Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży zestaw 3 drożny 5 głośnikowy - prośba o dobór głośników i uwagi.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duży zestaw 3 drożny 5 głośnikowy - prośba o dobór głośników i uwagi.

Witam kolegów forumowiczów. Proszę o porady co do założeń konstrukcyjnych zestawów które chciałbym zbudować.
    Jakiś czas temu sprzedałem moje M35i firmy Mission i nie miałem na czym słuchać w ogóle... Chodziłem po kilku salonach - słuchałem wielu zestawów głośnikowych z przedziału 2000-4000zł/para ale żadne mnie specjalnie nie urzekły (no może Pylon Diamond 28 ale cena już wyższa). W końcu kupiłem coś "na szybko" na MŚ w wakacje - zestaw 5.1 (Satelity + subwoofer z w obudowie zamkniętej, nie pamiętam dokładnie modelu, w promocji za ok 1600zł) firmy HK z serii HKTS. Zestaw gra bardzo poprawnie zarówno w kinie i muzyce jak na taką cenę – dźwięk czysty i precyzyjny. Mimo że co do jakości wykonania miałem pewne zastrzeżenia...powiedzmy że jako zestaw "żeby coś grało i buczało" są nawet za dobre. Posiadam amplituner Yamahy RX840 i Blue ray DB1040 też Yamahy.
    Dodatkowo, do stereo zbudowałem końcówkę mocy wg ZBIGa 2.0... Moc mojej końcówki mocy do stereo to 200W rms/4 ohm która póki co stoi i się kurzy... Jest ona gdzieś tu opisana na forum...

Taką też moc zakładam dla jednej kolumny oraz impedancję znamionową 4ohm żeby w pełni wykorzystać niemałe możliwości wzmacniacza.
    Biorąc pod uwagę podział mocy pomiędzy zestawy głośników wychodzi - 65/35/15% - 130W, 70W, 30W Wymagania mocowe dla poszczególnych sekcji nie wydają się wygórowane.

Wstępna koncepcja obudowy:

Chciałbym podzielić obudowę na dwie części - dla sekcji niskotonowej i średnio-wysokotonowej. No i żeby nie było to po prostu prostokątny kloc. Mam trochę majsterkowania w rękach więc konstrukcje stolarskie mi nie straszne :).
    W sekcji niskotonowej preferuje dużą, sztywną obudowę zamkniętą z dwoma głośnikami o średnicy 25 - 30cm, Która celowo spowoduje spore obciążenie mechaniczne głośników ale jeszcze z dobrym impulsem jak to w zamkniętej.
    Tu się nie usztywniam - może być też jeden głośnik 38cm. Myślę że dwa 25-30cm będą też wyglądać... no i zestaw musi mieć 4ohm.. Obudowa zamknięta jak wiadomo ma niską efektywność stąd dwie sztuki głośników. Myślę że stosując dwa głośniki mógłbym też wybrać jakieś modele za umiarkowane pieniądze - może W.32.500.8.MC?. Co do innych parametrów to wiadomo - możliwe niskie fs, Qts nie przesadnie wysokie - wiadomo - niby do zamkniętej obudowy może taki być ale ekstremalnie małe układy magnetyczne odpadają. W miarę równe pasmo do tych 300-400Hz…

Proszę o propozycję głośników vs cena. Słyszałem też dużo pozytywnych opinii na temat obudowy tubowej.
    Jeżeli dźwięk miałby z niej powalać na kolana w zakresie niskich częstotliwości (nie chodzi o wykop, raczej o wierność odtwarzania) to proszę o info - może warto przysiąść, dokładnie policzyć, zaprojektować, zoptymalizować i zbudować. Obudowy bassreflex nie przewiduję. Nasłuchałem się ich po salonach i mam trochę dość. Wykop to ma ale bas brzmi jakby zawsze tak samo - niema barwy. Przy tańszych zestawach się spóźnia.

Mam tego małego suba z zestawu 5.1 w obudowie zamkniętej i gra znakomicie - nie buczy, schodzi dość nisko, sprężyście tylko na najwęższych poziomach głośności nie wyrabia ale czasu kiedy robiło się "dyskoteki dla sąsiadów" w moim przypadku już minęły...

Bardzo zainteresował mnie średnio tonowy głośnik od Monacor'a - SP-4/60PRO za ok. 100zł/szt.

Proszę o opinie na temat tego głośnika jeśli ktoś go słuchał.
    Przewidują pasmo przenoszenia głośników średnio tonowych w granicach 200-300Hz do 3 - 4kHz, 12dB/okt
    Jeżeli ktoś zna jakieś dobre najlepiej głośniki średnio tonowe w korzystnej cenie - proszę o info, ważne żeby można ich użyć
    od 200-300Hz (czyli najlepiej Fs poniżej 100Hz), miały 8ohm (w sumie 4) nie muszą być bardzo efektywne i nie muszą mieć bardzo dużej mocy - wszak mają być dwa. Ważniejsze dla mnie żeby było precyzyjne, detaliczne, z możliwe płaską charakterystyką częstotliwościową. Szerokopasmowe głośniki jeżeli ktoś zna jakieś o dobrych parametrach też w sumie mogłyby by być.
    Czy głośniki z korektorem fazy mają jakąś przewagę nad tymi bez w brzmieniu?

Jeżeli chodzi o głośnik wysoko tonowy - to proszę o sugestię. Korci mnie wybrać jakąś tanią wstęgę. Jeżeli któryś z kolegów ma doświadczenie to proszę o propozycję. Wymagana moc (30W) wyszła dość spora ale przesuwając częstotliwość odcięcia na 4kHz powinno być ok.

