Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dziwne trzaski na STX 27/150/8 SW + 2xTDA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dziwne trzaski na STX 27/150/8 SW + 2xTDA

posiadawm STXa 27/150/8 SW(stara seria)w obudowie 60l BR, i napędzam to 2xTDA7294 w mostku(zasilacz:trafo 200W+2x10000u).Mój problem polega na tym że przy większych mocach z głośnika wydobywają się dziwne dzwięki takie jakby pojedyńcze "trzaski" podobny dzwięk by był gdyby ustawić kolumne głośnikiem do góry i położyć coś na membramie(jakąś małą nakrętke albo coś takiego)co w trakcie grania bedzie podskakiwać i uderzać o membramę.W pierwszej chwili myślałem że to już cewka uderza o podstawe magnesu,ale czy jest to mozliwe przy tym wzmaku?A może to właśnie wzmacniacz wymięka,ale oprucz tych pojedyńczych i sporadycznych "trzasków" nie słychać jeszcze zniekształceń i ogulnie gra to przyzwoicie,chba że w taki sposub objawiają się zniekształcenia w układach mostkowych?Nie mam innego pomysłu co by tomogło być, a jest to dla mnie niepokojące,może wy spotkaliscie się już z czymś takim?z góry dzięki za odpowiedzi
    POZDRO

po pierwsze za durza obudowa... spadla wytrzymalosc mocowa i membrana za mocno pracuje i cewka uderza o nabiegunnik

Skomentuj

Spotkałem się z czymś podobnym w Alfredzie - przewody idące do cewki przy większych mocach uderzały w membranę. Z tego co mi wiadomo to w stxach takie sytuacje nie występują - ale może warto sprawdzić.

Skomentuj

Ja tak miałem z STX'em 22 - pompowałem w niego 80W i też mi tak trzaskało - jak się dowiedziałem od za słabego wzmaka ale może też od za dużej budy bo ten STX siedział w 37L. W Twoim przypadku to będzie raczej wina budy za dużej, spróbuj napchać czegoś do budy aby zmniejszyć objętość z 15 litrów i zobacz czy nadal występuje ten denerwujący efekt ...

PozdroO

Skomentuj

Ostatnio naprawialem wzmacniacz na STK 4xxx juz nie pamietam kostki, i okazalo sie ze w symetrycznym zasilaczu jeden z kondensatorow filtrujacych popuszczal (nie mial znamionowej pojemnosci) i wymienilem oba na takiej samej pojemnosci i napiecie troche wieksze, jak reka odjal.

Skomentuj

Mi tak trzaskał tda w mostku +-37V jak obciążyłem go głośnikiem 4 omowym, prawdopodobnie przy dużych wysterowanich układ się wyłączał z powodu szybkiego przegrzewania się struktury albo przekroczenia max. prądu. Jakim napięciem zasilasz tda ? Spawdź czy układy dobrze przylegają do radiatora, nie dawaj za dużo pasty, no i czy masz podkładki mikowe? bo to dosyć znacznie pogarsz odprowadzanie ciepła.

Skomentuj

Wg mnie to najzwyklejsze przesterowanie wzmacniacza bo wlasnie tak sie ono objawia.
              W subwoferze nie slychac znieksztalcen tylko charakterystyczne trzaski czy pukniecia.
              Mozesz to sprawdzic na sinusoidzie odkrecajac na sekunde lub dwie wzmak do momentu pojawienia sie tych trzaskow. Przy niskich tonach glosnik bedzie latal jak glupi ale >50Hz amplituda drgan bedzie mala i wtedy bedzie slychac juz tylko przester wzmaka a nie glosnika. Tak sie dowiesz co twoj sub potrafi.

Skomentuj

Czaruję...
              X