Witam,
Zamierzam zbudować dla dzieci Bartopa. Dzieci są w wieku 3, 5 i 38 lat :lol:.
Coś takiego:

Ma być nieduży. Z tego też powodu zdecydowałem się na głośniki od telewizorów LCD.
Są wąskie, szerokopasmowe i o przyzwoitej mocy. Będą umieszczone po obu stronach monitora.
Wybór padł na takie:

Głośniki są 10 letnie, w każdym razie udało mi się odnaleźć tą część tylko w jednym TV z 2007 roku.
Tyle o nich wiem: Speaker,Woofer, K7040303/4 FERRITE 15W 8OHM 80DB 120HZ
Testowane wypadają całkiem fajnie. Basu nie ma za dużo, ale źle nie jest.
Problem jest tylko jeden. W oryginalnej obudowie mają długość 40cm bez zaczepów. To o 8 cm za dużo.
Muszą się zmieścić w prostokącie 30x6cm. Głębokość już nie jest tak istotna.
Plan był taki. Do nieregularnej obudowy wlać wodę, by zmierzyć ich pojemność.
Tylko tu jest pierwsze pytanie.
Na końcu bass reflexu jest otulina a zaraz za nią mocne zwężenie.
Na zdrowy rozum projektant chciał zmniejszyć ich pojemność, więc powinienem zmierzyć pojemność do początku bass reflexu.
Dobrze kombinuję? Z drugiej strony otulinę stosuje się by zwiększyć pojemność głośników. :crying:
Druga sprawa. Czy tak jak na poniższym rysunku można poprowadzić bass reflex?
Mogę tylko zwiększyć ich głębokość, a otwór wyjściowy musi być z przodu.

Obudowa będzie robiona z MDF 6mm.
Przed samymi głośnikami planuję maskownicę z plexi (2+3mm) z wyciętymi okrągłymi otworami ( wiele małych otworów obok siebie ).
Gdzieś wyczytałem że powinien być prześwit powyżej 50%. Na wylocie BR dam lej, by rozprężyć powietrze przed otworami w maskownicy ( nie zaznaczyłem na rysunku).
Między maskownicę a głośniki prawdopodobnie dam jeszcze materiał na maskownice, by głośniki nie kurzyły się, ale to się zobaczy czy jest sens.
Dobrze kombinuję, czy widzicie tu jakieś zagrożenie?
Głośniki mają 15W wg specyfikacji. Wzmacniacz 15W będzie odpowiedni, czy dać 10W by nie spalić?
Znacie jakieś lepsze rozwiązanie na audio?
Trochę więcej basu by się przydało. Odgłosy wystrzałów itp z basem brzmią lepiej.
Problem w tym, że nie chcę dawać głośników na boki, bo tam będzie grafika.
Może alternatywą byłby tył z jednym głośnikiem w roli suba?
Ale to już w ostateczności, bo dochodził by jeszcze problem osobnego wzmacniacza, filtru i jakiegoś miksera by dwa kanały połączyć, a ma być tanio.
Zamierzam zbudować dla dzieci Bartopa. Dzieci są w wieku 3, 5 i 38 lat :lol:.
Coś takiego:

Ma być nieduży. Z tego też powodu zdecydowałem się na głośniki od telewizorów LCD.
Są wąskie, szerokopasmowe i o przyzwoitej mocy. Będą umieszczone po obu stronach monitora.
Wybór padł na takie:

Głośniki są 10 letnie, w każdym razie udało mi się odnaleźć tą część tylko w jednym TV z 2007 roku.
Tyle o nich wiem: Speaker,Woofer, K7040303/4 FERRITE 15W 8OHM 80DB 120HZ
Testowane wypadają całkiem fajnie. Basu nie ma za dużo, ale źle nie jest.
Problem jest tylko jeden. W oryginalnej obudowie mają długość 40cm bez zaczepów. To o 8 cm za dużo.
Muszą się zmieścić w prostokącie 30x6cm. Głębokość już nie jest tak istotna.
Plan był taki. Do nieregularnej obudowy wlać wodę, by zmierzyć ich pojemność.
Tylko tu jest pierwsze pytanie.
Na końcu bass reflexu jest otulina a zaraz za nią mocne zwężenie.
Na zdrowy rozum projektant chciał zmniejszyć ich pojemność, więc powinienem zmierzyć pojemność do początku bass reflexu.
Dobrze kombinuję? Z drugiej strony otulinę stosuje się by zwiększyć pojemność głośników. :crying:
Druga sprawa. Czy tak jak na poniższym rysunku można poprowadzić bass reflex?
Mogę tylko zwiększyć ich głębokość, a otwór wyjściowy musi być z przodu.

Obudowa będzie robiona z MDF 6mm.
Przed samymi głośnikami planuję maskownicę z plexi (2+3mm) z wyciętymi okrągłymi otworami ( wiele małych otworów obok siebie ).
Gdzieś wyczytałem że powinien być prześwit powyżej 50%. Na wylocie BR dam lej, by rozprężyć powietrze przed otworami w maskownicy ( nie zaznaczyłem na rysunku).
Między maskownicę a głośniki prawdopodobnie dam jeszcze materiał na maskownice, by głośniki nie kurzyły się, ale to się zobaczy czy jest sens.
Dobrze kombinuję, czy widzicie tu jakieś zagrożenie?
Głośniki mają 15W wg specyfikacji. Wzmacniacz 15W będzie odpowiedni, czy dać 10W by nie spalić?
Znacie jakieś lepsze rozwiązanie na audio?
Trochę więcej basu by się przydało. Odgłosy wystrzałów itp z basem brzmią lepiej.
Problem w tym, że nie chcę dawać głośników na boki, bo tam będzie grafika.
Może alternatywą byłby tył z jednym głośnikiem w roli suba?
Ale to już w ostateczności, bo dochodził by jeszcze problem osobnego wzmacniacza, filtru i jakiegoś miksera by dwa kanały połączyć, a ma być tanio.
Skomentuj