć przydało by się coś mocniejszego do napędzenia tego głośnika. Jestem tylko ciekaw czy dałby rade jeden na pomieszczenie o powierzchni 35m2 bo nie miałem okazji sprawdzić w tak dużym pomieszczeniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kipard Zobacz posta
            Uogólnienie w stylu nie polecam Daytonów jest moim zdaniem trochę krzywdzące ponieważ głośnik Dayton Audio RSS315HF-4 12" do najtańszych nie należy ale moim zdaniem jest bardzo dobrym głośnikiem basowym. Posiadam taki z dwoma membranami biernymi i panelem Irka 300W i jestem z takiego połączenia zadowolony choć przydało by się coś mocniejszego do napędzenia tego głośnika. Jestem tylko ciekaw czy dałby rade jeden na pomieszczenie o powierzchni 35m2 bo nie miałem okazji sprawdzić w tak dużym pomieszczeniu.
            Proszę napiszę treściwiej.
            Miałem Dayton reference 10 cali z tego co pamiętam w 40l closed z panelem Irka wersja mocniejsza bo 450w.
            Membrana się nalatała a bas był jak by go nie było. Clip się potrafił włączać a szału nie było przez ten niski SPL.
            Dodatkowo w closed szału z zejściem nie było.
            Taki audiofilski głośnik do muzyki.
            Generalnie mój najgorszy zakup.

Wczoraj przyjechał scan speak 30W można zobaczyć w wątku w czasie budowy.

Co prawda większy ale zjada Daytona na śniadanie.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Wielkiego basu z małego głośnika za bardzo nie ma co się spodziewać. Ciężko porównywać głośniki o różnej powierzchni membrany. Nie sprzeczam się bo nie byłem w posiadaniu głośnika 10 cali z tej serii.

Skomentuj

Miałem kilka rożnych 10. Tą wspominam najgorzej.
                Kto co lubi, mi ten głośnik, nie podszedł. Może dla kogoś innego to strzał w dziesiątkę.

Skomentuj

Ciągle mówimy o różnych średnicach głośnika, jakbym chciał się przyczepić jest trochę neutralny ale jak trzeba to potrafi kopnąć. Docelowo ma stać w pomieszczeniu około 40 m2 jestem ciekaw jak tam się mój głośnik sprawdzi. Może jak wesprę panel Irka DSP to będzie mu lżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kipard Zobacz posta
                    Ciągle mówimy o różnych średnicach głośnika, jakbym chciał się przyczepić jest trochę neutralny ale jak trzeba to potrafi kopnąć. Docelowo ma stać w pomieszczeniu około 40 m2 jestem ciekaw jak tam się mój głośnik sprawdzi. Może jak wesprę panel Irka DSP to będzie mu lżej.
                    Napisałem Ci, że miałem kilka 10 cali i tą najgorzej wspominam. Więc gdzie tu jest mowa o innych średnicach w poprzednim poście.

Jeśli ci się podoba spoko, cieszę się twoim szczęściem.
                    Mi nie podszedł i tyle. Nie ma co drążyć dalej.
                    Każdy musi sam posłuchać i wydać swoją opinię.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Może ci podejdzie beyma power 12 ekstremalnego zejścia nie ma ,ale nadrabia kickiem i szybkoscią no i ma 95dB. Kuzyn ma beyma power 15cali do stereo w pokoju 22m i pozamiatane.

Skomentuj

Jeśli mogę się znowu wtrącić.

Beyma bardzo fajna, mam ja chyba z 6 lat.
                        Natomiast tak jak pisze kolega wyżej do muzyki petarda. Jest super szybka. Minusem jest zejście, jest słabsze, nie jakoś tragicznie ale czuć różnicę między 30W.
                        Scan speak 30W jest bardziej kinowy i wolniejszy, beyma za to szybsza.

Pędzę to panelem Irka 300W i 450W.

Na zdjęciu jeden i drugi głośnik.

