Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x ARP150 -00 -8 + Vifa DX25TG-05-04. Jaki nieskotonowiec ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x ARP150 -00 -8 + Vifa DX25TG-05-04. Jaki nieskotonowiec ?

Tak jak w temacie. Planuje robienie nowych kolumn. Idei i koncepcji jest wiele. Jedną z nich jest zrobienie czegoś co kształtowo przypominało by flagową konstrukcję Infinity a mianowicie Prelude. Chodzi mi o umieszczenie 2 sztuk ARP 150-00-8 w układzie de`appolito razem z kopółka Vify DX25TG-05-04, w jednej sekcji która przez system tłumiący drgania byłaby na stałe zamocowana do skrzyni basowej a głośnikiem niskotonowym. Ale teraz pojawia się mały problem. Jaki głośnik niskotonowy wybrać?? Koncepcja opiera się na stworzeniu wysoce efektywnego zestawu Hi-Fi stereo mogącego współpracować zarówno ze wzmacniaczami klasy AB jak i z klasą A i lampowcami. W związku z tym.... potrzebny jest niskotonowiec który zejdzie nisko, który nie jest trudny do wysterowania, który wyprodukuje bass który nie straci się w obliczu średnicy i wysokich tonów... Myślałem nad ARN-226-07-8 ale jego 88dB trochę mnie martwi. Proszę o pomoc w dobraniu niskotonowego głośnika. koszt do 100zł za sztuke, ale proszę...daleko od Alfardów lub alfredów jak kto woli :P. z góry dziękuję i pozdrawiam

[ Dodano: 2004-08-23, 15:32 ]
    w sumei zapomniałem dodać w grę wchodzą jakieś drobne tłumiki dla średniaków i kopółki ale co do teny to powyżej 100 zł nieda rady wyskoczyć bo mi zależy na wysokich a Vifa D27TG-05-06 za 150 zł jakoś mnie nie przekonuje więc te 40 zł wole dołożyć do kopółek niż dla basów...

No przy dwoch sredniakach moze sie okazac ich tlumienie.
    Niewiele glosnikow popularnego przedzialu cenowego moze sie nadac jako niski zeby ladnie uzupelnic uklac bez tlumienia.

Skomentuj

Co do wysokotonowca to zainteresuj sie vifa d25ag...
      A niskotonowca za 100 pln nie dostaniesz za chiny ludowe dobrego, chyba, ze pomyslisz nad visatonami wsp26s ktore sa wlasnie na allegro... gosc chce za nie 140 pln za sztuke chyba, jak mozesz na tyle sobie pozwolic to bierz bez zastanowienia...

Skomentuj

Wiem że to strasznie dziwna i szalona konstrukcja, która może nigdy nie znajdzie u mnie realizacji ale może komuś cośto nasunie. Jeśli chodzi o niskotonowce to fajny choc troche monstrualny byłby układ 2x ARN-226-07-4 w jednej kolumnie. Dało by to teoretycznie 91 dB
        czyli innymi słowy układ taki niewymagałby w ogóle tłumików :) Ciekawa sprawa ale co by to wysterowało :P No chociaż taki KrellFPB -300Cx poradził by sobie z nimi ale niema sensu do kolumn za ok 100 zł dawać końcówy za 45 000 zł :P

Skomentuj

Czaruję...
        X