Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory DIY ARN 188-03 i GDWK 8-11/120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory DIY ARN 188-03 i GDWK 8-11/120

Witam, potrzebuję pomocy w obliczeniach zwrotnicy więc piszę (jestem totalnym laikiem, zero doświadczenia w budowaniu zwrotnic). Otóż wykorzystuję głośniki z polarisów 180 (za duże do mojego pokoju, ARN i GDWK wylatują na monitory,a reszta leci w kąt) do monitorów DIY (pokój 10m2), wstępnie obudowa obliczona, strojona na 35hz, v = 23l, bass-reflex jeszcze nie wiem jaki bo liczyłem według wzorów, a w kalkulatorze WinISD wychodzi całkiem inny. Ale do rzeczy, pomijając całą obudowę, mam problem z obliczeniami zwrotnicy.
    Dane techniczne ARN:

GDWK:

I z tego co widzę i co jest zalecane, chciałbym już ciąć ARN na 2.5ghz z tego względu że od 4ghz nie jest zbyt liniowy i wolałbym żeby już nie grał zbyt w tych częstotliwościach, chyba 12db/oktawa spełniłaby swoją rolę. Ale też jest jeden problem, GDWK ma częstotliwość rezonansową 1.2ghz czyli * 3 = 3.6ghz, a zalecana jest 4.8 ghz, ale chciałbym żeby był cięty 6db/oktawę, od mniej więcej 3.6ghz.
    Oba głośniki różnią się głośnością (efektywnością, jak zwał tak zwał), ARN 85db a GDWK 90db więc chciałbym ściszyć tego GDWK, tak o 3/4db więc obstawiam żę musiałbym wstawić rezystor ale o jakim oporze to nie wiem.
    Obudowę projektowałem na typie ButterWorth'a, znalazłem taki kalkulator https://www.diyaudioandvideo.com/Cal...akerCrossover/ i nie wiem jakiego rzędu zwrotnicę liczyć, chciałbym żeby wyszło jak najtaniej, na idealnym dźwięku mi nie zależy, tylko żeby grały te niskie tony i wysokie, żeby nic się nie zlewało.
    Doradźcie mi, jakie wartości elementów na filtrze mniej więcej powinienem stosować, i czy można dzielić pasmo tak jak pisałem.
    Ogólnie rzecz biorąc, chciałbym zrobić podział 2.5ghz 12db/oktawę dla ARN i 3.6ghz 6db/oktawę dla GDWK jeśli jest to możliwe.
    Z góry dziękuję!

EDIT. Jeszcze mi napiszcie czy mogę stosować jeden głośnik 4ohm a drugi 8ohm.
    Last edited by Jakub991227; 28.04.2018, 01:14.

Kolego, jesli to ma zagrac, to musisz zaprojektowac zwrotnice na bazie pomiarow, a nie kalkulatora.
    Jak dla mnie niepotrzebnie rozwaliles dobre kolumny. Sklej wszystko do kupy i sprzedaj calosc, a pozniej zbuduj ktorych z naszych projektow forumowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Kolego, jesli to ma zagrac, to musisz zaprojektowac zwrotnice na bazie pomiarow, a nie kalkulatora.
      Jak dla mnie niepotrzebnie rozwaliles dobre kolumny. Sklej wszystko do kupy i sprzedaj calosc, a pozniej zbuduj ktorych z naszych projektow forumowych.
      Sęk w tym że nie chcę się pozbywać polarisów i chcę je schować w domu, nic nie rozwalane, aby głośniki powyciągane. Chcę tak zrobić ze względu że teraz 10m2 a w dalekiej przyszłości zmieni się pomieszczenie na większe, a teraz tak średnio z tymi kolumnami. Na pozostałe cztery głośniki też mam małe plany, ale to na później.

Myślałem że da się coś wykombinować z tych głośników ;/

PS. Tam wyżej przez zmęczenie narobiłem byków, nie chodzi o Ghz tylko K HZ
      Last edited by Jakub991227; 28.04.2018, 12:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jakub991227 Zobacz posta
        Myślałem że da się coś wykombinować z tych głośników ;/
        Da sie, ale to nie ma sensu.

Skomentuj

No coz, poczatki amatora akustyki wygladaja tak:

Podlacz niskotonowy bezposrednio a wysokotonowke przez 2,2uF :)

Jak czegos bedzie za duzo za malo daj znac, pomozemy :)

Skomentuj

Porzuciłem ten projekt i pomysł, polarisy wystawione na sprzedaż, robię projekt na SB

Skomentuj

Czaruję...
            X