Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki bez danych TS jak zaprojektować obudowę ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki bez danych TS jak zaprojektować obudowę ?

Witam, stałem się posiadaczem głośników EAH c6730 F832 8 ohm 50w (fi 16cm) oraz EAH C2600 8 ohm 50w. Niestety google nic na ten temat nie mówią. nie mogę znaleźć żadnych parametrów tych głośników.
    Moje pytanie jest takie: Czy jest szansa zaprojektować rozsądne obudowy do tych głośników z bassrefleksem. Czy jedyne co mogę zrobić to wsadzić je sobie w szufladę :)

Zrob pomiar parametrow T-S i zaprojektujesz obudowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Zrob pomiar parametrow T-S i zaprojektujesz obudowe.
      Ok dzięki nawet nie pomyślałem że można to zrobić samemu. Czyli zabieram się za zrobienie JIG. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zrob sobie Jig do Arta i pomierzysz co trzeba.

Skomentuj

P M juz tyle napisal, ze ... Przeczytaj jego posty, wszystkiego sie dowiesz.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

http://www.diyaudio.com/forums/softw...-designer.html

Mighty Mic II
            https://drive.google.com/folderview?...WxmRTYyV3pnV2s

John Conover_ Using the Panasonic WM61A as a Measurement Microphone.pdf
            https://drive.google.com/file/d/0Bxs...w?usp=drivesdk

Akkus powinien miec wkladke Panasonica

https://www.roomeqwizard.com/

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Właściwie to można byłoby w dziale akustyka podpiąć taki temat z linkami, w których jest to wszystko wyjaśnione, bo takie pytania będą się pojawiały.
              Pamiętam jak sam szukałem informacji, też mi wtedy PM pomagał

Skomentuj

Temat z metodami pomiaru T-S juz dawno powinien byc przypiety w dziale akustyki.

Skomentuj

Ciekawe na ile dobre są te wkładki z aliexpress cena ok 10 pln

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie musisz mierzyc parametrow T-S. Tej wielkosci glosniki wklada sie do obudow o objetosci ok 10dm3 ale mozna probowac od 5 do 15litrow. Wiesza buda to teoretycznie wiecej basu ale i wiecej miejsca zajmuje, zalezy gdzie to ma stac.

Najpierw obudowa zamknieta jak bedzie malo basu to mozesz dokrecic b-r i postroic w okolicy 50-60hz. Jak glosnik ma wysoka dobroc to b-r po prostu nie bedzie dzialal albo Ci popsuje bas zamiast poprawic.

Druga sprawa to zwrotnica i tu kupowanie sprzetu i zdobywanie wiedzy, zeby go obsluzyc i cos zaprojektowac bedzie drozsze od kolumn w sklepie :)

Skomentuj

Tak masz rację, że często zdobywanie wiedzy i budowanie samemu jest droższe od kupna czegokolwiek, ale człowiek jest taki, że lubi wiedzieć i lubi zrobić coś samemu zdobywając przy tym wiedzę jednocześnie przy tym dobrze się bawić.

Skomentuj

Slusznie, nie idz na skroty :) a pomiar T-S mozesz sie pobawic nawet bez jiga, uzywajac do tego paru kabli i jednego rezystora. To wlasciwie nic nie kosztuje, a widza przyda sie na przyszlosc.

Skomentuj

Irek chyba się wypaliłeś.
                          Ostatnio sugerujesz wszystkim żeby kupili gotowce bo nie warto się bawić samemu. Gotowce wyjdą taniej.
                          Gdzie jest idea DIY która przyświeca temu forum?

Skomentuj

DIY juz zdechlo i to jest fakt :) Zeby sie brac za DIY trzeba miec sporo motywacji i wlasnie to sprawdzam. Bo samo zachecanie zielonych konczy sie pozniej kupa wydanej kasy i sterta smieci elektronicznych.

A jak wam sie wydaje, ze tak nie jest to bede wam podrzucal ludzi ktorzy cos zaczeli robic ale im nie wyszlo bo cos tam sie spalilo i teraz szukaja pomocy w naprawie.

