Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na głośniku celestion 40cm - prośba o sugestie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na głośniku celestion 40cm - prośba o sugestie

witam
    bardzo fajne forum, fajny cykl technicznych artykułów które dużo mi wyjaśniły jednak zamiast się doktoryzować do końca może zapytam mądrzejszych od siebie i może nawet dostanę przydatne podpowiedzi
    mam po naprawie głośnik celestion T5460A FTR18 4080FD 8om (około 40 cm membrana) w wolnych chwilach chciałbym zrobić do niego solidną skrzynke pod subwoofer.
    ma to być uzupełnienie do kina domowego, lubie oglądać koncerty .
    po poczytaniu teorii zdecydowałem się na zamkniętą obudowę. wzmacniacz mam zamiar kupić gotowy do zabudowy na znanej wam pewnie polskiej stronie...

pytanie brzmi czy da się podpowiedzieć ile litrów powinna mieć taka skrzynia (obudowa zamknięta)?
    czy ważny jest jej kształt? ew jaki czy jest jakiś optymalny do którerego powinno się dążyć?
    jaką moc powinien mieć wzmacniacz żeby pracował z pewnym zapasem.

Po naprawie głośnika, trzeba zmierzyć jego parametry TSP i na ich podstawie robimy symulacje obudowy.

Skomentuj

jestem laikiem, sam pomiarów nie porobie, znalazlem fabryczne dane
      https://celestion.com/product/89/ftr184080f/
      czy na ich podstawie można cokolwiek oszacować ? jest tabelka z danymi plus wykresy
      chodzi mi o litraż ewentualnie sugestie co do kształtu.
      obudowe jakoś sobie ogarne, mam znajomego stolarza poszukamy grubych mocnych sklejek, do tego jakieś przegrody może szpilkami pościągam żeby fajne sztywne było
      bede wdziędczny za podpowiedz, wierze że jest tu sporo praktyków.

Skomentuj

Katalogowo miał Fs - 3257Hz, a załączony wykres pokazane jest, że Fs miał jakieś 32-33Hz. Także coś ta strona...
        Nic ci te parametry nie dadzą, po naprawie się zmieniły, pytanie o ile... Tego Ci nikt nie powie.
        Można na pałę zrobić obudowę closed, na podstawie parametrów z neta, ale bardziej wiarygodnych nisz te z tej strony
        Ale i tak wyjdzie pralka pewnie.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie na temat...
          3257Hz... Każdy może zaliczyć wpadkę. W takiej sytuacji uważam, że lepiej delikatnie to zasygnalizować, nisz (pisownia oryginalna) jawnie się nabijać.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta
            Nie na temat...
            3257Hz... Każdy może zaliczyć wpadkę. W takiej sytuacji uważam, że lepiej delikatnie to zasygnalizować, nisz (pisownia oryginalna) jawnie się nabijać.
            [OFFTOPIC]
            O boże co ja ja zrobiłem. Wszyscy umrzemy. Panie porzadny, nie masz co z czasem robić. Lepiej pomóż w wątku koledze a nie szukaj dziury w całym. [OFFTOPIC]

Skomentuj

ok to moze łatwiejsze pytanie, z wykresu widać że rezonans mechaniczny jest na trzydziestu paru hercach,
              ile litrów obudowy pozwoli rozminąć się z tą częstotliwością, tak aby przypadkiem obudowa nie miała takiego rezonansu własnego? czy da się to oszacować ?
              chyba zrobie szescienną obudowe 85-100 litrów i zobacze jak zagra, pozostaje zadbać o sztywną konstrukcje

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin77 Zobacz posta
                ok to moze łatwiejsze pytanie, z wykresu widać że rezonans mechaniczny jest na trzydziestu paru hercach,
                ile litrów obudowy pozwoli rozminąć się z tą częstotliwością, tak aby przypadkiem obudowa nie miała takiego rezonansu własnego? czy da się to oszacować ?
                chyba zrobie szescienną obudowe 85-100 litrów i zobacze jak zagra, pozostaje zadbać o sztywną konstrukcje
                Temat został wyczerpany.
                Niestety nie znamy obecnego Fs oraz sam Fs w projektowaniu obudowy nie daje nic, potrzeba jeszcze kilku parametrów.

Skomentuj

Czaruję...
                X