Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pik 6db na charakterystyce głośnika...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pik 6db na charakterystyce głośnika...

Witam szanownych forumowiczów.
    Zachciało mi się spełnić marzenie z dawnych czasów i odkupiłem dwa stare Scan-Speak 18W/8535-00
    Zrobiłem coś na kształt Proac 2.5 z wymienionymi ss 8535 i na górze usher 9550.
    Niestety zwrotnice podobne do tych z sieci nie bardzo mi pasowały ze względu na bardzo rozjechaną fazę więc musiałem zrobić coś swojego.
    Wyszło to mniej więcej tak:

I teraz ujrzałem to i słyszę pik w okolicy 780 Hz który również występuje w otworze br który jest z przodu kolumny jako rezonans pasożytniczy o podobnym poziomie do rezonansu portu..
    Coś poszło nie tak... Obudowa ma wymiar 1000x200x270 mm.

Tak na szybko z ręki przebieg ch-k z tunelu br

Można coś na to poradzić ?
    Last edited by Grzegorz.m70; 10.12.2018, 23:18.

Wrzuć jeszcze wykres impedancji

Skomentuj

Wygląda jakby otwór BR promieniował fale stojące z wnętrza obudowy. Możesz sprawdzić czy dodanie wytłumienia zmniejsza pik na charakterystyce.
      Last edited by Echo1; 10.12.2018, 23:22.

Skomentuj

No chyba tak .. może akurat jest w złym miejscu.. Ale
        1. zatkałem szmatą otwór i zrobiłem pomiar z 70cm całej kolumny i wyszło podobnie.
        2. Dałem sporą ilość wytłumienia dokładnie w środku kolumny (bo jest w tej okolicy wzmocnienie) odetkałem otwór... i ?
        - jest bardzo podobnie...

Jest tak jak by gigantyczny rezonans obudowy działał na membranę od środka i tunel br .... ręce opadają
        samo strojenie br przynosi marny efekt. Popełniłem chyba jakiś giga błąd. Zawsze jest jakiś pagórek związany z kształtem frontu ale chyba zeszło się kilka dodatkowych okoliczności
        Naturalny wzgórek na ch-k głośnika, rezonans obudowy, złe miejsce na port ( w węźle) i podbicie ze względu na położenie głośnika na froncie.

szach i mat
        Last edited by Grzegorz.m70; 10.12.2018, 23:42.

Skomentuj

Dla częstotliwości 776Hz długość fali wynosi ok. 44cm więc w obudowie o podanej wysokości układają się dwie długości fali stojącej.

Skomentuj

Polozenie portu w obudowie i jego rezonanse mozesz przeciez symulowac w bardziej zaawansowanym oprogramowaniu. Praktycznie wszystko mozna przewidziec.

Skomentuj

A z midwooferem bez zwrotnicy, podłączonym bezpośrednio do wzmacniacza też masz taki pik?

Skomentuj

Właściwie (zrzuty ekranu oprócz portu br) to jest pomiar z symulowaną zwrotnicą czyli prosto ze wzmacniacza. Ale symulacja i rzeczywisty pomiar wygląda identycznie...

pomiar bramkowany z odległości 1m wstawiony do symulacji zwrotnicy....

Skomentuj

Wsadź więcej wytłumienia do obudowy na dolną, górną i tylną ściankę i zobacz czy się to zgasi.

Skomentuj

Z tego co pamietam, to weglowki Scana mialy taki pik na swojej charakterystyce. Mial to 8535 jak i 8545. Sprawdz noty katalogowe.

Skomentuj

Czaruję...
                    X