Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mocowanie wygluszenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mocowanie wygluszenie

chcaielm sie dowiedziec jak powinno sie prawidlowo "przymocowac"material wygluszajacy do obudowy, na klej?.
    i przy okazji zeby nie zaczynac nowego tematu. gdzie najlepiej umocowac zwrotnice, na poczatku chcialem wlozyc ja do oddzielnej komory na dole kolumny, ale doszedlem do wniosku ze jak bym tak zrobil to juz sie wiecej do niej nie dostane, chyba ze wytne dziore w obudowie, tak wiec mysle zeby jakos ja umocowac kolo glosnikow na sciance, zeby w razie czego mozna bylo sie latwo do niej dostac.

Można zwrotki owinąc czymś i wrzucić luzem do kolumny. Mozna przykręcić na tulejkach dystansowych na przeciwko otworu głośnika niskotonowego. A co do mocowania wytłumienia to można na klej mozna wcale nie mocować ważne aby nie przemieszczał sie gąbka docięta na wymiar większy od wymiaru scianki bedzie po wciśnięciu sie trzyma ć miejsca. A własnie zwrotnice można umieścić też na terminalu co jest dobrym rozwiązaniem pod warunkiem że wszystko jest solidnie wykonane.

Skomentuj

Jeśli chodzi o umocowanie zwrotnicy to oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie jej w oddzielnej komorze. Jest tego kilka zalet, nie musisz martwić się o ewentualną zmianę litrażu po włożeniu zwrotnicy i nie musisz robić dodatkowych obliczeń, nie bedziesz musiał za każdym razem wyjmować głośnika niskotonowego i rozszczelniać konstrukcji no i bedziesz miał łatwy dostęp do zwrotnicy a przy testach nie musisz jej mieć w obudowie i nie będziesz musiał prowadzić przewodów przez BR i nie bedziesz miał niepożądanych odgłosów przy testach.
      Ja mam oddzielną komorę na średniaka i kopółkę i w tejże komorze mam zwrotnicę. Dostęp do niej mam przez otwory właśnie średniaka i kopólki. Nie muszę odkręcać niskotonowca i mam wszystko szczelne. Jeśli chodzi o terminal to nie rozumiem czemu istnieje dziwny stereotyp, że powinien on być umieszczony na dole obudowy? Ja mam w górnej części i bardzo ułatwiło mi to sprawę.

Chyba, że juz masz gotowe obudowy to możesz zrobić w ten sposób, że przykleisz do ścianki wewnątrz obudowy kawałek płyty lub drewna i do tego będziesz przykręcał zwrotnicę. Musisz wcześniej zrobić małe otwory bo jak najpierw przykleisz to później będzie ciężko. Ogólnie chodzi o to żebyś mógł bez problemu zawsze wyjąć zwrotnicę. Bardzo ważne jest też żebyś nie przykręcał zwrotnicy bezpośredno do płytki. Musisz użyć czegoś do separacji tych elementów. Możesz przed przyklejeniem zrobić na płytce kilkumilimetrową warstwę silikonu. Po jego zaschnięciu będziesz miał fajny kawałek izolacji :). Jeśli nie zrobisz czegoś podobnego to zwrotka będzie grała razem z głośnikiem :)

Co do sposobu zamocowania wytłumienia to w zasadzie nie ma regół. Możesz zrobić to na klej możesz nawet na zszywki tapicerskie (tego nie polecam). Najważniejsze jest to żeby wytłumienie nie przemieszczało się w trakcie pracy głośników. Dla przykładu, wytłumienie w moich kolumna nie jest niczym przyklejone, najzwyczajniej je upchałem. Tyle tylko, że mam odpowiedniej szerokości gąbkę, która trzyma sama po bokach itp. Zresztą to zależy też od obudowy, ja mam sporo wzmocnień które również trzymają gąbkę. Na początku i tak bedziesz kombinował z wytłumieniem więc sam dojdziesz gdzie i jak je umocować. Pamiętaj, że najwięcej nauczysz się próbując i sprawdzając sam.

