Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w obliczeniu skrzyni do phase linear thriller 15 pro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w obliczeniu skrzyni do phase linear thriller 15 pro

proszę o pomoc w zbudowaniu skrzyni do phase linear 15 thriller. skrzynia bedzię grała w domu, jako subwoofer w kinie domowym. pokój 30metrów. Chcę zrobić obudowę bass reflex z dwoma tunelami po 10cm średnicy. ile dać litrów no i jak długie bass refleksy?

średnica zewnętrzna 390 mm
    średnica montażowa 360 mm
    głębokość 187 mm
    średnica cewki 76 mm
    średnica magnesu 160 mm
    Wydajność muzyczna RMS / Max. 300/500 watów
    Zakres częstotliwości 18 - 500 Hz
    impedancja 4 omy
    Częstotliwość rezonansowa (FS) 29 Hz
    efektywność 93 dB / 1 W / 1m
    Ogólna jakość (QTS) 0,46
    Równoważna objętość (VAS) 105 l
    Liniowe przemieszczenie (xmax) +/- 16 mm
    Zamknięta obudowa 50 - 55 l
    Bass reflex / bandpass 50 - 125 l

Ściągaj winisd i testuj sam . Parametry wszystkie masz więc nie problem :) .

Skomentuj

Winisid nigdy nie używałem

Skomentuj

Jednak nie masz wszystkich parametrów :P . Pobierznie spojrzałem i nie widziałem że nie ma np. qes .

Skomentuj

Qes: 0,53

Skomentuj

Gdzieś znalazłem ten program w naszej wersji językowej. Teraz jestem w pracy i nie pomogę. Musisz wpisać parametry T/S głośnika, wczytać go i w pierwszym kroku ustalić typ obudowy i ilość głośników.
            Reszta będzie podana na tacy. Możesz jeszcze korygować myszką objętość obudowy i częst. strojenia b-r.

Skomentuj

Witam ponownie.
              Tu masz link do wspomnianej przeze mnie wersji WinISD - wpis nr. 14 autora @DXDcore spolszczenia z aplikacją:
              https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2199194.html
              Musisz być tam zalogowany, inaczej nie pobierzesz.
              Last edited by grzeczny_52; 26.01.2018, 13:02.

Skomentuj

Dzięki za linka. Jak tylko naprawie kompa to pobiore i zainstaluje. Aktualnie pisze z telefonu.
                co myślicie o budzie w której głośnik byłby skierowany głośnikiem do góry-ewentualnie ku dołowi(skłaniam bym się ku górze) a porty centralnie. Kształt obudowy 45x45x80-100cm(w zależności od litrażu). Taki taboret. Wtedy zrobiłbym skrzynie o rzeczywistym litrażu 120L... skrzynia stałaby sobie w rogu mieszkania i niezajmowałaby miejsca
                Coś jak link niżej

https://audioaddiction.net.au/shop/wlm-duo-18
                Last edited by 1grzecho; 26.01.2018, 13:47.

Skomentuj

Coś nie otwiera mi się ten link na lapku... poszedł dopiero jak wpisałem ręcznie.
                  Rozumiem, że chcesz mieć jeden, opisywany przez Ciebie głośnik? Bo ta konstrukcja przedstawiona w linku jest w wersji duo - 2 przetworniki. Jeden na dole, drugi na górze. Z praktycznego punktu widzenia bezpieczniej ze względu na ewentualne uszkodzenie membrany jak i zbierającego się kurzu, byłaby wersja z głośnikiem umieszczonym na dole.
                  Akustykiem nie jestem, konstruktorem też minimalnym doświadczeniem, ale skłaniałbym się do emisji dolnej. Mniej odbić fali, mniejsze czasy dotarcia dźwięku do ucha słuchacza, który jest bezpośrednio omiatany frontami/satelitami - powinno być bardziej precyzyjnie słychać bas. Nie daj Boże, gdyby "taboret" generował najniższe dźwięki ze słyszalnym opóźnieniem w stosunku do reszty systemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                    Coś nie otwiera mi się ten link na lapku... poszedł dopiero jak wpisałem ręcznie.
                    Rozumiem, że chcesz mieć jeden, opisywany przez Ciebie głośnik? Bo ta konstrukcja przedstawiona w linku jest w wersji duo - 2 przetworniki. Jeden na dole, drugi na górze. Z praktycznego punktu widzenia bezpieczniej ze względu na ewentualne uszkodzenie membrany jak i zbierającego się kurzu, byłaby wersja z głośnikiem umieszczonym na dole.
                    Akustykiem nie jestem, konstruktorem też minimalnym doświadczeniem, ale skłaniałbym się do emisji dolnej. Mniej odbić fali, mniejsze czasy dotarcia dźwięku do ucha słuchacza, który jest bezpośrednio omiatany frontami/satelitami - powinno być bardziej precyzyjnie słychać bas. Nie daj Boże, gdyby "taboret" generował najniższe dźwięki ze słyszalnym opóźnieniem w stosunku do reszty systemu.
                    Tak będzie jeden głośnik. Jeżeli sub opóźniałby się na tle pozostałych głośników to jest chociażby korekcja czasowa w amplitunerze.
                    Jeżeli chodzi o ewentualne uszkodzenia na górze i zbieranie się kurzu na głośniku to będzie na nim maskownica.
                    Chętnie poczytałbym inne wypowiedzi... co myślicie na umieszczeniu głośnika na górze?
                    Jescze raz wklejam linka jak to miałoby mniej więcej wyglądać

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/262/duo-18
                    Last edited by 1grzecho; 26.01.2018, 15:12.

Skomentuj

uruchomiłem winisid ale nie mam wszystkich danych głośnika....
                      pomoże ktoś bardziej obeznany w temacie?

Skomentuj

No ale jak mamy Ci pomóc jak nie mamy danych głośnika :flapper: ? Przecież nie jesteśmy wróżbitami...

Skomentuj

czyli bez dodatkowych danych głośnik jest do wyrzucenia? :)

Skomentuj

Możesz go pomierzyć .

Skomentuj

Czaruję...
                            X