Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rurowy bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rurowy bas

Witam Wszystkich!Zachecony opisami samodzielnej budowy kolumn głośnikowych sam się zabrałem za ich zrobienie.Chciałbym zastrzec ,iż nie jest to moja pierwsza konstrukcja . Popełniłem dotąd dwa subwooferki do kina i chodzą one bardzo ładnie.Zastosowałem głośniki :TVM XW 1394 - 4 ohm , Tonsil GDWK 9/80/1 - 8ohm ,zwrotnica 2 rzędu cięcie na 4200Hzm własnej konstrukcji tzn. Bas L=0.22mH i 6,8uF Wysokie L=0.44mH i C=3,3uF. Obudowa o wymiarach Wys=95cm Szer=22cm i głeb=30cm z 19mm płyty meblowej klejona wikolem z krzyżem wzmacniającym w połowie wysokości i wzmacniane klejenie na wszystkich rogach .Trzeba przyznać ,że całość jest bardzo sztywna . Głośnik wysokotonowy pracuje we własnej komorze.Srednioniskotonowiec w objętości 30L strojony bassrefleks na 48Hz , tunel o średnicy 6cm i długości 5,8cm.Część obudowy dla basu jest ścięta z tyłu głośnika w celu wyeliminowania fali stojącej.Wytłumiłem całość gąbką 3cm na całej długości bocznych ścian i na przedniej a tylna jest tylko do około 10 cm nad tunelem bassrefleks,komora wysokotonowca jest bardzo szczelnie wytłumiona też 3cm gąbką.Tunel jest wyprowadzony do przodu bo nie mam zbyt wiele miejsca aby odsunąć kolumny od ściany (max 25cm) .I tu mam pewien problem bo wysokie tony są całkiem przyjemne jak i średnica lecz średnioniskie i niskie tony są bardzo męczące dla uszu i to nawet przy niskim poziomie wzmocnienia .Dźwięk jaki dobiega z tych kolumn jest jakby "rurowy" ,próbowałem odstawiać je od tylnej i od bocznych ścian lecz bez rezultatów.Kolumienki bez zmian się zachowują przy muzyce jak i w kinie.Średnicy tunelu już nie chcę zwiększać bo dosyć wąska przednia ścianka będzie niezbyt ładnie wyglądać.Koledzy poradzcie coś bo jestem trochę zrezygnowany stare monitorki Tonsila fajniej się zachowywały w moim 16-to metrowym pokoju.Oczekuję ,że ktoś wspomoże mnie jakąś konstruktywną radą.
Czaruję...
X