Zwrotnica - wstępnie te 200-300Hz i 3kHz-4kHz i 12dB/okt 4ohm.
    Myślę że do mocy 200Wrms cewka rdzeniowa dla sekcji niskotonowej będzie ok, być może kupię jakiś gruby drut emaliowany sam nawinę cewki - bez problemu dla mnie.
    Tu moje pytanie - może wydać się dziwne - dlaczego nie kompensuje się zwrotnicą rezonansu głośnika niskotonowego w obudowie? Chodzi tylko o niepotrzebne straty mocy?
    Najprawdopodobniej sekcję średnio tonową będzie trzeba lekko przytłumić...
    Efektywność głośnika wysoko tonowego musi być co najmniej taka sama jak sekcji niskotonowej w obudowie (ok. 95dB dość dużo) a najlepiej ze 2dB wyższa w celu ew. korekcji.
    Czekam na propozycje głośników, wskazówki jakich błędów uniknąć. Projekt raczej będzie rozciągnięty w czasie, niemam zadużo czasu, raczej od weekendu do weekendu, dobrze by było żeby całość zamknęła się w 4k pln...
    Pozdrawiam.

Zawsze popieram pomysłowość i chec budowania czegoś "nowego" ale w tym przypadku trzeba kolegę sprowadzić na ziemie. Nie da się skomplikowaniem projektu nadgonić niedoskonałości głośników. Możesz być pewnym, że lepszy dzwiek uzyskasz z typowych kolumn trójdrożnych na trzech głośnikach ale głośnikach dobrej jakości.

Skomentuj

Wizualnie to gotowy jest podobny projekt u Troelsa:
      http://www.troelsgravesen.dk/Illuminator-5.htm
      Tylko za 4 kawałki nie da się go zrobić :flapper:

Skomentuj

No to kolego jakie by musiałby być te głośniki żeby można było z nich zbudować przedstawiony powyżej zespół? Albo rzecz biorąc z drugiej strony - jakie zestawy - może sprawdzone komplety/projekty do których mógłbym zaadaptować mnie więcej taką obudowę jak powyżej ?

Skomentuj

Prosze bardzo

http://www.audiovideoforum.de/viewtopic.php?t=1706

Skomentuj

Dzięki za artykuł, przejrzałem i stwierdzam że się da... To może polecicie jakiś dobry głośnik niskotonowy do obudowy zamkniętej ? Nie chce otwierać drzwi do lasu... Masz jakiś faworytów?

Skomentuj

Może niewielką przeróbkę takiego układu:
              http://www.lautsprechershop.de/index...de/hifi/dd.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
                Dzięki za artykuł, przejrzałem i stwierdzam że się da... To może polecicie jakiś dobry głośnik niskotonowy do obudowy zamkniętej ? Nie chce otwierać drzwi do lasu... Masz jakiś faworytów?
                Czym chcesz napędzić te kolumny?

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                  Czym chcesz napędzić te kolumny?
                  Oprócz amplitunera mam też taką końcówkę mocy:
                  https://diyaudio.pl/showthread.php/2...3-by-Zbig-V2-0
                  Pary jej nie brakuje tylko ostatnio niema co do niej podłączyć...

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                  Może niewielką przeróbkę takiego układu:
                  http://www.lautsprechershop.de/index...de/hifi/dd.htm
                  bardzo interesująca stronka w ogóle - jak widzę jest na nie wiele nietuzinkowych projektów.
                  Czy głośniki visatona można nabyć w Polsce? Masz jakiegoś faworyta do obudowy zamkniętej ?

Skomentuj

Głośniki Visaton dostępne są w http://www.grelton.pl/page6.php.
                    W tym podanym projekcie niskotonowe W250S pracują w oz. Pisałeś o chęci użycia tanich STXów, ale może te Visatony Cię zainteresują choć są droższe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                      Głośniki Visaton dostępne są w http://www.grelton.pl/page6.php.
                      W tym podanym projekcie niskotonowe W250S pracują w oz. Pisałeś o chęci użycia tanich STXów, ale może te Visatony Cię zainteresują choć są droższe.
                      Wiem że na forum głośniki stx'a są dość popularne i niektóre modele są warte swojej ceny. Sam mam w bagażniku małego suba z jakimś 8 calowym stx'em (już nawet nie pamiętam jakim, też gdzieś na forum jest z nim mój post) i jestem z niego bardzo zadowolony - jak za taką kasę (ok 150zł) to na prawdę ciężko przebić. Dlatego w pierwszym poście wspomniałem o tej firmie. Wyślę że obudowa zamknięta nie jest tak wymagająca dla głośnika niskotonowego niż BR, ale ma też swoje wady - żeby wydobyć z niej na prawdę niski bas potrzebne duże przetworniki i duże skrzynie - nie mam z tym problemu. To niejako ma skompensować możliwości sekcji niskotonowej. Szczerze mówiąc to wole dołożyć do lepszego głośnika wysoko tonowego. Czy zastosowanie dwóch dużych przetworników niskotonowych np od stx'a (W.32.500.8.MC, W.30.200.8.MC, W.27.400.8.MC, W.25.200.8.MC, itp) spowoduje że taki zestaw stanie się od razu przeciętny? Wyśle też o jakimś głośniku do zastosowań estradowych od tego producenta - wtedy wystarczy jedna sztuka 15,18' np W.38.800.4.MC. itp.

Skomentuj

Czaruję...