Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dwudrozna-mala konstrukcja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dwudrozna-mala konstrukcja

Witam,dawno mnie tu nie bylo <lol>.A wiec do rzeczy,mam pokoj 9m^ ii chce zzrobic sobie kino domowe. Jest jeden problem,, Fundusze :] I dlatego pasuje mi tanio a w miare dobrze. Obecnie mam wzmacniacz,Pioneer A332 ktory z uplywem czasu i naplywem gotowki zostanie wymieniony na jakis sympatyczny amplituner :) Ale to nie o tym teraz. Mje pytanie dotyczy kolumn,naraize chcialebym zrobic sobie przody. Glownie chodzi mi o to zeby to byla mala konstrukcja, zajmujaca malo mmiejsca a jednoczesnie majaca dobry dzwiek i mozliwosc zagloszenia delikatnie mojego zbyt glosnego tatusia <lol>.Myslalem na ARN 150/03-ARV 104 ale nie wiem czy to dobra aplikacja na takie pomieszczenie. Tylko nie wiem jak z glosnoscia bedize bo ma byc to konstrukcja dwudrozna-Przody. Z tego co wiem to te Tesle maja mala efektywnosci i nie wiem czy to mi wystarczy do tego pokoju zeby czasem przygrzac:) co wy o tym myslicie ?? Jak macie jakies pomysly to prosze napisac :) bede wdzieczny.

O wlasnie bym byl zapomnial. mam tez 2 GDN 20/11/8 , leza saobie luzem i sie zastanawiam czy czasem z nich by nie zrobil subwoofera do tego zestawu. Jak sadizicie ??

arn150 +arv104 bedzie dobrze,

Skomentuj

aryan ----dzieki za wyczerpujaco i do rzeczy odpowiedz <hahaha> nie no nie zloszcze sie :) Swego czasu jak byl dzial NASZE PROJEKTY -czy cos w tym stylu ,, widzilaem tak zestaw Przemka. Mial on walsnie zrobione tyly na tych glosniczkach. Z braku czasu poprostu ni emoge sie zajac projektowaniem i bylbym wdzieczny jak by ktos podeslal mi opisik tych oto kolumienek , lub jakiegos linka w ktorym sa zamieszczone.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Skomentuj

winisd , zwrotka janbo z tłumikiem na arv i czego wiecej trzeba?

Skomentuj

proszę bardzo - oto link zapasowy:
          http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...f89dfa0cb53b7d

Skomentuj

co do efektywności to nie masz co sie martwić, te arny mają wystarczajacego kopa by conieco poruszyc, a ich dxwiek jest naprawde ładny i miły. w kwestii basu spodziewałem sie czegos wiecej ale i tak jest fajnie.
            Pozdawiam.

Skomentuj

no oki i wszystko juz jasne :) Tak sobie mysle, hmmmm TEsle podobno dobre do zamknietych obudow,, mozeby i te wpakowac w zamknieta :) Mial ktos cos takiego ?? jest duza roznica w dziewku ?<zamknieta i BR> ??

Dzieki wam za odpowiedzi :) pozdrawiam

[ Dodano: 2005-02-15, 20:39 ]
              Nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie. Czemu niektore kolumny < chodzi mi akurat o 2-drozne > sa ciezkie jak cho...a ??? czy to poprawia jakies nie wiem brzmienie ?? czy tez zapewnia im tylko lepsza stabilnosc ??

Skomentuj

liczy sie sztywnosc a co za nia idzie wzrost masy poprzez dodawanie wzmocnien i stosowanie grubszych scian...

Skomentuj

Akurat ARN 150-xx nie są do zamkniętej. Ale jeśli zależy Ci na bardzo małej obudowie np. 4l, to możesz spróbować.
                  Sam robię dla swojej córki monitorki do jej pokoju (8m2). Głośniki - takie jak podałeś, obudowa ok. 8,5l netto, b-r strojony na 46 Hz, częst. podziału 3,2kHz. Wykonałem pierwszą sztukę. Zasilana ze wzmacniacza 40W gra bardzo przyjemnie i wystarczająco głośno.

