Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory DIY - pomoc w doborze przetworników (wyeksponowana średnica).

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory DIY - pomoc w doborze przetworników (wyeksponowana średnica).

Witam!

To mój pierwszy post na forum.

Proszę o pomoc w dobraniu mi przetworników do projektu.

Obudowa: 2 drogi lub pełnopasmówka (nawet lepiej) - do dalszej współpracy z subem; możliwie wierna średnica.

Budżet: 1,5k złociszy na przetworniki + zwrotnice.

Pomieszczenie odsłuchowe: salon 25m2 -> kanapa 2m od TV symetrycznie wzgl osi pokoju na krótszej ścianie, tam też chcę mieć kolumny 'ala monitory bliskiego pola.

Źródło: karta audiotrac prodigy HD oraz ps4 na złączu toslink do wzmacniacza; czyli większość muzyki z FLAC oraz popularnego zielonego serwisu streamingowego na S... oraz klasycznie dla salonu: filmy, YT, gry z PS etc...

Muzyka: Każda: Reggae, Dub, D&B, Blues, Southern rock, Club... No wszystko.

Odbiornik (wzmacniacz): Onkyo TX-DS575X (wiem, KD daje słabe stereo, ale narazie zostanie)

O co mi chodzi: Słuchałem już wielu, naprawdę wielu konstrukcji. Poszukuję dość konkretnego dźwięku: urzekło mnie brzmienie bluesowych kawałków z pieca gitarowego na cellestion vintage 30. Czyli podbita średnica 2-4kHz, niekoniecznie wykres od linijki. Detaliczność, nawet suchość. Tak się zdażyło, że obecnie w pokoju grają kolumny estradowe ze sporym driverem, który również z racji dużego hornu drivera to pasmo uwypukla. Lubię to brzmienie, kolumieniki są dobrze skonstruowane - zdeklasowały dotychczasowe Fishery "made in west germany" i trafiły jako home audio. Chcę zbudować kolumny, które zagrają podobnie, ale lepiej. Te poniżej pewnego poziomu jednak nie grają tak

W skrócie: Dealiczność, wierność, mocna średnica. , eksponująca wokale i solówki gitarowe. Preferowana obudowa zamknięta. Za bas odpowie subwoofer, prawdopodobnie na 10'' STX z serii AWX.

Prosiłbym doświadczonych słuchaczy o zaproponowanie sprawdzonej konstrukcji. Posiadam zdolności manualne pozwalające na zbudowanie obudów oraz zwrotnicy ze sprawdzonego schematu.

Myślałem nad sklonowaniem STX MX-140 ale one mają niefajny konturowy wykres z dołem za 1kHz - jednak szukam czegoś bardziej "średnicowego" a mniej konturowego - pasmo basowe da mi sub. Nie bardzo wiem czego szukać, jest tu na forum mnóstwo dopracowanych projektów, ale nie wiem czego szukać. Wszyscy jarają się głośnością i basem przestawiającym meble. Z drugiej strony jednak pasmo "kick" dające szybkość nagrania byłoby pożądane - planuję podział z subem max na 80Hz). Obawiam się o bogactwo tych częstotliwości w przetwornikach typowo szerokopasmowych - jednak słucham tej mocniejszej muzyki. Generalnie to przewertowałem zarówno to forum jak i inne i mam bałagan w głowie, ciężko mi cuś wybrać.

Pomożecie?
    Last edited by q456852; 21.10.2018, 01:04.

Zamieszczone przez q456852 Zobacz posta
    ...jest tu na forum mnóstwo dopracowanych projektów, ale nie wiem czego szukać. Wszyscy jarają się głośnością i basem przestawiającym meble.
    Bez przesady, tak to robią na elektrodzie.
    U nas robi się pod kreskę, czyli równe pasmo, po to aby konstrukcja była dopracowana technicznie i aby był to punkt wyjściowy. Na końcu dopieszcza się na słuch, dopasowuje do reszty sprzętu i do gustu słuchacza.

Myślałem nad sklonowaniem STX MX-140 ale one mają niefajny konturowy wykres z dołem za 1kHz
    Po wykresie tylko doświadczeni projektanci mogą coś powiedzieć na temat dźwięku danej konstrukcji.
    Uwierz mi, czasem wykres może się różnic w konkretnych miejscach tylko odrobinę, a w odsłuchu konstrukcje będą grały zupełnie inaczej.

MX-140 nie jest dla Ciebie, Ty szukasz zupełnie czego innego:

Słuchałem już wielu, naprawdę wielu konstrukcji. Poszukuję dość konkretnego dźwięku: urzekło mnie brzmienie bluesowych kawałków z pieca gitarowego na cellestion vintage 30. Czyli podbita średnica 2-4kHz, niekoniecznie wykres od linijki. Detaliczność, nawet suchość. Tak się zdażyło, że obecnie w pokoju grają kolumny estradowe ze sporym driverem, który również z racji dużego hornu drivera to pasmo uwypukla. Lubię to brzmienie
    Jeśli taki dźwięk Tobie się podoba (dla większości osób zapewne jest to "jazgot"), to myślę że potrzebujesz dużej szerokopasmówki połączonej z tweeterem + waveguide.
    Takiego projektu musisz szukać, u nas niestety takiego nie ma.

