Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja suba

Witam
    Ostatnio dostałem w spadku subwoofer pasywny JBL csc 75(głośnik 20cm).

Posiadam też głośnik STX W.22.200.8.MCX i panel 80watt w rms tez się znajdzie, więc postanowiłem że może złożę z tego dla testów i pierwszej przygody z subem coś aktywnego. Wspomagałby on moje "3way STX" FX-200 jeszcze w wersji starej na "zwrotnicach IRKA" w KD i muzyce. Obudowa tego suba ma koło 27l więc myślę że ten STX się nada. Strojenie będzie na BR z polinka 68x220 więc myślę że jakoś to dostroję tą rurką. Moje pytania dotyczą wariantów rozmieszczenia głośnika i BR.
    1. Głośnik skierowany w dół a br na froncie - tak jest oryginalnie w subie
    2. Głośnik i BR na froncie
    3. Głośnik na froncie a BR z boku albo z tyłu

Opiszcie które warianty się lepiej sprawdzają i w jakich sytuacjach i na tym przetworniku i takiej mocy wzmacniacza. Nie chciałbym też mocno dokuczać sąsiadom niżej i z boku(mieszkam na ostatnim piętrze a mój pokój graniczy tylko jedną ścianą tylną z sąsiadami).
    Dodam że pokój ma koło 24m2 plus drugie wejście po prawej stronie(bez drzwi) do aneksu kuchennego. Na podłodze panele bez dywanów. Pokój prostokątny fronty i sub na ścianie dłuższej. Sub będzie stał od przodu razem z kolumnami (max 10cm od ściany tylnej) albo po lewej stronie max 1m od ściany bocznej albo po prawej stronie koło 1,5m od wyjścia z pokoju(bez drzwi).
    Pozdrawiam

Wstępnie subik złożony. Jednak zdecydowałem się dać głośnik i br na froncie. Od dołu dziurę pod głośnikiem zakryłem płytą mdf 20mm. Pojemność obudowy wyszła po odliczeniu głośnika, panelu i br myśle że koło 27-26l. Na dół dałem watolinę. Br o wymiarach 68x220mm., póki co nie przycinałem go. Przyjmując najwęższą średnicę br wynoszącą 58mm (czy lepiej przyjąć średnią?) strojenie wychodzi koło 34hz wg winisd. Czy dla tego stxa to nie za mało ? Od razu wspomnę że głośnik nie będzie ekstremalnie obciążany. Docelowo jeżeli subik się sprawdzi to zajmę się wizualną stroną. Może pomaluję albo fornir położę, kolce zamiast gumowych nóżek i maskownica.

Skomentuj

Szkoda że akurat ten głośnik. Do suba on się średnio nadaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Szkoda że akurat ten głośnik. Do suba on się średnio nadaje.
        Dla czego uważasz że STX W.22.200.8.MCX średnio nadaje się na suba?

Skomentuj

Dlatego że w ofercie stx są głośniki do subow i można sobie porównać. Większa cewka, większe wychylenie, większy MMS na przykład. Porównaj sobie sam https://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html I przykładowo ten

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://stx.pl/w-20-300-2x2-mc.html Jak widać na ch-ce głośnik do suba ma też zupełnie inna ch-ke. Największa efektywność przypada na pasmo basowe podczas gdy w22 ma ładnie płaska ch-ke do kilku kHz
          Last edited by Oskar29; 28.02.2018, 07:47.

Skomentuj

Generalnie głośnik nie był specjalnie kupowany pod suba tylko dostałem go więc padł pomysł aby go wykorzystać do suba.

Skomentuj

No to zawsze można spróbować .

Skomentuj

Czaruję...
              X