Ktos chetny im pomoc?? Ale rekami a nie klawiatura? :)

Propozycja mierzenia parametrow T-S to zadna zacheta to ja go zachecilem podajac gotowa wielkosc obudowy.

Chyba jestem jedynym na tym forum ktory lubi budowac kolumny ze zdobycznych glosnikow. Reszta woli skladanie haj endow.

Zeby zlozyc kolumny z gotowego projektu nie jest potrzebna zadna wiedza ale, zeby zaprojektowac kolumny/ zwrotnice trzeba miec wiele lat praktyki, sprzet pomiarowy itd.. To jest poza mozliwosciami poczatkujacego. Ale jak tacy sa to zawsze zachecam do eksperymentow. Pierwsza zwrotnica kazdego poczatkujacego to kondensator 2,2uF.
                            Last edited by irek; 17.05.2018, 21:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              Pierwsza zwrotnica kazdego poczatkujacego to kondensator 2,2uF.
                              Prawda . Sam tak ładnych parę lat temu zrobiłem . Grało to do niczego ale grało .

Skomentuj

Po prostu sypalo wysokimi, ze hej :) Nie trzeba bylo rozkrecac sopranu na maksa :) Dlatego nastepny krok to rezystor ktora wprowadza tlumienie ale i podnosi impedancje a wiec czestotliwosc graniczna filtru. Wiec kolejny krok to dzielnik, tlumi ale i linearyzuje impedancje co poprawia dzialanie filtru :)

Duzo pozniej jest filtrowanie niskosredniaka. do tej pory sa firmy ktore za swoja idee konstrukcyjna stosuja zasade niskosredniaka puscic bez zadnej filtracji.

Skomentuj

To może wyjaśnię troszkę dlaczego chce zrobić sam kolumny z tych głośników :). Lubię majsterkować, jestem w trakcie kończenia obudowy do wzmacniacza Grommes, hehe niestety to się troszkę przedłuża z powodu posiadania 2 zajefajnych chłopaków 2 i 4 lata :), którzy do tej pory zajmowali 100% czasu wolnego, teraz już zaczynają dawać mi spokój i zaczynają się interesować tym co ja sobie dłubię w sposób już tak nie inwazyjny jak to teraz. znalazłem komplet głośników na strychu u teścia i szkoda by było żeby tam się rozłożyły. W swoim audio sprzęcie mam kolumny zrobione przez kolegę proac response 2.5 i do tego chcę podłączyć wyżej wspomnianego grommesa. A zrobienie tych małych kolumn traktuję jak zabawę i jak coś przy czym można zdobyć wiedzę, ale właśnie nie w sposób wpakowania głośników w pudełka po butach tylko żeby podeprzeć się wiedzą na temat pomiarów i liczenia objętości paczek, możliwe że nic z tego nie wyjdzie ale patrząc na koszty nie powinno to być drogie, Jig ok 50 zł mikrofon pomiarowy ok 50 - 100 zł, resztę mam . A może tym zainteresuje któregoś z moich małych jegomości puki są jeszcze ciekawi świata.

Skomentuj

Wiec jak chcesz koniecznie mierzyc i liczyc to zrob na poczatek pomiary parametrow T-s obu glosnikow i zamiesc je tu mowa o Fs, Qts i Vas.

Z tym, ze jesli glosniki maja wysokie Qts to zadne modele strojenia nie wchodza w gre i zostaje cokolwiek byle pudelko.
                                    Druga sprawa to liczenie nie gwarantuje dobrego dzwieku taki gwarantuje tylko wlozenie glosnikaow do trzech roznych objetosci i posluchania go w kazdej.
                                    Tak wiec praktyka jest duzo wazniejsza od teorii.

Zamiesc zdjecie glosnikow i powiedz jak twardo maja zawieszone membrany juz po tym i wielkosci magnesu mozna oszacowac parametry T-S. Pukajac w magnes mozna uslyszec czestotliwosc rezonansowa ale to juz tylko stare wygi potrafia :)

Skomentuj

Miękkie zawieszenie w większym głośniku. Parametry ts jak tylko uda mi się je zrobić a to chwilę może potrwać muszę skompletować sprzęt

Skomentuj

Czaruję...
                                      X