Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TQWT 8" Fullrange

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TQWT 8" Fullrange

Witam,

Pora na nowe DIY. Już przed poprzednim chodziła mi po głowie jakaś ciekawa konstrukcja na fullrang'u, ale wtedy zabrakło mi odwagi. Tym razem jestem gotów.
    Jak w temacie zakładam 8" głośnik w obudowie TQWT. Sprzęt do odsłuchu spokojnej muzyki w sypialni (zamocowany do ściany (powierzchnia 20m2))

Pomóżcie mi w doborze głośnika i skrócie opiszcie który z 7 prezentowanych polecacie wg swojego przekonania.

Koncept obudowy wiszącej (materiał drewno, obróbka na CNC, klejenie z 2 połówek)

i lista głośników które rozważam
    Last edited by dzedosz; 15.12.2017, 21:38.

Chyba niezbyt przemyslana decyzja. Dyfrakcja takiej obudowy bedzie znaczna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Chyba niezbyt przemyslana decyzja. Dyfrakcja takiej obudowy bedzie znaczna.
      Dziękuję i za uwagę. To jest koncept, od czegoś trzeba zacząć. Sugerujesz szerszą obudowę w dolnej części tak? Tylko co zrobić żeby kolumna nie wyglądała jak kloc?
      Ale do rzeczy który z podanych głośników rekomendujesz?

Skomentuj

Unikaj okraglych frontow, chyba ze bedziesz mial duze zaokraglenia przypominajace bardziej kule.

Co do glosnikow to jeszcze nie dotarlem i nie przeanalizowalem, to ma byc tylko TQWT czy ML TQWT? Jesli kolumna ma byc mozliwie niewielka, to szukaj glosnikow z mniejszym Vas.

Skomentuj

Nie zależy mi na zmniejszaniu czy i skracaniu obudowy, więc zwykłe TQWT (o ile dobrze rozróżniam te obudowy)
          BTW nie zależy mi na wytrzymałości mocowej. Te 5W to maksimum czego wymagam.
          Last edited by dzedosz; 15.12.2017, 22:25.

Skomentuj

Ja bym wybrał 1. Wysoka skuteczność, lekka membrana, prawie największe wychylenie z podanych. Poza tym sam mam tego Daytona Jest dosyć równy i góra nie odpada tak szybko jak w innych szerokopasmówkach.
            Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtek18sound Zobacz posta
              ... , prawie największe wychylenie z podanych. Poza tym sam mam tego Daytona ... .
              Dziękuję za zainteresowanie, jednak jak pisałem nie zależy mi na używaniu większej mocy niż kilka W więc wychylenie jest ostatnim parametrem na który zwracam uwagę. Bardziej zależy mi na Waszej opinii odnośnie Qts Qms Qtc Cms Mms.
              BTW celowo nie podałem producentów tych głośników, bo sam ulegam sugestii marki i stylistyki, a to parametry powinny decydować.
              Mnie kusi głośnik 7 (choć cms ma tak niewielkie że obawiam się że przy cichym słuchaniu będzie martwy)
              Głośnik 2 jest na moje oko chyba najlepszy z tego zestawienia (choć ma skromną cewkę i do tego overhung)
              Glosnik 4 jest piękny z wyglądu itd ale jego dobroć mechaniczna jest bardzo mała i trochę się tego obawiam.

Skomentuj

Właśnie dlatego, że nie zależy Ci na używaniu większej mocy to wspomniałem o skuteczności i wadze membrany. Ja osobiście nie ulegam sugestii marki, wybór Daytona to moja relatywna opinia po przetestowaniu kilku modeli 8" szeroko-pasmowców różnych producentów. Na wygląd to mi się podobał Tang Band W8-1772...
                Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Jeżeli chcesz, żeby głośnik grał dobrze przy niewielkich mocach, to czym lżejsza membrana i mniejsza cewka tym lepiej.

Skomentuj

Temat głośników do cichego słuchanie przerabiany był wielokrotnie na różnych forach, wystarczy poszukać na necie.
                    Jest kilka aspektów tego problemu.
                    - krzywa słuchu ludzkiego
                    - odległość od głosników
                    - poziom tła akustycznego
                    - rodzaj obudów głośnikowych
                    - budowa głośnika nisko-średniotonowego lub szerokopasmowego
                    - liniowość i selektywność głośnika przy niskich poziomach
                    i jeszcze kilka mniej istotnych

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Jeżeli chcesz, żeby głośnik grał dobrze przy niewielkich mocach, to czym lżejsza membrana i mniejsza cewka tym lepiej.
                      OK, rozumiem Twój punkt widzenia, jednak mam pewne wątpliwości. Jest jeszcze jeden głośnik który mnie interesuje, ale nie porządne 8" tylko naciągane 6,5"

Proszę zwróć uwagę na skromne SD (w tym przypadku cewka niewielkiej średnicy sprawdzi się dobrze, ale taka sama w 8" myślę że już nie tak dobrze)

Ten głośnik jest przez producenta określony jako wymagający niskiej mocy wzmacniacza o audiofilskiej jakości i nie powinien być rozważany przy tradycyjnych aplikacjach.

Czy Waszym zdaniem lepiej sprawdzi się ten mniejszy głośnik czy głośnik nr 2 z zestawienia w pierszym poście?
                      Mam tu na myśli niegłośne słuchanie spokojnej muzyki. odległość odsłuchu 4 - 5m

Skomentuj

Generalnie kupowanie głośnika na podstawie samych parametrów, to duże ryzyko, że się nie trafi. Co z tego, że na papierze głośnik wydaje się lepszy, a np. barwa i inne cechy nam nie będą pasowały.
                        Z diy tak jest, że czasami trzeba kilka razy więcej zapłacić niż by wynikało z samej ceny komponentów, bez posłuchania trzeba mieć dużego farta by trafić za pierwszym podejściem. :(

Średnica teoretycznie lepsza powinna być z tego mniejszego.
                        Last edited by KAPRINT; 19.12.2017, 17:04.

Skomentuj

Czaruję...
                        X