Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piewsza konstrukcja, prosze o pomoc i rady.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Piewsza konstrukcja, prosze o pomoc i rady.

Witam wszystkich,

od pewnego czasu przymierzam się do budowy 2 kolumn podłogowych, troche się o tym naczytałem, ale potrzebuje czegoś konkretniejszego, bo przecież to będzie moja pierwsza konstrukcja.

Pomysł jest taki: 2x tesla arn-150-05 (tylko nie jestem do końca pewien, które: czy 2x 8ohm połączone równolegle [razen 4ohm], czy 2x 4ohm połączone szeregowo [razem 8ohm], czy mniejsze obciążnie było by lepsze, bo wydaje mi się, że wtedy był by potrzebny słabszy wzmacniacz, dobrze mi się wydaje ??) do tego tesla arv 104-04/4.

Obudowa bassreflex 80x18x22, jakies 18l, br strojony na jakieś 47Hz (6cm na 15,5cm) w frontowej ścianie. Jaka musi być odległość tunelu od tylnej ściany? Czy takie strojenie jest odpowiednie?

No i zwrotnica, to będzie największy problem, bo nie dysponuje żadnym sprzętem do pomiarów. Może ktoś z was robił zwrotnice dla takiego zestawu, był bym wdzięczny za pomoc.

Co sądzice o całej konstrukcji, jak to będzie grać, czy będzie dobry bas?

Z góry dzięki za pomoc.

Prosze się zapoznac z tematem http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2806 to chyba o to chodzi?

Skomentuj

O właśnie o coś takiego tylko, że nikt nie podał dokładnych wielkości. Moje są w porządku czy nie bardzo? No i kwiestia połączenia, którą wybrać? A zwrotnicę jakąś uniwersalną do tego, to chyba troche nie bardzo, lepsza była by dostosowana do tego układu, może ktoś taką robił ???

Skomentuj

Objętość obudowy jest prawidłowa. Częstotliwość strojenia b-r też wybrana prawidlowo. Nie potrafię powiedzieć czy podana długość rury będzie właściwa (z reguły dobiera się ją doświadczalnie, określając rzeczywistą częstotliwość jej rezonansu poprzez pomiar impedancji zestawu).
        Co do impedancji zestawu - radzę wybrać 8 ohm z tego względu, że jest to wartość bardziej uniwersalna ("pasuje" do każdego wzmacniacza), a poza tym nie wymaga tak grubego drutu cewki zwrotnicy, czy choćby tak grubych kabli zasilających, jak kolumna 4 ohmowa (prąd zasilający jest 2x mniejszy, przy tej samej mocy).
        Pewnym problemem jest łączenie szeregowe głośników. Ostatnio kupiłem 2szt. ARN 150, z których jeden miał fs=52 Hz, a drugi ... 43Hz. To dość duże rozbieżności, a przy łączeniu szeregowym głośniki powinny mieć jak najbardziej zbliżone parametry

[ Dodano: 2005-02-16, 10:43 ]
        Oczywiście pomyłka!
        Prąd zasilający kolumnę 8 ohm jest ok. 1,41 x mniejszy (w stosunku do kolumny 4 ohmowej, przy tej samej mocy).

Skomentuj

E tam, nikt nie podał dokładnych wielkości. Jakbyś dokładnie przeczytał wątek tobyś znalazł podłogówki z podanym wymiarem, strojeniem i objętością. Ale trzeba chcieć...

Skomentuj

Ok dzięki za rade, tego br mierzyłem w winisd, ale chyba dopasowanie doświadczalne będzie lepsze, w końcu nie kto inny będzie tego słuchał, tylko ja :) A jeśli chodzi o te arn`y to chyba, żeczywiśćie zdecyduje się na dwa 4ohmowe, połączone szeregowo, tylko żeby miały jeszcze podobne parametry. A do tego jaĸą kopułkę najlepiej 4 czy 8 ohm?

A jeśli chodzi o ten największy problem- zwrotnice, to na jakiej częstotliwości najlepiej łączą się te dwa przetworniki? Tak żeby nie uszkodzić wysokotonowego.

Ale oprócz wymiarów miałem jeszcze inne pytania :)

Skomentuj

Kopułkę lepiej 8 ohm, wtedy impedancja będzie bardziej spójna w całym paśmie i mniejsze problemy z róznicą efektywności (łatwiej się dopasowuje dla głosników o takiej samej impedancji wg mnie). I zwrotnice bedzie prościej policzyć i dobrać lub zrobic/ kupić niżby miały różnić się impedancją (bierzemy pod uwagę oczywiście wypadkową impedancję 2 głosników niskotonowych połączonych szeregowo, równą w tym przypadku 8 ohm).

Przy własnoręcznie wykonanej zwrotnicy można zmodyfikowac nieco charakterystykę zestawu pod kątem naszych upodobań odsłuchowych (brzmienia, muzyki) i akustyki pokoju. Propozycja zwrotnicy do podobnej konstrukcji jest w wątku 2806, na który wczesniej sie powoływałem - powinna byc odpowiednia do tego co chcesz zrobic.

Skomentuj

Ok, super, dzieki za rady :) Jeszcze jedno drobne pytanie, jaka powinna byc minimalna, a jaka najlepsza moc wzmacniacza dla takiego zestawu ?

Skomentuj

Czaruję...
                X