Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny STX ...?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny STX ...?

Czy ktos moze sie zetknal z ktoryms z zestawow STX-a?
    Jakie wrazenia? jaka jakosc?
    Duzo osob robi tutaj na forum kolumny/suby na STX-ach. Ja sam chciałem zrobic suba ale teraz zaczynam sie zastanawiac czy warto. Sub ktory chcialem zrobic jest tam juz za okolo 230zl czyli prawie tyle ile bym zaplacil za sam wzmacniacz.

Pozdrawiam.

Re: Kolumny STX ...?

Zamieszczone przez wektor
    Czy ktos moze sie zetknal z ktoryms z zestawow STX-a?
    Jakie wrazenia? jaka jakosc?
    Duzo osob robi tutaj na forum kolumny/suby na STX-ach. Ja sam chciałem zrobic suba ale teraz zaczynam sie zastanawiac czy warto. Sub ktory chcialem zrobic jest tam juz za okolo 230zl czyli prawie tyle ile bym zaplacil za sam wzmacniacz.

Pozdrawiam.
    sam musisz wiedzieć czy warto. robiąc samemu suba zdobywsz doświadczenie, kotre pomoże przy innych konstrukcjach na lepszych głosnikach. poza tym, nie wiadomo jakie maja te wzmaki jak sam robisz wiesz co masz. a stx jak na kolumny to może lepiej teslę
    jak mam na arn 150 i potrafia zagrać głośno. poza tym na kopółki z STX ludzie narzekają
    zrobisz jak zachcesz.

Skomentuj

Ich sub jest z lekka tragiczny - co najmniej pod wzgledem wzmacniacza... I tak jak pisze Swiety - kopulki nie graja strasznie agresywnie...

Skomentuj

Poki co bardziej mi zalezy na dobrym brzmieniu i cenie niz doswiadczeniu.

Tak czy inaczej nikt mi nie odpowiedzial czy slyszal ktorys z nowych zestawow. np.

Domyslam sie ze jest dosc malo takich osob. Wiekszosc osob wypowiada sie na podstawie tego co sie przeczytala w necie a nie z wlasnych doswiadczen.
        Jutro chce podstawic do winisd wszystkie parametry kolumn i zobaczyc na ile jaki zestaw zostal przemysalny przez STX-a a na ile bylo to wykozystanie juz gotowych skrzyn.
        Odnosnie wysokotonowek... ... w tym przypadku raczej nie bedzie problemu azeby dosc niskim kosztem wymienic te glosniki.

Pozdrawiam

Skomentuj

ja słyszałem jeden z zestawów :)
          a raczej posiadam tylko w dużo lepszej formie bo samodzielnie wykonanej i z lepszego materiału wykończeniowego:))
          Z 9 się tam nazywają na stronce Stx-a ale widzę że już nieźle potaniały.. tak czy inaczej nie wnikam:) i'm werry happy z nich.
          pozdro serdeczne

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
            Odnosnie wysokotonowek... ... w tym przypadku raczej nie bedzie problemu azeby dosc niskim kosztem wymienic te glosniki.
            chyba zapomniałeś o drobnym fakcie: zmieniając kopułkę musisz przeprojektować zwrotnicę. No chyba, że z pełną świadomością chcesz pogorszyć brzmienie zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
              Odnosnie wysokotonowek...: zmieniając kopułkę musisz przeprojektować zwrotnicę. No chyba, że z pełną świadomością chcesz pogorszyć brzmienie zestawu.
              Nieprawda.

Kopułki STX po to są, by je zmienaiać! Każda inna wysokotonówka - może poza tubą - będzie lepsza, jeśli to nie będzie to jakiś Alphard (piezo) lub inny stx.

Nie zawsze trzeba przeprojektowywać zwrotnicę. Co najwyżej dać tłumik w przypadku zbyt wysokiej efektywności.

