Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przenośny głośnik 3 drożny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przenośny głośnik 3 drożny

Witam wszystkich,
    Planuję zbudować łatwą w transporcie kolumnę, służyłaby mi głównie do słuchania muzyki w pracy.
    Mój pomysł zakłada użycie głośników samochodowych. Posiadam 2 woofery 4.5 calowe Bose, oraz chcę dokupić głośnik dwudrożny 4 calowy 30-50w.
    Mam mało danych o posiadanych wooferach, wiem że ich rezystancja to 2 ohmy oraz że fabryczny wzmacniacz do nich miał 70w mocy.
    Zasilanie 12v aby mogło to działać na zasilaczu lub rzadziej na zewnętrznym akumulatorze.
    Obudowa z płyty MDF.

I moje pytania:
    Czy możliwe jest obliczenie litrażu obudowy i wymiarów portu BR dla układu izobarycznego na podstawie fabrycznej obudowy?
    Jaki wzmacniacz nadawałby się do takiej konstrukcji? Mały samochodowy, czy może jakiś układ z Aliexpress?

[IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG]

Sprawność takiego układu będzie bardzo niska - krótki czas pracy oraz duża waga i gabaryty. Dużo bardziej funkcjonalne będzie użycie efektywnej, przyzwoitej 5 - 6 calowej szekokopasmówki i membrany biernej - mała waga, "duża sprawność", niski pobór, długa praca na baterii.

Skomentuj

Zasilanie z akumulatora używałbym raczej sporadycznie (dlatego nie chcę żadnych ogniw w obudowie) i byłby to akumulator samochodowy dlatego nie przejmowałem się poborem mocy.
      Wydawało mi się że litraż obudowy do głośników niskotonowych znacznie się zmniejszy (w teorii układ izobaryczny potrzebuje o połowę mniej przestrzeni niż jeden głośnik).

Jaki zakres częstotliwości mógłbym uzyskać z takiej szerokopasmówki? Bo zależy mi na niskich tonach.

Skomentuj

Rozumiem, natomiast jeżeli chcesz wykorzystać te głośniczki Bose jako niskotonowe, to niskiego i głośnego basu z tego nie będzie, a wielkość obudowy do 4,5" to 2- 4 litry max.

Druga sprawa to wybór i dopasowanie sprawności głośników, żeby nie stosować w zwrotnicy rezystorów, które się będą grzały.

Trzecia spawa, to zrobienie zwrotnicy do takiego zestawu bez pomiarów jest praktycznie błądzeniem po omacku, a zgranie głośników będzie na pewno nieoptymalne.

Jakiej maksymalnej wielkości może być ten zestaw i jaki ma być do niego wzmacniacz (czy w tej samej obudowie) ?

Skomentuj

Wzmacniacz w obudowie, coś w tym stylu https://bit.ly/2AWbIoC
          Załatwiłby chyba problem podziału tonów. Jeden z kanałów zostałby niepodłączony, chyba ze w jakiś sposób można je zmostkować.

Obudowa w wielkości pozwalającej na przenoszenie jedna ręką, trzymając za dorobiony na gorze uchwyt. Wymiary max (około) 350wys 220szer 300gł. Zasilacz zewnętrzny odłączany.
          Obudowę chciałem wykonać na 3 osiowej frezarce.

Skomentuj

Czaruję...
          X