Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Focal utopia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Focal utopia

Witajcie!

Pany, wpadły mi w łapki takie oto głośniczki

Tu pdf z danymi http://narbi.free.fr/manuels/HP%20-%...Utopia/6W2.pdf

Popatrzcie i podpowiedzcie czy da się coś do domu z tego sklecić ?

Pozdrawiam
    Grzesiek

da sie ale wg mine nie ma sensu
    lepiej sprzedaj to jako car audio i kup za ta kase cos typowo do domu

Skomentuj

Sprzedawać szkoda, wsadzę do auta niech grają :)

Skomentuj

zobacz na parametry glosnika. sa bardzo specyficzne i sa raczej "do odgrody" niz do obudowy
        dlatego w domu raczej ich potencjal sie zmarnuje

Skomentuj

Włóż do auta w drzwi gdzie będą miały sporą pojemność tylko trzeba je konkretnie wygłuszyć matami i koniecznie je zasilić dobrym wzmacniaczem a uwierz mi banan na twarzy murowanym. Mają fajne miękkie zejście i niezłego kopa jak na 16ki sam miałem takie ale w mowszej wersji be i grało super. Jeśli by ci brakowało basu to fajnie uzupełni go 27wx mam takiego na zbyciu więc jak co priv😀.

Skomentuj

W listopadzie kupiłem k2 power z 165 k2p midbasem i Tn 52 invert tweaterem oczywiscie do samochodu. Z racji ze jestem leniwy a w garażu niema miejsca na samochod żeby zainstalowac głosniki w normalnych warunkach stwierdzilem ze zrobie to dopiero na wiosne. Szkoda mi bylo ze glosniki tak leza i kusilo mnie jak one zagraja w domu , wiec zbudowalem taki nieduzy monitor. W sumie to byłem zaskoczony jak dobrze te głosniki radza sobie w domu pod pewnymi aspektami brzmieniowymi podobaja mi sie nawet bardziej niz uszery diamond. Mysle ze jakbys znalazl jakis przyzwoity tweater to warto troche powalczyc z tym głosnikiem bo mogą byc ciekawe rezultaty.

Obudowa taka tylko na sztuke wiec niesmiejcie sie z skosow zrobionych czołgiem. Symulacja w winisd charakterystyka czerwona bassreflex strojony do 45 hertzow , szara obudowa zamknieta.

Skomentuj

W sumie to kosze, membrana, uklad magnetyczny sa prawie identycznie jak w modelach do zestawow domowych. Napewno maja inne zawieszenie (sztywniejsze) i mozliwe ze krotsza cewka. W cone sa calkiem interesujace, tylko maga byc jakies problemy z 'break-up'. Ja bym sprubowal w budzie, jaki full size tweeter nie mam narazie pojecia co dobrac, moze Alu z SB.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...