Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Esotec D260 alternatywa - warto lub nie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Esotec D260 alternatywa - warto lub nie?

Na allegro jest aukcja z Dynaudio Esotec D260, wiem, że to dobry głośnik ale osiągają wysokie ceny blisko nowych iluminatorów i tu mam pytanie:

Czy lepiej zapłacić za Esotec D260 1400zł. czy lepiej kupić nowe inne tweetery a wiadomo, że jest ich mnogo.?

Czy to aż taka magia tekstylna czy trochę już naciągane chwałą te wartości przetworników Esotec D260?

Może lepiej dołożyć do illuminatorów, lub w podobnej cenie są przecież:

SB Acoustics TW29RN-B Satori
    Morel ST 1048
    Scan-Speak D3004/660000
    HIQUPHON OW1
    lub jeszcze inne które nie przychodzą mi do głowy.

Jakie wasze zdanie?
    Last edited by Ananas; 02.12.2017, 11:03.

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
    lub jeszcze inne które nie przychodzą mi do głowy.
    Jantzen Audio JA 2806

Skomentuj

Jantzen Audio JA 2806 - z wyglądu taki sam jak Esotec ale jest jeszcze podróba :) =
      TD-2801XL https://www.parts-express.com/dynavo...eeter--275-200
      Ciekawe jak te głośniki ogólnie się sprawują, w tej cenie nawet można się pokusić sprawdzić to coś.
      ...a cena aukcji rośnie.

Skomentuj

Słuchałeś tego Esoteca?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
        Jantzen Audio JA 2806 - z wyglądu taki sam jak Esotec ale jest jeszcze podróba =
        TD-2801XL https://www.parts-express.com/dynavo...eeter--275-200
        Może to nie podróba tylko produkt z tej samej fabryki pod inną nazwą. Wiadomo, że pod duńskim brandem cena musi być dwa razy większa.

Skomentuj

Żeby wydać tyle kasy na używany głośnik musiałbym zobaczyć jego pomiary żeby przekonać się czy nie jest uszkodzony.

Skomentuj

paradoks polega na tym że to mogą być 3 identyczne lub zbliżone głośniki. A wszystkie produkowane są w fabryce Dynavox - Bo to nie podróba tylko prawdopodobnie jeden z producentów robiących dla Dyn. Druga sprawa że wszystkie 3 mają identyczny kartoniki ( opakowanie ) - przypadek ??

Skomentuj

Właśnie, przypadek przypadkiem, ale prawda gdzieś zawsze znajdzie miejsce, jadą na legendzie, ale czy to takie cudo? wiadomo, że czasami sami się nakręcamy czymś, może i postdynki tak działają. Ale jakoś mnie nie korciło żeby zapłacić za tekstylne używki ponad 1200 (jak się aukcja zakończyła) w cuda nie wierzę, jak patrzyłem w dane dostępne w sieci to rezonans 1000, pozostałe parametry niespecjalnie okazałe i może tu jest sedno, odpowiednia implementacja i w optymalnym zakresie kopułka eksponuje piękne dźwięki -tylko jakie, ja rozumiem to jako przestrzeń, precyzja, brak sybilantów, pewne efekty nieco wy niuansowane raczej detale jak w morelach, albo neutralność, czy jakieś cuda są w kopułkach??
              Kolega bardzo chwali Wavecore kopułki a tanie są, swego czasu 27tbfc/g było wręcz uznawane za nie do pobicia w zakresie cenowym i faktycznie lubię je za blachy i gitarrę. W rankingu zapha słusznie zaopiniowane, była teoria, że zniknęły żeby sprzedaż innych uwolnić, co się dzieje często z innymi przetwornikami. Sam byłem zaskoczony vifą xt bg z vifą PL18 jaką synergię tworzyły i piękny doskonale stereofoniczny lekko ocieplony dźwięk bez grama przeszkadzajek(bas niedopełniny - żeby nie było, że doskonałe
              Tak czy inaczej, wiem, że dobra aplikacja tworzy magię dźwięku, a klasa przetwornika składa się na poziom czarów i wiem, że wybór wysokotonowego to zawsze problem jak już trochę diabelstwa się posłuchało.
              A głuchniemy :) w teorii.

Może pomoglibyście mi znaleźć wysokotonowy o :
              pewnej delikatności przekazu, detaliczność oczywiście, wykwintnie podane z wyrafinowaniem bez przebarwienia. Do muzyki mieszanej ( klasyki, blusy jazzy, popy, elktro, plumkania, etno flamenco, lekki rock, bez havimetalovych i cieżkich rockowych utworów ale żeby składy instrumentalne wybrzmiały prawidłowo) Jaki jest sposób na naprawdę dobre i bezpardonowe wysokie i wysokiego środka tony tak żebym nie musiał providenta unikać przez kilka kolejnych
              lat?

Skomentuj

Czaruję...
              X