Jeśli coś wpadnie mi do głowy to napiszę :)

Skomentuj

Terminale na dole załatwiają sprawę wiszących kabli ale rzeczywiście u góry jest wygodniej. Co do przeróbek zwrotki podczas pomiarów i na odwrót to podwójny terminal załatwia sprawę w kolumnach 2 drożnych po prostu kable lub jeszcze lepiej bananki podczepiamy do termianala i nie trzeba nic rozkręcać w przypadku bananów. Pstryk pstryk i jusz mamy zwrotkę na biurku a lutnia sie grzeje. Myśle że jest to dobre wyjście.

Skomentuj

Tak teoretycznie,to wytłumienie niepowinno przylegoć do scianki obudowy,jeżeli jesteś perfekcjonistą to zamocuj gąbke na styropianowych kwadracikach 1x1cm-trudna opcja,teoretycznie najlepsza,ale praktycznie to tylko wytłumienie-narobisz się przy tym a efekty znikome i tak go nie usłyszysz,no a przynajmniej niedużo.Ja osobiście przytwierdzam gąbke do MDFu zszywaczem tapicerskim i już.

Skomentuj

a ja kupuje taki klej jak do kasetonow, poli.....cośtam jest tani i wygodny w uzyciu

Skomentuj

hmm, widze ze duzo jest na to sposobow :), ktorys napewno wybiore.
              mam jeszcze jedno pytanie, w jakich sklepach mozna dostac gabke falista?bo to chyba nie jest specjalna gabka do wygluszania kolumn, tylko normalna gabka z takim ksztaltem. kiedys cos tam kupowalem do komputera mi mialem taka gabke jako ochrona przy transporcie ( byla w pudelku razem z czescia), ale gdzie sama taka gabke mozna dostac?
              no i moze jeszcze jedno pytanie, na allegro znalazlem goscia ktory sprzedaje watoline, 150cm X 2cm X .... ( szer. x grub. x dlug.) 7zł za metr biezacy, warto to kupowac? czy to jest poprostu jakis material ocieplajacy? bo widzialem tez za 12zł ale grubosc byla 4 cm, czyli to by bylo lepsze, ale akurat od tego goscia jeszcze chcialem wziasc kolce, a tak to bym musial od 2 osob brac ;/.

Skomentuj

Przyklejam na polimerowy (nie rozpuszcza tworzyw czyliniektorych wytlumien).
                Zwrotnica moze byc gdziekolwiek, wazne zeby byla mocno przymocowana najczesciej na dystansach.Czasem warto w dolnej pokrywie zrobic odkrecane denko i zrobic tam osobna komore, ale to juz kwestia tego jak zostala dopracowana i czy trzeba bedzie sie do niej dostawac.Watoline owszem mozna i inne welny mineralne czy naturalne (niemylic z wata szklana ktora jest szkodliwa).Gabke czopkowana jak i inne wytlumienia mozna kupic na stronach bez problemow.

Skomentuj

hehe, to ze na stronach mozna kupic to ja wiem, ale nie bede przeciez zamawial kawalka gabki za 20zł i placil za transport 10 :),dlatego chce sie dowiedziec w jakich sklepach ( nie internetowych) mozna takie cos dostac, i czywogole mozna.

Skomentuj

Co do dystansow do umocowania zwrotnicy - dobre sa takie komputerowe, plastikowe, wciskane w otwor plytki z jednej strony, a z drudiej z lebkiem. Wciskasz w plytke, smarujesz kropelka lebki i przyciskasz do upatrzonego miejsca w obudowie. Gabke mozna kupic w sklepach chemicznych. W 3-city niestety w aruszach 30PLN za sztuke 1x1,5m:(

Skomentuj

Ja mam zamiar kupic tanią kołdre i zabrać z niej te miękkie , mile futerko i zastosować do wytłumienia kolumienki.Zwrotnice umieszcze w komorze średniaka i wysokotonowego.
                      P.S Jakiej średnicy i jakiej firmy kable polecacie do łączenia głośników z zwrotnicą.
                      Pozdro

Skomentuj

Dejman kup 2,5mm^2 to na pewno nie bedzie problemu. Na wysokotonowca moze byc 1,5mm^2... Co do firmy to smarkaj na to (chyba ze robisz paczke na scanach)...

Skomentuj

Czaruję...
                        X