Skomentuj

STX w swoich kolumnach daje standardowe zwrotnice tzn te same ktore mozna tez kupic osobno. Nie projektuje ich osobno dla kazdej kolumny.
                W dodatku kolumnu sa 3 drozne wiec czestotliwosc podzialu wypada dosc wysoko okolo 5,5KHz. Od takiej czestotliwosci powinna zagrac juz kazda wysokotonowka. Jedyny problem to efektywnosc ale to zawsze mozna rozwiazac za pomoca tlumika... ...wiec ze zmiana wysokotonowek nie powinno byc problemu.

Skomentuj

zwrotki przynaniej w poprzedniej wersji były inne niz te dostepne w ssprzedazy :P

te na zdjeciu fronyty to troche srednie nie domagaja, sa cichsze niz pozostałe, na pierwszy paln wychodza wysokotonówki ;p troche mało basu jak na dwie 17 :P

satelitki sadzadz po głosnikach to bedzie jazgot :P

zeby fronty dobrze grały to trzeba dorobic tłumik na wysokie bo sie wybijaja :P

Skomentuj

Molibden, dźwięk będzie lepszy - fakt, ale ch-ka częstotliwościowa padnie.
                    Zastanawiam się dlaczego twierdzisz, że nie trzeba przeprojektować zwrotki ?
                    hm... inna ch-ka częstotliwościowa, inny przebieg impedacji, inny przebieg fazowy... chyba to jest podstawa do przeprojektowania zwrotki ?
                    Conajwyżej zmienić tłumik ? A jak zmienisz tłumik to co się stanie z Fp filtru HP ? Ano zmieni się... no ale cóż... może ja się mylę.

Przemawia do mnie jedynie argument Wektora - jeśli zakładają tam uniwersalne to faktycznie nie ma sensu w tym grzebać

Skomentuj

Tak jak pisalem wczesniej podstawilem dane tych kolumn do winisd... ...moze to kogos zainsteresuje wiec umieszczam screeny tutaj.
                      STX w tych kolumnach idzie na skroty i dwa rodzaje glosnikow (rozne) umieszcza praktycznie w identycznych obudowach rozniacych sie tylko kolorem. Trudno nawet powiedzien pod ktore glosniki te kolumny byly robione.

Kolumny oparte na wloknie szklanym SS (oznaczone na zielono) seria B i Z
                      Kolumny oparte na celulozie SC (oznaczone na zolto) seria C i S

Kolumny przednie:
                      Po wielkosci obudowy strzelam ze kolumny maja po okolo 29l. Gorsza sprawa jest ze strojeniem. Trudno jest sprawdzic srednice i dlugosc otworow br na podstawie samego rysunku. Wydaje mi sie ze sa to 2x 50mm dlugosc okolo 9,7cm czyli kolumny strojone na 55Hz. Dla tych danych f6 na wykresie i podane w danych o kolumnach prawie sie pokryly.
                      Wykres czestotliwosci:

Impuls:

Kolumny tylne 1 obudowa zamknieta GDN 15:
                      Przy wymiarach 15x15x31cm obudowa ma maks 4L. Teoretycznie obudowa zamknieta, praktycznie producent podal poczatek pasma raczej dla br.

Wykres czestotliwosci:

Kolumny tylne 2 obudowa BR GDN 18:
                      Przy wymiarach 20x21x38cm obudowa ma okolo 9,5L.
                      Wykres czestotliwosci:

Subwoofer:
                      Okolo 31L. Raczej trudno powiedziec na ile strojony. Zgaduje ze zastosowano w nim najwiekszy br czyli 7,5cm srednicy i dlugosc 15cm. czyli sub strojony na 45Hz. Jedno jest pewne ze 26Hz ktore podaje producent jako poczatek pasma jest wyssane z palca.

Wykres czestotliwosci:

Impuls:

Wydaje mi sie ze po odrobinie zabawy mozna by te kolumny w miare przystosowac do odtwarzania muzyki :)

Pozdrawiam i sorki za zasmiecanie taka ilosca zdjec. Modemowcy mnie zabija :)

Skomentuj

Na cholere tyle zdjęć. Znowu nam forum padnie. Trzeba było je chociaż troche zmniejszyć.