Skomentuj

Wsadziłem wczoraj Scana w 55L + watolina. Oczywiście bass refleks zatkałem.
                          I nie gra. Nie podoba mi się. Sub stracił na szybkości i jest taki mocno kinowy. Dla mnie to zamulenie nastąpiło znaczne.
                          Andrzej Kisiel poleca od 40 do 60 litrów. Madisound w zależności czy czarny choć taki sam jest srebrny samochodowy polecają od 28 litrów do 42 litrów.
                          W aucie u kolegi słuchałem 2 takich w 40L każdy. W bass box pro wyszło mi też jakieś 32-35L.
                          Moim zdaniem 40L to jest dla mnie raczej maks na ten głośnik.
                          W 35 litrach moim zdaniem tak uniwersalnie grał i do muzyki fajnie pukał i zejścia w kinie i grach nie brakowało.

A jak tam u was ?

Skomentuj

A pier.... junk domowe, kiedys firmy robily glosniki do muzyki, nie bylo problemow, moze nieschodzily do 20Hz ale graly poprawnie z dobra iloscia harmonicznych. Teraz nie wiadomo w co czlowiek trafi, kupic bass, czy sub bass - do muzyki to typowy sub raczej nie bo, mozliwe ze sa inaczej zaprojektowane, tak by dudnily, bo latwo sprzedac w sklepie z kinem domowym w malej obudowie. Nawet jak spojrzy sie w katalog SB to maja woofery i suby w oddzielnej kategori, do muzyki wydaje mi sie ze glosniki z wieksza efektywnoscia lepiej sie sprawuja. Nie mialem wiele glosnikow ale sluchalo sie u kogos i kiedys Focal byl tu bardzo popularna firma w DIY, Etona 11 tez bym kupil mimo ze to stara konstrukcja bez pierscieni Faradaya, ale za nizsze pieniadze. Solen sprzedaje tez brytyjskie glosniki.

Skomentuj

Powiedzcie mi proszę, trochę z innej beczki, budując 3-way z podziałem 150Hz "na dole" (mam takie plany w zamyśle) nie prościej jak bym dobrego suba zrobił?
                              i kolumny 2-drożne?
                              Jaka będzie różnica w dźwięku miedzy 2-way + sub a 3-way z niskim podziałem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
                                Powiedzcie mi proszę, trochę z innej beczki, budując 3-way z podziałem 150Hz "na dole" (mam takie plany w zamyśle) nie prościej jak bym dobrego suba zrobił?
                                i kolumny 2-drożne?
                                Jaka będzie różnica w dźwięku miedzy 2-way + sub a 3-way z niskim podziałem?
                                Suba tniesz na 50 a nie na 150hz.
                                W idealnym zestawie 2.1 powinieneś monitory odcięte mieć od najniższych częstotliwości.
                                Audiofile nie uważają zestawów 2.1 Natomiast ja lubię to z tego powodu że kiedy słucham muzyki wyłączam subwoofer a podczas oglądania filmów czy gier włącząm.
                                Subwoofer z resztą prezentuje inaczej Bass niż zestaw trzydrożny.

Skomentuj

Właśnie nigdy nie miałem suba dlatego nie wiedziałem jak tą różnicę ugryść.
                                  Dzięki za wyjaśnienie, zostanę przy 3 drożnym zestawie, zależy mi na dobrej jakości muzyce.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                                    W idealnym zestawie 2.1 powinieneś monitory odcięte mieć od najniższych częstotliwości.
                                    Audiofile nie uważają zestawów 2.1 Natomiast ja lubię to z tego powodu że kiedy słucham muzyki wyłączam subwoofer a podczas oglądania filmów czy gier włącząm.
                                    Nie dziwie sie, ze nie lubia, bo nie da sie tego zestroic, tak zeby bas sie nie odklejal od reszty. Natomiast 2.2 ma szanse jak najbardziej konkurowac z 3way przy madrym zgraniu.

Skomentuj

Witam Czy jest jakaś płytka z klasa d jednokanałowa do suba z xlr? Szukałem hypexa ale maja na xlr 2 kanały i chyba do zastosowania sub i góra czyli jakieś monitory aktywne a nie 2x sub. Pytam bo mi zależy na budowie 2 subwooferow podłączonych do monitorow aktywnych. Zestaw 2.2 to jedyna opcja w muzyce przy jednym subie nie ma mowy o uzyskaniu grania jak z 3 dróg, jeden subwoofer szpeci scenę, przynajmniej mam takie wrażenie. SB34SWNRX-S75-6 to bym chciał wstawić w obudowę zamknięta wspomagając aps aeon po każdym na kanal, jeśli macie pomysł na panel bede wdzięczny. Pozdr!

Skomentuj

Czaruję...
                                      X