Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt skrzynek pod kolumny na głośnikach Alnico pod lampę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt skrzynek pod kolumny na głośnikach Alnico pod lampę

Dzień dobry,
    Szukam pomocy w zaprojektowaniu skrzynek kolumn zbudowanych na głośnikach z magnesami Alnico.
    Kolumny mają grać ze wzmacniaczem lampowym DIY autorstwa Saico, z którego to jestem niezmiernie zadowolony.
    Wiem że powszechnym jest budowanie kolumn DIY na głośnikach Alnico - Saba Greencon.
    Być może znajdzie się ktoś na tyle uprzejmy aby pomóc mi w zaprojektowaniu odpowiednich skrzynek.
    Głośniki pochodzą z kolumn Sony SS 5200 i w tej chwili w nich siedzą.
    Będę otwierał kolumny aby sprawdzić dokładne oznaczenia głośników.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

głośniki w tych kolumnach to stare seasy. Nic specjalnego. Po wejściu na stronę seasa masz archiwum vintage. Są tam orientacyjne parametry potrzebne do zaprojektowania skrzynek. Jak chcesz dokładne parametry to byś musiał swoje pomierzyć. Według mnie zabawa kompletnie bez sensu. Nie wyciśniesz z tych kolumn więcej niż teraz. Skąd w ogóle taki dziwny pomysł żeby zaprojektować inną budę? Po co?

Skomentuj

Zamieszczone przez michal_b Zobacz posta
      Wiem że powszechnym jest budowanie kolumn DIY na głośnikach Alnico - Saba Greencon.
      Saby faktycznie są wykorzystywane ale w konstrukcjach open baffle a nie box. Poczytaj sobie o tym i może posłuchaj gdzieś, może przypadnie Ci do gustu bardziej niż konstrukcja zamknięta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        głośniki w tych kolumnach to stare seasy. Nic specjalnego. Po wejściu na stronę seasa masz archiwum vintage. Są tam orientacyjne parametry potrzebne do zaprojektowania skrzynek. Jak chcesz dokładne parametry to byś musiał swoje pomierzyć. Według mnie zabawa kompletnie bez sensu. Nie wyciśniesz z tych kolumn więcej niż teraz. Skąd w ogóle taki dziwny pomysł żeby zaprojektować inną budę? Po co?
        Dzięki za odpowiedź.
        Pomysł stąd żeby właśnie wycisnąć z nich więcej
        Jestem amatorem i nie mam doświadczenia w DIY. Po prostu taki pomysł przyszedł mi do głowy bo jestem z nich zadowolony i chciałem "więcej i lepiej".

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
        Saby faktycznie są wykorzystywane ale w konstrukcjach open baffle a nie box. Poczytaj sobie o tym i może posłuchaj gdzieś, może przypadnie Ci do gustu bardziej niż konstrukcja zamknięta.
        Nie jestem ekspertem ale wiem że popularne są tego typu konstrukcje na Sabach:
        https://www.olx.pl/oferta/kolumny-sa...tml#6bf57a32c3

Swoją drogą to zupełny off top.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skoro już wiem że nowe skrzynki mijają się z celem, to może zadam inne pytanie.
        Jedna z kolumn gra wyraźnie ciszej, efekt jest taki jakby balans był przesunięty w lewo.
        Jest to kwestia kolumn, nie wzmacniacza. Na innych kolumnach problem nie występuje. Sprawa dotyczy poruszanych w temacie Sony SS 5200.
        Co może być przyczyną, co sprawdzić, gdzie zerknąć?

Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi.

Skomentuj

Przyczyna może być jedna. Jeśli grają wszystkie głośniki to jest któryś z nich uszkodzony . Ewentualnie coś w zwrotnicy jest zepsute (jeśli w ogóle jest).

Skomentuj

Problem nierównych kanałów już się rozwiązał.
            Last edited by michal_b; 26.04.2018, 21:08.

Skomentuj

A co było przyczyną?

Skomentuj

Czaruję...
              X