Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakim materiałem wygłuszyć sciany aby poprawić akustyke salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakim materiałem wygłuszyć sciany aby poprawić akustyke salonu

Witam serdecznie.
    Jestem na etapie projektowania domu który razem z małżonką mamy zamiar wybudować.
    Istotną dla mnie rzeczą którą chce wrzucić w koszty to wytłumienie ścian materiałem który poprawi akustykę salonu, zminimalizuje pogłosy i echo oraz pozwoli "wyciągnąć" więcej z mojego sprzętu. Salon jest połączony z z jadalnią i otwartą kuchnią o łacznej powierzchni blisko 50m2.
    Pytam tylko o ściany ponieważ dom będzie parterowy z drewnianym stropem ocieplonym 30 centymetrową warstwą wełny mineralnej.

W załączniku dodałem rzut salonu z wymiarami. Podświetlony na niebiesko fragment to część dzienna salonu czyli tam gdzie bedzie stał sprzęt audio i loża vip :)

Zapraszam do dyskusji również na temat wyciszenia tylko części podkreślonej. Czy w takim rozwiązaniu nie powstanie w salonie jakiś niechciany rezonans.

u Wujka Googla b. dużo znajdziesz na temat paneli akustycznych,
    zdjęcia nie widzę coś Ci się nie dodało, niemniej, poczytaj jak rozmieścić panele i jakie panele w ogóle są, i jak działają,
    temat jest bardzo obszerny, krótka lektura obowiązkowa,

Skomentuj

Jeśli chodzi o odbicia, to trzeba popatrzeć na profesjonalne rozwiązania stosowane w salach konferencyjnych itp. Generalnie zwykle są to np. akustyczne panele z GK. One są perforowane i wełna pod spodem tłumi. Daj to na sufit, może na ściany itp.

Skomentuj

Wiem ze w wyszukiwarkach znajde dużo informacji lecz chciałem skłonic do dyskusji.
        Nie dodałem że interesują mnie głownie metody wygłuszenia zamaskowane w ścianach. Czytałem dużo o wełnie mineralnej i karton-gipsie.
        Czy ktoś zna jeszcze jakieś inne materiały?
        Kolejne pytanie to czy maty do wyłuszania samochodów np. boll się nadają ?

Last edited by MISTICO1; 23.11.2017, 19:30.

Skomentuj

Pytanie ile chcesz wydać. Są specjalne tapety akustyczne idealne do takich zastosowań. Przyklejasz je na ścianę i malujesz jak chcesz. Ale jest to dosyć drogie rozwiązanie.

Skomentuj

To bardzo skomplikowany temat i raczej nikt tutaj Ci nie pomoze. Jesli budujesz dom, to zachecalbym do wyskrobania troche grosza dla specjalistow, ktorzy sie na tym znaja. Zrob raz, a dobrze, zebys pozniej nie musial czegos poprawiac po nieprzemyslanych decyzjach.

Skomentuj

W salach wykładowych i innych pomieszczeniach, gdzie trzeba skracać czas pogłosu w miarę szerokopasmowo, stosuje się często panele ze sprasowanej wełny drzewnej. Są dostępne też bloczki akustyczne z których buduje się ściany. Ale to są chyba drogie zabawy.

Skomentuj

na początku trzeba zadać pytanie czy najpierw zestaw audio czy najpierw akustyka?
                ja tego nie wiem...,
                odpowiadam tak jak JA to widzę i wg mnie w warunkach domowych najpierw zestaw audio.
                Temat trochę swego czasu wałkowałem, szukałem rozwiązań DIY które są równie dobre ale za ułamek "profesjonalnych"
                jeśli chodzi o panele w ścianie (też takie chciałem) nic nie udało mi się znaleźć,
                ale kłuć cegłę, żeby wstawić 10cm wełny np. 120x60x10 nie wiem czy jest sens i czy dla konstrukcji ściany ok.,
                stawiać dodatkową ścianę z karton gipsu i kłaść pod spód wełnę- raczej dobre na niższe Hz,
                do tego można łatwo przedobrzyć i zrobić sobie namiastkę komory bezechowej co też niekorzystnie wpłynie na dźwięk,
                jest to bardzo trudny temat i każde pomieszczenie oraz każdy zestaw audio wymaga czegoś innego,
                wg mnie to:
                najpierw zestaw audio, posłuchać i zobaczyć jak to gra i co mi przeszkadza, czy zredukować wyższe czy niższe Hz,
                za systemem ściana z ozdobnej płytki z nierówną powierzchnią ala łupany kamień itp. do tego pomiędzy kolumnami na tej ścianie panel np 3D,
                na pierwszych bocznych odbiciach panele z wełny 10cm, przykryte płótnem z namalowanym farbami obrazem pasujący do wystroju (żona zaakceptuje),
                na przeciw systemu panele z obrazem lub binarne,
                na podłodze przed i między kolumnami gruby dywan,
                dobre są też grube zasłony, którymi do odsłuchów można zasłaniać okna,
                sufit będziesz miał lekki więc nic bym nie robił, (ew. podwieszane panele),
                w narożnikach bastrapy jeśli okaże się, że wzbudza się bas,
                wszystko dopasujesz kolorystycznie do salonu (dla akceptacji Ĺźony) i to tyle,
                na taki zestaw wydasz ok 5k i wg mnie w zupełności wystarczy.

Można iść drogą "profesjonalną" jak pisali poprzednicy, wtedy zamów firmę, która zajmuje się tym na co dzień,
                dodaj cyferkę z przodu lub z tyłu mojej kwoty i oni już będą wiedzieć czy akustyka najpierw czy później.

