Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana morela st 728

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana morela st 728

Witam Wszystkich :)
    Od kilku lat jestem posiadaczem projektu autorstwa Yoshiego na l22 w15 i morelu st728 choć przez ten czas został troszkę zmodyfikowany i aktualnie gra na zwrotnicy cyfrowej.Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wymiany wysok otonowego na coś lepszego.Morel jest bardzo dobrym głośnikiem ale najbardziej przeszkadza mi w nim taka jasność czy specyficzna naleciałość, przez co wydaje się że nie gra czysto a męskie wokale są nienaturalne i rozjaśnione.
    Czy mogli byście polecić coś co zagra prawdziwiej , troszkę grubiej ale szczegółowo i rozdzielczo ?(kurcze ciężko mi się piszę ,nie jestem audiofilem:)).
    Z góry dziękuje za pomoc.

A jaki budżet na nowe wysokotonówki?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

planuję przeznaczyć około 2000 ewentualnie dozbierać do tych 2500 ale to już taki max, może też i być taniej :)

Skomentuj

ho ho ho 2000-2500 kółka to jest dobry budżet na kopułki.. możesz w najwyższej półce w kopułkach przebierać np. beryle SB i na pewno będzie wierniej. Po zakupie trzeba zrobić pomiary, zaprojektować zwrotnicę, odsłuchać, i doregulować ewentualnie, gdyż od teg zależy czy te pieniądze przełożą się na wierność brzmienia i satysfakcję..męcz Yosiego:), albo innego sprawdzonego mechanika

Skomentuj

Sprzedaj paczki i zrób nowe.

Skomentuj

Właściwie to myślałem o tym berylu sb ale wolę najpierw zapytać i w miarę możliwości posłuchać gdzieś przed zakupem.
            Jak na tle tego morela wypada TW29RN Satori , szpilka scana czy audaxy magnezowy i tytanowy? jeśli wierzyć opisowi z https://audiotransducers.com/pl/90-1...-tw025a28.html
            są to super głośniki za niewielkie pieniądze.
            Last edited by Grzechu86; 20.12.2017, 13:26.

Skomentuj

Miałem wszystkie głośniki o których piszesz, więc mogę sie podzielić moją opinią na ten temat. Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że to jest moja opinia a każdy ma jakąś swoją wizję brzmienia i niekoniecznie ocena głośników może pokrywać się z innymi.

Moim absolutnym faworytem jest z tego zestawienia beryl SB TW29BN. Bardzo duża naturalność, brak podbarwienia. Dźwięk lżejszy, swobodniejszy, mniej "przyklejony" jak na Morelu. Ani ostry ani przesadnie łagodny. Głośnik idealnie wyważony. Daje dużo powietrza i jakości w średnich tonach.

Szmaciak SB TW29RN : bardzo fajnie gra każdym pasmem aczkolwiek nie ma tej precyzji co beryl. Zmiana na ten głośnik doda powietrza. Nie ma już tej neutralności beryla, trochę podciąga i akcentuje górę, trochę za mało błyszczy na średnich które nie są tak klarowne, ale suma sumarum głośnik jest bardzo dobry i moim zdaniem w stosunku do Morela będzie odczuwalna zmiana w kierunku bardziej naturalnego, mniej ocieplonego.

Audax złoty . Ten głośnik to faktycznie jest dobry zawodnik. Gra jasno i klarownie jednak ma lekką manierę akcentowania typową dla głośników metalowych. Chodź nie tak wyraźną jak w przypadku Seasów, które się z tym nie patyczkują. Na pewno dobry głośnik dla fanów napowietrznego górnego zakresu z lekkim przesadyzmem w akcentowaniu tych dźwięków. Za te pieniądze rewelacja, w skali ogólnej dobry ale absoluty top to nie jest. Używając mocno przejaskrawionych pojęć powiem, że jak dla mnie dźwięk zbyt sztuczny, jarmarczny, rysowany zbyt gruba kreską. Zdecydowanie daleko bu do finezji z jaką robią to głośniki berylowe czy ceramiki. Ale mówię, to porównanie bardzo jaskrawe bo wynikające do porównania np z berylem SB czy Scana i przy bardzo surowej ocenie. W skali bezwzględnej złoty Audax jest naprawdę świetny i może cieszyć ucho dobrym brzmieniem za niewielkie pieniądze.

Audax magnezowy: ulepszona(?) wersja złotego . No właśnie nie jestem pewien czy tak ulepszona. Dźwięk jakby bardziej dojrzały, ale słychać pewne akcenty na wysokich które trochę denerwują. Przy stłamszeniu go filtrem być może da się to uspokoić ale na pewno nie jest to referencja gdzie filtrowanie głośnika to czysta przyjemność gdzie tak na prawdę bawimy się w kształtowanie brzmienia. Tu trzeba powalczyć o dobre brzmienie.