Skomentuj

wektor, uwzględniłeś w tej symulacji wpływ wytłumienia w kolumnach ?
                          Jeśli nie uwzględniłeś to oglądając te wykresy warto pamiętać, że wytłumienie zmniejsza Qtc, więc teoretycznie charakterystyki powinny się poprawić przy uwzględnieniu tłumienia - OFC nie będzie to żadna "rewolucja" na wykresach

Skomentuj

Ja posiadam zestawy STX A-1 i STX A-2. Mają niezły bas, małe problemy z tonami średnimi, ale wysokie dźwięki to coś strasznego. Kolumna centralna spisuje sie nieźle, jestem zadowolony z zakupu. Pozostałe dwie są używane jako efektowe w kinie domowym, więc również nie mogę nic zarzucić.
                            Przez tydzień testowałem kolumny A-1 jako główne słuchając muzyki i oglądając filmy. Bas był zadziwiająco mocny (jak na takie małe głośniki), lecz nie można było rozróżnić instrumentów. Jestem przyzwyczajony do tego, że kolumny rysują przede mną wyraźną scenę dźwiękową, pozwalają rozróżnić gdzie stoją poszczególne instrumenty.
                            Teraz stoją za mną i zapewniają świetne efekty w kinie domowym. Polecam je tylko jako kolumny efektowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                              Molibden, dźwięk będzie lepszy - fakt, ale ch-ka częstotliwościowa padnie.
                              Zastanawiam się dlaczego twierdzisz, że nie trzeba przeprojektować zwrotki ?
                              hm... inna ch-ka częstotliwościowa, inny przebieg impedacji, inny przebieg fazowy... chyba to jest podstawa do przeprojektowania zwrotki ?
                              Conajwyżej zmienić tłumik ? A jak zmienisz tłumik to co się stanie z Fp filtru HP ? Ano zmieni się... no ale cóż... może ja się mylę.

Przemawia do mnie jedynie argument Wektora - jeśli zakładają tam uniwersalne to faktycznie nie ma sensu w tym grzebać
                              To tylko STX... :-) Nie zawsze trzeba przeprojektować, jeśli charakterystyki zamienianych głośników będa wystarczająco podobne, co jest możliwe (np. dobre wysokotonówki mają zbliżone, bardzo płaskie charakterystyki, różnice dotyczą gł. efektywności).

Impedancja wysokotonówki zmienia się najbardziej w pobliżu rezonansu, więc tam, gdzie jest ona mocno tłumiona filtrem, tzn. w obszarze gdzie nie ma to istotnego wpływu na przebieg całej krzywej impedancji zestawu. Z powodu małej skladowej indukcyjnej, a dużej rezystncyjnej impedancja wysokotonówki zmienia sie nieznacznie i jest prawie stała w użytecznym zakresie częstotliwości.

O przebiegu fazowym decyduje głównie dobór pojemności i indukcyjności filtra w gałęzi wysokotonowej, a nie tylko sam głośnik.

Właściwie dobrany, np. z obliczeń lub z tabeli tłumik szeregowo-równoległy typu L-pad ma tę właściwość, że wypadkowa impedancja układu 2 rezystorów i głośnika daje tyle ile by było bez niego, czyli np. 8 lub 4 omy. Przy prostym tłumieniu rezystorem szeregowym impedancja będzie większa i wpłynie na częstotliwość filtra górnoprzepustowego, który jest liczony dla konkretnej impedancji głosnika, dlatego stosuje się zwykle bardziej złożony tłumik, gdy rezystancja szeregowego rezystora przekracza np. 2 omy. Co do tego przypadku to się zgodzę.

Całą zwrotnicę trzeba by przeprojektować, jeśli chce się obniżyć lub podwyższyć czestotliwość podziału, np. ze względu na rezonans kopółki lub nierównomierności na charakterystycze przenoszenia lub jej zniekształcenia przy niższych częstotliwościach.

Uwzględniając powyższe, przewidywane zjawiska towarzyszące wymianie głośnika wysokotonowego da się zminimalizować bez projektowania nowej zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                              X