Skomentuj

Tak, jak koledzy pisali powyżej, robienie "na czuja" jest błędnym podejściem.
                  Jeśli już chcesz teraz pomyśleć, zainteresuj się, na przykład, programem Room EQ Wizard. Tam można, z dużą dozą prawdopodobieństwa, zasymulować konkretne pomieszczenie. Najlepiej jednak będzie, kiedy, po prostu, zbudujesz, ustawisz i pomierzysz. Bo, jak rozumiem, modyfikacja samego pomieszczenia nie jest możliwa?
                  Musisz wiedzieć, co masz i co chcesz uzyskać. Pochłanianie różnych ustrojów akustycznych jest całkowicie odmienne w danych częstotliwościach. Co innego montujesz gdy walczysz z rezonansami pomieszczenia w niskich częstotliwościach, co innego gdy pojawia się echo trzepoczące.
                  Jeśli chcesz do tego podejść sensownie, polecam książkę "Podręcznik akustyki" A. Everesta. Tam są bardzo fajnie przedstawione przyczyny, skutki i sposoby walki z niedoskonałościami akustyki pomieszczeń.

Skomentuj

Jest wiele programow i artykulow do zrobienia np Bass Traps. Ogolnie to lepiej by pochlonac nadmiar energi niz miec echo. Dywan - najlepszy Perski z Kashan, Jazd w cenie samochododu, ok bez glupot juz - przed glosnikami a sluchaczem, polki z ksiazkami, plytami by rozbic fale. Jesli sciany niebunkrowe a gips na patykach jak w Kanadzie to beda pochlanialy niski bas i podbijaly midbass. Jesli masz b. wysokich sufit to difuzory dzwieku wiszace tez cos moga pomoc.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Taka gabka - difuzor, ramy z plotnem - obrazem a za nim gabka, czy wlokno by pochlonac dzwiek ale musi byc dosc glebokosci. Ale w Bass Traps to dobrze bys 'zainteresowal'.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                        Taka gabka - difuzor
                        Ani to dyfuzor, ani pochlaniacz. Takie w sumie nic, co udaje prawdziwy ustrój akustyczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta

Taka gabka - difuzor, ramy z plotnem - obrazem a za nim gabka, czy wlokno by pochlonac dzwiek ale musi byc dosc glebokosci. Ale w Bass Traps to dobrze bys 'zainteresowal'.

Pawel L może w kanadzie takie panele z pianki są popularne :), a tak serio
                          w Polsce kiedyś bardzo popularne były opakowania po jajkach, takie właściwie samo ustrojstwo co te pianki.
                          Dużo lepszym materiałem jest wełna mineralna, która nie rujnuje portfela a daje super efekty.

Skomentuj

Mam salon połączony z kuchnią.. i w ramach sufitu podwieszonego nad kuchnią powiesiłem panele mineralne, o ile pamięta to chyba takie..
                            http://www.rockfon.pl/u/website_eu_p...opic%E2%84%A2/

Podwiesiłem je na różnych wysokościach (takie 12,20,30 cm..) jako takie małe wyspy sufitowe (1200x600).. minus jest taki, że przy prostej krawędzi - musiałem je sam pomalować..

Po powieszeniu sufitu w pustym pomieszczeniu przeskok niesamowity.. pozostałą część pokoju też się chyba tego doczeka - po podświetleniu efekt przeszedł akceptację u kierowniczki..

Uwaga na płyty akustyczne - one lepiej izolują dźwięk a nie go pochłaniają - są sztywniejsze - więc jako wyspy sufitowe to IMO gorszy wybór..
                            Last edited by LubMich; 05.12.2017, 10:35.

Skomentuj

LubMich, fajne produkty i pewnie w przystepniejszej cenie niz tutaj na mojim zadupiu. O jajkach tez juz myslalem - nawet w obudowie glosnikowej. W tutejszej sali NAC gdzie odbywaja sie koncerty m. klasycznej, opera maja wiszace dyfyzory fajnie pofajdowane jak rozciagnieta sinusojda - dziekaw jestem jest roznica w porownaniu z plaskim panelem - ktos probowal?
                              O i Dynaudio wyslalo mi cos takiego do ogladania
                              https://www.youtube.com/watch?v=KE-A...youtu.be&t=55s
                              https://www.youtube.com/watch?v=KE-A...tu.be&t=15m46s

Pewnie aniol stroz za mna chodzi

i cos tam jeszcze znalazlem
                              http://arqen.com/

http://arqen.com/wp-content/docs/dif...up&omhide=true

Skomentuj

Pawel L - takie sufity mineralne są wszędzie dostępne - a w Kanadzie to już bankowo.. każdy większy skład budowlany lub market powinien mieć.. możesz mieć innego producenta.. choć akurat Rockfon też tam dostarcza.. w lekkich zabudowach to jeden z najpopularniejszych sufitów..

A i te wytłoczki po jajkach - to się koledzy wyśmiewają.. to nic Ci nie da..

Skomentuj

Dzieki, za podpowiedz odnosnie opakowan po jajkach, myslalem ze zrobienie komory bezechowej cos moze pomoc. Popatrze w Home Depot co maja odnosnie paneli akustycznych, choc oni nawet nie maja dobrej jakosci sklejki 18mm (Baltic Birch) w duzych arkuszach i MDF powyzej 19mm, tylko jedna lub dwie firmy specjalistyczne w Ottawie.

Skomentuj

W moim wypadku zapaldła decyzja że pod kartongips na scianie frontowej i tej za plecami mogę zastosowac jakiś materiał. Teraz pytanie czy lepiej cienka warstwę wełny mineralnej czy jakąś mate wygłuszającą (samochodową) ?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X