Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuning TANNOY Revolution r3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuning TANNOY Revolution r3

Witam Szanownych kolegów.

Niedawno ukończyłem kolumny w/g projektu branży STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX. jak już pisałem w wątku tych kolumn jakość dźwięku pomimo tak takich przetworników jest bardziej niż zadawalająca. W związku z tym urodził się pomysł aby posiadane przeze mnie Tannoye trochę stuningować. Kiedyś zajmował sie tym McGyver na innym forum jednak dla r3 nie ma jasnych wytycznych. Czy ktoś może przeprowadzał takie modyfikacje i mógłby podzielić się zdobyta wiedzą ??
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Myślę że warto najpierw ustalić jaki cel chcesz osiągnąć.
    Czy możesz wyjaśnić co Ci nie podoba w ich brzmieniu albo być może chcesz po prostu inaczej?

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie.
      Więc od początku. Mój system to CA D500 + CAA500(obecnie z powodu upalenia jednego kanału jest MF B1), interkonekty na Eagle Spirit, głośnikowe to Real Cable BM250 + rzeczone Tannoy Revolution R3. Jeszcze rok temu była to moja Valhala Z racji nadmiaru czasu popełniłem kolumienki wg projektu STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX i odnoszę nieodparte wrażenie, że graja lepiej od Tannoyów. Zarówno wysokie jak i niskie rejestry wydają się być hmmm.. Lepsze. Góra jakby po melomańsku jaśniejsza bardziej oderwana od głośników natomiast dół schodzi niżej i może jest trochę zamulony na tych STX jednak subiektywnie bardziej mi się podoba. A co chcę uzyskać?? podobno Tannoye mają bardzo dobry tweeter tylko skopane zwrotki, chciałbym aby na nich tez dźwięk w końcu poszybował.
      P.S Nie wiem czy to siła sugestii jednak wczoraj przywiozłem pożyczone Kimbery 8TC i podłączyłem moje "Staruszki" biwire i nie mogę się nadziwić. Po raz pierwszy słuchając Sabaton Carolus Rex miałem gęsią skórkę heh kable droższe od całego mojego systemu to musi być poprawa.

Pozdrawiam Łukasz

Skomentuj

Czaruję...
      X