Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja 3 drogi stx (FX200 projekt z PJ)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja 3 drogi stx (FX200 projekt z PJ)

Cześć,
    jakiś czas temu złożyłem taki oto zestaw ( https://diyaudio.pl/showthread.php/1...a-konstrukcja) ), po tych kilku latach jego pracy zacząłem zastanawiać się nad jego modyfikacją. Wpadł mi wątek rewizji tego projektu : New FX200 (użytkownika: raven1985), i to zapoczątkowało kilka pytań.
    Do sedna:
    1. Czy jest sens modyfikować ten zestaw, o nową kopułkę, na "starym" komplecie GDN , GDM ?
    2. Jeśli tak, to czy dawać zwrotnicę nową dla wszystkich 3 pasm, czy tylko dla wysokotonowca ?
    3. I który z wysokotonowców z wyżej wspomnianego wątku wybrać, T.10.200.8.PCX , czy T.10.200.8.ALX ? (Co do preferencji odsłuchowych, to bliższe memu sercu są spokojne wysokie, bez piskliwości i syczenia).
    4. Czy lepiej zastosować "stary" projekt zwrotnicy (oryginał STX pod FX200, gdzie w sekcji wysokotonowej siedział AWX), kupując zamiennik/kontynuajcę/brata/siostrę tego AWX'a, czyli T.10.250.8.PCX ?

Zamieszczone przez FlyMolo Zobacz posta
    1. Czy jest sens modyfikować ten zestaw, o nową kopułkę, na "starym" komplecie GDN , GDM ?
    jak wymienisz na cos innego to bedzie to mialo jaks sens

2. Jeśli tak, to czy dawać zwrotnicę nową dla wszystkich 3 pasm, czy tylko dla wysokotonowca ?
    calkowicie nowa zwrotnica! :p
    i to nie ta ravena

3. I który z wysokotonowców z wyżej wspomnianego wątku wybrać, T.10.200.8.PCX , czy T.10.200.8.ALX ? (Co do preferencji odsłuchowych, to bliższe memu sercu są spokojne wysokie, bez piskliwości i syczenia).
    jak juz zmieniac to raczej na np wavecora

4. Czy lepiej zastosować "stary" projekt zwrotnicy (oryginał STX pod FX200, gdzie w sekcji wysokotonowej siedział AWX), kupując zamiennik/kontynuajcę/brata/siostrę tego AWX'a, czyli T.10.250.8.PCX ?
    to sa raczej juz inne glosniki :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

calkowicie nowa zwrotnica! :p
      i to nie ta ravena
      Czyli dajesz do zrozumienia, że nie ma sensu modyfikować tego zestawu zwrotnicą "ravena" ?

jak juz zmieniac to raczej na np wavecora

Wavecor kosztuje w tej chwili 346,22 zł, dwie sztuki ~700zł + zwrotnica, wyjdzie coś koło 1000zł. Trochę za dużo jak na tak "podstawową" resztę głośników.

..

Skomentuj

Czyli dajesz do zrozumienia, że nie ma sensu modyfikować tego zestawu zwrotnicą "ravena" ?
        niestety to sa zupelnie nowe glosniki i wymagaja innych zwrotnic

Wavecor kosztuje w tej chwili 346,22 zł
        sorki, jak ja je kupowalem to kosztowaly nieco ponad 100zl :(

chyba lepiej by bylo sprzedac obecne kolumny i zrobic je od nowa wg projektu ravena

Skomentuj

niestety to sa zupelnie nowe glosniki i wymagaja innych zwrotnic
          W takim razie nie ma co zmieniać.

sorki, jak ja je kupowalem to kosztowaly nieco ponad 100zl :(
          Przy obecnej cenie, to zupełnie nie opłacalny zakup.

chyba lepiej by bylo sprzedac obecne kolumny i zrobic je od nowa wg projektu ravena
          Trochę za dużo kombinowania. Zostawię je jeszcze na rok, uzbieram budżet i złożę jakiś porządny zestaw na wyższej jakości głośnikach.
          Dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
          X