Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na SB - jaki średniotonowy będzie pasował?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    A czemu akurat aluminium? Bo to jest chyba jeden z ostatnich głośników z rodziny 17 stek SBA, który bym wziął na średnicę
    Ciekawe, ze nasze opinie sa zupelnie odmienne :) Bo uwazam ze na srednice aluminiak z tej niskiej serii Sba zjada cala reszte, niebezpiecznie zblizajac sie do dwukrotnie drozszego Satori.

Skomentuj

Zależy kto jakie granie lubi chyba :) .

Skomentuj

Z pewnoscia. Mnie nie interesuje kreowanie barwy i brzmienia. Zalezy mi na tym, aby glosnik byl analityczny, mial niskie znieksztalcenia i nie mial swojego charakteru. Ma reprodukowac dzwiek, a nie go tworzyc po swojemu.

Skomentuj

Nie no nie wytrzymałbym z takim głośnikiem chyba długo .

Skomentuj

Wydaje Ci sie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Zalezy mi na tym, aby glosnik byl analityczny, mial niskie znieksztalcenia i nie mial swojego charakteru. Ma reprodukowac dzwiek, a nie go tworzyc po swojemu.
              no to jak nic twarde membrany. Niedługo powinny być ceramiki mogą się okazać strzałem w 10 dla Ciebie w rozsądnej cenie w stosunku do bardzo drogich accutonów.

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              Nie no nie wytrzymałbym z takim głośnikiem chyba długo .
              własnie z czasem może się okazać całkowicie odwrotnie. nauczyłem się tego projektując coraz to kolejne rożne projekty. Są projekty efekciarskie lub tzw. malujące dźwiękiem które robią wielkie WooW ale z czasem to własnie one zaczynają się nudzić. Bo inny projekt bardzo analityczny i purystyczny w pierwszej chwili nudny i płaski w odbiorze pozwoli ci usłyszeć w realizacjach nagrać coraz to nowe rzeczy ( pozwoli usłyszeć więcej a nie "mocniej" ) które kolumny efekciarskie zaciemniały swoim charakterem.

Skomentuj

Możliwe bo już nie raz tego doświadczyłem. Chodzi po prostu o to że nie lubię raczej analitycznego albo inaczej "chłodnego" brzmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  no to jak nic twarde membrany. Niedługo powinny być ceramiki mogą się okazać strzałem w 10 dla Ciebie w rozsądnej cenie w stosunku do bardzo drogich accutonów.
                  Poki co najlepsze Accutony sa poza moim zasiegiem, wiec chetnie bym cos przetesowal w bardziej rozsadnej cenie :)

Skomentuj

Mi zależy na średnim zakresie. I tak się zastanawiam, czy nie lepszym rozwiązaniem byłby SBA15. U mnie ten głośnik pracowałby od ok. 200Hz, a mniejsza membrana jest lżejsza i chyba lepiej by się zgrywał z wysokotonowym.
                    Co do barwy dźwięku SBA17, którą opisał LiSzTu to sam nie wiem. To są tylko słowa, które mają odzwierciedlać dźwięk. Bez odsłuchu trudno powiedzieć gdy się jest nieosłuchanym.

Skomentuj

http://www.zaphaudio.com/blog.html
                      cos z tych wykresow testowych moze i pomoze, choc wykresy wykresami, a dzwiek dzwiekem. Tez mam ostatnio dylemat bo kasy troche malo (zawsze zamalo) na cos naprawde porzadnego i zwrotka czasem kosztuje tyle co dobry glosnik w hameryce i kombinuje by uzyc czesci ktore mam. To czy membrana jest lzejsza czy troche ciezsza to... najwyzej stracisz 1,5 czy 2 dB a czesto trzeba dodac rezystor by wyrownac pasmo do niskiego, chyba wazniejsze by nie giela sie w pasmie i byla latwa do filtracji.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Lżejsza lub cięższa membrana wpływa na wszystkie parametry głośnika a nie tylko na efektywność.

Skomentuj

Czaruję...
                        X