Do zestawienia dołożę Ci jeszcze:

Scan Speak illuminator R3004 czyli popularna szpilka. Kapitalny głośnik. Trochę trudniej go pasywnie zgrać z Seasem magnezowym niż morela ale jak się uda to jest super. Świetnie dopala średnicę, dodaje detali, robi się jaśniejsza, bardziej naturalna i swobodna. Naprawdę świetna góra z charakterystycznym akcentowaniem pewnych dźwięków przez co można kochać szpilkę lub nienawidzić. Większość ludzi jednak kocha ten styl gry bo jest on mega fajny. Takie wyostrzenie słyszalności dźwięków przez barwę a nie przez ilość .

Accuton Cell C25 lub C30 . Oba podobne i oba są świetne. Drugi bardziej predysponowany do niższych podziałów ale generalnie barwa bardzo podobna. Gra to miękko , precyzyjnie, delikatnie. Jak najbardziej alternatywa dla beryli. Sygnatura brzmiena w bardzo dużej mierze ma elementy wspólne z berylami. Być może to własnie cechuje te najlepsze głośniki. Te accutony mają jednak ciut bardziej przygaszoną górę i trzeba powalczyć filtrem jak ktoś pragnie mieć tam więcej powietrza. Jednak lepiej nie robić tego na siłę i postawić na prostotę. Mi się te głośniki bardzo podobają. Aczkolwiek nie wiem jak grają z czymś innym jak accuton na średnich więc nie powiem co będzie w połączeniu z seasem. Ale chyba będzie spoko ;-)

Skomentuj

Od siebie dodam jeszcze: SEAS T29MF001
                Miałem wczśniej ST728 i magnum gra delikatniej i precyzyjniej. Nie jest ostry. Daje dużo powietrza i lekkości
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Dziękuje wam za odpowiedź , szczególnie Yoshiemu za obszerną lekturę .Teraz mam trochę do myślenia :), ale ze względu na to że przyjdzie też i czas na wymianę l22 i w15 to jednak postawie już na coś lepszego.Najbardziej przekonuje mnie beryl,z opisu wynika że jest to głośnik którego szukam.Szczególnie jeśli chodzi o tą naturalność ,precyzję i klarowność, której brakuje morelowi , szkoda że aktualnie nie jest dostępny.Chciałbym jeszcze zapytać czy macie jakieś porównanie tego beryla z seasem T29CF002 lub T29CF001? te akurat będę miał możliwość w nie długim czasie posłuchać.

Skomentuj

Cześć
                    Tak się składa że mam 3 drogi na seasie w22 w15 i na górze millennium t25cf002 oraz drugi zestaw gdzie na górze jest accuton c30 i średniak też accuton.
                    Jak będziesz w okolicach pomorza to zapraszam posłuchasz sobie i zobaczysz co lepiej gra😀.

Skomentuj

A może skoro szukasz już w takiej kasie to zastanów się nad jakąś dobrą wstęgą, np RAAL 70-10D

Skomentuj

Raal dobra podpowiedź, tylko warto wiedzieć kupującemu czy o to mu chodzi w brzmieniu. Z mniejszą kosztem i też dobrze: http://www.troelsgravesen.dk/SWANS_RT2H-A.htm. Za 104 dolce na skośnym allegro.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                          Raal dobra podpowiedź, tylko warto wiedzieć kupującemu czy o to mu chodzi w brzmieniu. Z mniejszą kosztem i też dobrze: http://www.troelsgravesen.dk/SWANS_RT2H-A.htm. Za 104 dolce na skośnym allegro.
                          Miałem coś podobnego ale w wykonaniu firmy HiVi. Nie polecam, dźwięk nudny, plastikowy, zupełnie bez życia i emocji.

Skomentuj

Dlatego ja polecałem raal... tanie chińskie bym odpuścił .
                            U siebie mam Aurumy G3Si i jestem bardzo zadowolony.
                            Last edited by sebasbox; 22.12.2017, 08:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Miałem coś podobnego ale w wykonaniu firmy HiVi. Nie polecam, dźwięk nudny, plastikowy, zupełnie bez życia i emocji.
                              Troels po delikatnej fizycznej kosmetyce, bardzo chwalił ten przetwornik. Do mnie przypłynie za miesiąc, więc mogę dać znać czy jednak Troels się rozmarzył i jest nuda i plastyk.

Skomentuj

Dziękuje za kolejne propozycje.Szczerze mówiąc słyszałem tylko 1 wstęgę był to właśnie mały raal i raczej bym wołał kopułkę , chińczyka też raczej bym odpuścił.Jak wypadają takie droższe wstęgi w poziomach zniekształceń?

Skomentuj

a może taki morel?
                                  pierwszy tweeter z faradayem:
                                  https://audiotransducers.com/pl/104m...-tsct1044.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Grzechu86 Zobacz posta
                                  Witam Wszystkich :)
                                  Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wymiany wysok otonowego na coś lepszego.Morel jest bardzo dobrym głośnikiem ale najbardziej przeszkadza mi w nim taka jasność czy specyficzna naleciałość, przez co wydaje się że nie gra czysto a męskie wokale są nienaturalne i rozjaśnione.
                                  Ta jasność nie pochodzi od w15? Może trzeba go niżej ciąć i będzie ok?

Skomentuj

Yoshi dzieki za okreslenia SB, SS. ViHi, Swan RT to taka sieczka - szkoda pieniedzy, BG wypada lepiej.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
                                    X