Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.38.500.8.mc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O co chodzi z tym kodowaniem?

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Zamieszczone przez NumberOne
    Nie zlecÄ? bo juĹź to robiĹ?em i tak robiÄ? ,Ĺźe inny zestaw z uniwersalnÄ? graĹ? lepiej.
    Więc robisz to źle.
    Chodziło o to ,że dawaliśmy ten temat gościowi ale o szczegółach to już nie będę się rozpisywał bo nie na to miejsce i czas.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Nie wiem skąd czerpiesz teorię, ale Twoje rozumowanie jest błędne.
    Ten głośnik jest używany w subach, więc jak może mieć problem z basem?
    Ok rozumiem.Temat o zbliżaniu się do wartości 0.2.Chociaż i tak finalnie ta wartość będzie wyższa.Na programie wychodzi to dobrze a literatura mówi ,że głośnik od 0.2 w dół nie będzie dobrze przetwarzał najniższych częstotliwości nawet pomimo jego niskiego fs.
    Tylko dopiero po wartości podwójnego jego rezonansu.Tylko co autorzy mają na myśli "dobrze"

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
    https://www.jblpro.com/pub/manuals/enclgde.pdf

porownaj co wychodzi na WinISD z zalecenami JBL.
    Hmmm no właśnie tak to z tym jest

Co do teorii zawartej jest to w książkach:
    https://sklep.rms.pl/glosniki-i-zest...erzy-krajewski
    https://sklep.rms.pl/podrecznik-akus...-alton-everest
    Last edited by NumberOne; 01.01.2018, 15:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez NumberOne Zobacz posta
      Chodziło o to ,że dawaliśmy ten temat gościowi ale o szczegółach to już nie będę się rozpisywał bo nie na to miejsce i czas.
      A dlaczego nie?
      Pytasz o to jak zbudować kolumny 3way, jakich głośników użyć.
      Jeśli chcesz później te głośniki połączyć byle jaką zwrotnicą to ja w tym momencie odpadam, szkoda mojego czasu aby Tobie coś doradzać, bo wiem ze na końcu i tak z tego wyjdzie kupa.

Skoro ktoś dla Ciebie robił zwrotnicę i ta konstrukcja nie grała, to przedstaw ją tutaj, napiszemy co z nią jest nie tak i wyjdzie czyja to jest wina.

Chcesz się uczyć pomiarów, jak najbardziej, ale weź sobie do serca również porady bardziej doświadczonych użytkowników odnośnie sensu budowania konstrukcji X czy Y.
      Last edited by marian; 01.01.2018, 18:27.

Skomentuj

Nie mam zwyczaju pisać esejii bo jak napisałem juz wcześniej robi się niezły śmietnik dla potomnych i wielki OT
        W skrócie:
        Kiedy jeszcze mieliśmy 3 way w jednej pace robił gość a później innemu kumplowi.Okazało się że tamten zestaw grał lepiej po rozdarciu zwrotnic(bo były zamknięte)-co za pomysł....Jakbyś widział jakość nawijania u tamtego gościa hehe...Ale inne cewki i kondensatory i grało i tak lepiej.
        Nie ważne u kogo grało lepiej sam wiesz ,że to był bubel.2 firma też kasowała i tak dalej i tak dalej.....
        Pracuje w różnych dziedzinach i to jest tak jak z usterką w TV- firm od ch... ale 90 procent odstawia fuszerkę.

Co do głośników musisz zrozumieć Marianku ,że jak trzeba idziemy na kompromis.Może jeszcze słabszą sensowną końcówkę kupię po pieniądzach ale kilowat to już kasa idzie w góre+droższe głośniki.Rozmijamy się z budżetem a sponsorem to nie jestem.
        Kumpel wylewa na mnie kubeł zimnej wody bo raz już przewieźliśmy się na inwestowaniu a ci ludzie i tak nie zauważą różnicy.
        Jest możliwość celestiona 1525 ale na razie nie wiem ile zniżki bym na to dostał.
        Last edited by NumberOne; 01.01.2018, 22:17.

Skomentuj

Nie mam zwyczaju pisać esejii bo jak napisałem juz wcześniej robi się niezły śmietnik dla potomnych i wielki OT
          W skrócie:
          Kiedy jeszcze mieliśmy 3 way w jednej pace robił gość a później innemu kumplowi.Okazało się że tamten zestaw grał lepiej po rozdarciu zwrotnic(bo były zamknięte)-co za pomysł....Jakbyś widział jakość nawijania u tamtego gościa hehe...Ale inne cewki i kondensatory i grało i tak lepiej.
          Nie ważne u kogo grało lepiej sam wiesz ,że to był bubel.2 firma też kasowała i tak dalej i tak dalej.....
          Pracuje w różnych dziedzinach i to jest tak jak z usterką w TV- firm od ch... ale 90 procent odstawia fuszerkę.

Co do głośników musisz zrozumieć Marianku ,że jak trzeba idziemy na kompromis.Może jeszcze słabszą sensowną końcówkę kupię po pieniądzach ale kilowat to już kasa idzie w góre+droższe głośniki.Rozmijamy się z budżetem a sponsorem to nie jestem.
          Kumpel wylewa na mnie kubeł zimnej wody bo raz już przewieźliśmy się na inwestowaniu a ci ludzie i tak nie zauważą różnicy.
          Jest możliwość celestiona 1525 ale na razie nie wiem ile zniżki bym na to dostał.
          Jeśli narzekasz że za drogo ,że tylko sami partacze , że głośnik z qts 0.2 nie będzie grał basem, że kolegi ziomek ojca syn miał to samo i lepiej grało... ojojoj zajechało mi tu trochę Januszową cebulą.
          Na Twoim miejscu nie przekomarzał bym się z Marianem tylko przeczytał jeszcze raz ze zrozumieniem co do mnie napisał , przeanalizował i zapytał o konkrety wszak zadajesz pytania na największym Polskim Forum DIY Audio pomocy merytorycznej tu w brud i każdy Ci może pomóc , może ale czy chce to zależy od Ciebie .

Skomentuj

Marianku
            człowiek chce pomóc a ten się wyzywa...
            Powodzenia w "nagłaśnianiu" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
              Jeśli narzekasz że za drogo ,że tylko sami partacze , że głośnik z qts 0.2 nie będzie grał basem, że kolegi ziomek ojca syn miał to samo i lepiej grało... ojojoj zajechało mi tu trochę Januszową cebulą.
              No i mówiłem ,że nie ma sensu o tym pisać!!! ekh dałem się podpuścić jak młody,żebyście mieli ubaw po pachy o cebuli.

Ja odpadam z tego tematu wczoraj znalazłem dwa w miarę świeże tematy o STX identycznie prowadzone na elektrodzie i nie będę pachał sie w takie utarczki jak tam się wydarzyły.

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
              że głośnik z qts 0.2 nie będzie grał basem
              Nie mówię ja tylko literatura!

Dziękuję

Skomentuj

Nie mamy z tego ubawu , beki ani nie nabijamy się z Ciebie , to raczej jest smutne że człowiek mając podana wiedze na srebrnej tacy gardzi nią i odwraca kota ogonem.
                PS pozdrów dj-Matyas'a .

Skomentuj

Coraz częściej pojawiają się osoby którzy poprostu nie chcą sobie pomóc, przykre ale prawdziwe

Skomentuj

Czaruję...
                  X