Możesz też celować w konstrukcje ala WLM: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ta-10CX-ATP50)
    ...ale z lepszą wysokotonówką.
    Last edited by marian; 21.10.2018, 10:33.

Skomentuj

Jeszcze tylko dodam, że jeśli wejdziesz w świat głośników estradowych (co już uczyniłeś), to już z tego wyjścia nie ma i każde kolumny oparte na głośnikach typowo domowych ''nie grają".
      Efekt tych działań jest taki że po latach słuchania takich konstrukcji człowiek po prostu głuchnie, wyrabia się maniera słuchu.
      Łatwo to można było zauważyć na poprzednim AVS w pokoju Audiostereo.
      Mam też wielu znajomych ze świata akustyki estradowej i zauważam u nich ten sam syndrom.

Tak więc czym prędzej radzę przejść na szerokopasmówki, mają "łagodniejsze" brzmienie, choć do łagodnego dźwięku głośników domowych im daleko.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Jeszcze tylko dodam, że jeśli wejdziesz w świat głośników estradowych (co już uczyniłeś), to już z tego wyjścia nie ma i każde kolumny oparte na głośnikach typowo domowych ''nie grają".
        Efekt tych działań jest taki że po latach słuchania takich konstrukcji człowiek po prostu głuchnie, wyrabia się maniera słuchu.
        Eee na razie to po prostu estradówki poza sezonem kilka lat temu wylądowały na próbę w domu i tam pozostały, bo grały lepiej niż to co miałem. I fakt, konstrukcja z 1,4'' driverem ma swoje naleciałości i przez to wykszałcił mi się jakiś słuch, na pewno, ale jednak nie jest to jazgotliwy piezo ale dobry sprzęt.

Właśnie nad szerokopasmówkami myslałem. Tylko pisałeś coś o wysokotonówce połączonej z falowodem. Mógłbyś przybliżyć mi temat? Falowody w home audio raczej spotyka się w konstrukcjach o rząd wielkości droższych od mojego zakładanego budżetu.
        Last edited by q456852; 21.10.2018, 14:05.

Skomentuj

Kup sobie wielopasmowe EQ i wykręcisz brzmienie jakie chcesz, a jak już się znudzisz to wpadnij ponownie, po jakiś fajny projekt kolumn.

Skomentuj

Q456852, dla Ciebie jest to: JBL L100 Classic https://audio.com.pl/newsy/sprzetowe...l-l100-classic
            Tylko kasa się nie zgadza :(
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Kup sobie wielopasmowe EQ i wykręcisz brzmienie jakie chcesz, a jak już się znudzisz to wpadnij ponownie, po jakiś fajny projekt kolumn.
              Nie, mam obeznanie z obchodzeniem się z tymi zabawkami - zarówno pasmowym jak i parametrycznym- i zdecydowanie - do domu dziękujemy takim rozwiązaniom, chyba że do subwofera, ale to bez premedytacji.

Są wam znane jakieś konstrukcje oparte o:
              https://stx.pl/m-15-250-8-fcx.html - średniotonówka STXa z serii AWX, z tweeterem z tej semej serii powinno zagrać jak chcę w obudowie zamkniętej (a może TL-ka na tym głośniku wysoko strojona - okolice 70-80 Hz?? ).

Myślę też o tym projekcie: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

pawel_luk1 : Fajne te JBL-ki ale primo: nie lubię bulić za prestiżowe znaczki na sprzęcie, a dwa, jednak za duże te kolmienki , że kasa się nie zgadza to w ogóle nie wspominam.

Skomentuj

Jaki sprzęt do EQ stosowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                  Jaki sprzęt do EQ stosowałeś?
                  Głównie wtyczka DSP do Winampa na komputerze, oraz EQ behringera: https://www.muziker.pl/behringer-fbq...hoC7ywQAvD_BwE nie wiem czy dokładnie ten model, pożyczony od kolegi.

Generalnie, panowie troszkę zbyt podkreśliłem tę potrzebę wyeksponowania średnicy. Nie jest to aż taki priorytet. Po prostu słyszałem wiele modeli ze skaszanioną średnicą i moje ulubione utwory brzmiały gorzej niż na głośniczkach komputerowych. Może faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie dobry duży szerokopasmowiec. Właśnie na forum chwalili szerokopasmowce za świetną stereofonię i średnicę. Znacie modele warte polecenia?
                  Last edited by q456852; 02.11.2018, 18:41.

Skomentuj

Czaruję...
                  X