Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja ARP 150? - ktos juz to robil ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja ARP 150? - ktos juz to robil ?

Witam.

Czy ktos z was probowal modyfikowac ARP 150-00 ? Chodzi mi o zdjecie fabrycznej obudowy i wsadzenie glosnika do wiekszej obudowy zeby pozbyc sie dolka na 6200Hz i moze podbic w jego okolicy. Czy ktos sie tym zajmowal ?

Ten dolek wydaje sie byc spowodowane fala stojaca jaka sie tworzy w oryginalnej obudwie.

hmm a po co ci sredniak ktory tak wysoko bedzie brzdakal??

Skomentuj

http://amplion.wz.cz/ tam sie zapytaj :P

Skomentuj

bedzie bzykal tylko do 3000 Hz ale na 4300 Hz przypada 5dB podbicie wiec trzeba zredukowac to podobicie i myslalem zeby zamiast tego zmienic obudowe. ALe jednak bo zdemontowaniu "dupy" i pomiarach okazuje sie ze glosnik gra dokladnie tak samo.
        Zrobil sie miekkszy i rezonans zszedl na 140Hz na wolnym wpoietrzu. W obudowie okolo 6 litrow pozostaje bez zmian(140Hz)

[ Dodano: 2005-02-10, 20:40 ]
        juz zpytalem ale nie odpowiedzieli

Skomentuj

przecież i tak stłumisz go od góry zwrotnicą, więc to tylko marnotrawienie miejsca w kolumnie

Skomentuj

no to ja wiem ale zauwaz ze dla filtru 1 rzedu nie bedzie prawie wogole stlumiony
            w przypadku filtru 2 rzedu charakterystyka przeciagnie sie tak jakby do 4500 Hz.
            Dopiero przy filtrze 4 rzedu podzial bedzie mozliwy ale to podbicie i tak sie zaznaczy na charakterystyce koncowej kolumny. Dlatego wlasnie chcialem go stlumic.

Skomentuj

Czaruję...
            X