Skomentuj

Piotrk---Bylbym ci wdzeiczny , jak bys jeszcze napisal kakretnie jaka zastosowales zwrotnice, i o jakich wym. BR :)

A jesli chodzi o projekt w zamknietej , to pytalem z czystej ciekawosci, bo od klad pamietam to zawsze na tym forum bylo mowa o projektach BR na tym wlasnie przetworniku :) A co do zasilania mojego przyszlego zestawu to szkodsa sie wypowaidac, bo mam PIoneera A-335 on ma chyba 45 czy 65 W nie wiem jakia to jest moc, ale jakas jest :) . W sumie to on gla moim zdaniem zle, bo slyclame kiedys na Technicsie , i powiem szczerze ze Technics ma lepsze wysokie pasmo, jest delikatniejsze i badziej przyjamne a na tym moim to tak hmmm takie stlumoine to wszystko. Jak ktos chce robic buuuubuuuubuuu to polecam ten wzmacniacz heheh

pozdrawiam

Skomentuj

Ja bym zaproponował: ARN150+ARV104 w b.r. na przod, oraz to samo na tył ale w closed i do tego jakis sub.

Skomentuj

W mojej konstrukcji zastosowałem rurę b-r typu HD 4 (Allegro) (ma ładnie wyprofiliowany przód), którą przedłużyłem ostatecznie do ok. 16 cm, a jej wlot ciąłem pod kątem ok. 45 stopni, w celu zwiększenia jego powierzchni i zmniejszenia szkodliwych rezonansów w zakresie średnich tonów. Tak naprawdę to nie wiem, czy to cięcie pod kątem coś daje - przekonam się, gdy uruchomię drugą kolumienkę - wtedy będę porównywał.
                        Zwrotnica - II rzędu, częst. podziału ok. 3,3kHz, w gałęzi nisko-średnio: L=0,6mH (cewka nawijana drutem 1,1 na szpulce od lutowia), C=12,2uF, szeregowo z kondensatorem włączony rezystor 1 ohm/2W. Taki dobór elementów daje niewielkie podbicie w zakresie ok. 2 kHz (jest ono zależne od wartości rezystora), co pokrywa się ze spadkiem efektywności ARN 150 i zapewnia dobre odtwarzanie średnich tonów przez ten głośnik.
                        Sekcja wysokotonowa: C=4,7uF, L=0,36mH, tłumik - dwa rezystory 4,7 ohma, włączone szeregowo i równolegle z głośnikiem 8 ohmowym, co daje tłumienie ok. 6-7 dB (nie lubię ostrego brzmienia). Być może będę zmieniał tę sekcję po uruchomieniu drugiej kolumienki.
                        Zwrotnica nie była mierzona - więc niczego nie gwarantuję.

Skomentuj

hmmm po przeczytaniu tego wszystkiego samjuz nie wiem, w co te glosniki wsadzic. Wiem ze beda to ARN 150-ARV 104.... Tylko hmm , jeden ma takie drugi takie, i sam juz nie wiem co teraz tobic. Czy jest ktos moze kto mial te przetworniki w BR i w zamknietej ?? Jelsi tak to prosze napisac wrazenia odsluchowe, bo poprostu sie zamotalem w tym momecie.

Dzieki i pozdrawiam.

Skomentuj

Nic się nie przejmuj, na basie tych arn-ow się nie zawiedziesz. W zamkniętej niskiego basu nie usłyszysz ale ten wyższy(ok.60hz) będzie szybki jak pocisk, no i do zamknietej to raczej wersja 150-05/8, bo ma wyższy qts. W b.r. polecam 150-03/8 w ok. 8-9l, strojony na 45-48Hz.

Skomentuj

Dzieki UKA :) chyba sie pomecze i zrobie te w BR :).

Tak sie naczytalem tego postu z pochyleniem przedniego panela , ze sobie chyba pochyle tylni:). Zredukuje to (mam nadzieje) fale stojace, noi mam nadzieje ze to beidze 1 konstrukcja (2 way ) na tych przetwornikach z pochylona tylna scianka :) . Chyba ze nie dosleplem takiej na forum :]

[ Dodano: 2005-02-20, 10:28 ]
                              Poczytalem jeszcze na forum i znalazlem posty na ktorych inni pytaja sie jaki wysoki dac do ARN i pada tam czesto 11/100 . I teraz hmmm rozmyslam nad tym czy ARV czy GTC,moze ktos sie wyrazic na ten temat ?? Z mojej strony to wyglda tak ARN jest za tani zeby dawac do niego taka kopolke. Co wy na to ??

Skomentuj

Czaruję...
                              X