Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor sph-250ctc WYMAGANY WZMACNIACZ 100W CZY 200W DO PRAWIDŁOWEJ PRACY ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor sph-250ctc WYMAGANY WZMACNIACZ 100W CZY 200W DO PRAWIDŁOWEJ PRACY ?

Witam, jakieś naście lat temu z pomocą użytkowników tego forum zbudowałem suba na Monacor sph-250ctc.
    Wykopałem go z piwnicy i mam problem ze zrozumieniem prawidłowego zasilenia go.
    Jest to głośnik dwu-cewkowy, o mocy 2x100W RMS (150W MAX).

Tu moje pytanie - by prawidłowo go zasilić i móc osiągnąć jego pełne możliwości powinienem zasilić go wzmacniaczem 100W czy 200W ?
    Obie cewki podpięte równolegle :

"-"--------------------
    | |
    wzmacniacz cewka1 cewka2
    | |
    "+"--------------------

Kiedyś zasilał go wzmacniacz zrobiony przez użytkownika tego forum - chyba Irek ... ? lub Jarek - pamiętam że był to "GURU" tej społeczności ale nie pamiętam jaką miał moc ten wzmacniacz.

Zamówiłem co prawda już wzmacniacz MONACOR SAM-2 ale zaczynam się zastanawiać czy nie będzie on zbyt słaby (Moc znamionowa RMS przy 8Ω 125 W) ? . ( https://monacor.pl/produkty/sam-2 )

Pytanie z innej bajki (niby po fakcie - ale zawszę mogę zwrócić wzmacniacz) - przeleciałem przez dwa dni internet w poszukiwaniu wzmaka do tego suba i nic innego sensownego nie znalazłem - czy znacie inne godne polecenia napędy do suba, które będą greały czysto, bez buczenia podczas ciszy; i bez "ulepszaczy" dźwięku psujących to, co autor utworu chciał uzyskać ?

Pozdrawiam
    Padaka
    Last edited by padaka; 13.12.2018, 17:28.

200w przy 4ohm

Zamieszczone przez padaka Zobacz posta
    Kiedyś zasilał go wzmacniacz zrobiony przez użytkownika tego forum - chyba Irek ... ? lub Jarek - pamiętam że był to "GURU" tej społeczności ale nie pamiętam jaką miał moc ten wzmacniacz.
    IREK!
    irkowe panele mialy 150 lub 300w

Skomentuj

wzmak janka tez był:)

Skomentuj

Czaruję...
      X