Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa pierwszego zestawu grającego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa pierwszego zestawu grającego.

Witam
    jakiś czas temu zainteresował mnie temat audio. O ile budowa wzmacniaczy do istniejących zestawów głośnikowych to dla mnie nie nowość to postanowiłem zbudować coś od podstaw. Głównym zamysłem nie jest audiofilska jakość mojego zestawu ale jego poprawność i jakaś lekcja. Od razu mówię że nie chce by ta lekcja okazała się zbyt kosztowna więc postanowiłem budować z tego co mam.
    Od jakiegoś czasu posiadam 2 niskotonowe głośniki JVC 30W 6ohm w dosyć przyzwoitym stanie, oto ich parametry:
    P -30W
    Pmax -60W
    Pasmo -48-4000Hz
    Spl -84dB/W/m
    Xmax -10mm
    Fs -39Hz
    Qts -0,4
    Vas -14l
    Moją prośbą jest pomoc w doborze głośnika wysokotonowego[szerokopasmowego?] (wolałbym coś taniego w podobnej klasie co niskotonowe) oraz polecenie w jakiej konfiguracji da to najlepsze efekty 2+1 czy klasyczne kolumny stereo oraz jakie rozwiazanie wybrać BR czy obudowę zamkniętą (qts na granicy ).
    O samą obudowę sie nie martwię będzie to okazja do popisu w moim drugim hobby stolarstwie :)
    A zapomniał bym, jak rozwiazac kwestie polaczenia glosnikow i filtra? wystarczy sam kondensator jak w tanich zestawach? czy pobawic sie jakims filtrem? oraz jak rozwiazac polaczenie glosnikow by impedancja pozwolila na dobor jakiegos niewymagajacego wzmacniacza?
    Za każdą pomoc z góry serdecznie dziekuję i przepraszam za zaniżanie poziomu forum :rolleyes:
    Pozdrawiam
    Last edited by geezy; 18.03.2018, 18:28.

Jak na konstrukcję byle jaka, nie przejmuj się wysokotonówką, załóż ile kosztowały by te jvc, i w ten samej cenie szukaj wysokotonówek. Wiadomo to nie zagra poprawnie z kondensatorem na wysoko, ale będziesz miał satysfakcję że zrobiłeś to sam. Zaraz ktoś napisze że szkoda kasy, bo to prawda, poszukaj może czegoś sprawdzonego w gotowych konstrukcjach, stx/tvm jak dorwiesz.

Skomentuj

Czaruję...