Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN 150-05-8+ARV 104-04-8 potrzebna zwrotnica i informacje.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN 150-05-8+ARV 104-04-8 potrzebna zwrotnica i informacje.

Cześć wszystkim!
    Być może gdzieś już pojawił się schemat do tych głośników, ale po pół godziny szukania zwątpiłem.
    Mam zrobione, ale jeszcze nie skończone monitorki na tych głośnikach. Obudowa ok. 10 - 10,5 l netto, dostrojona do ok. 52 - 53 Hz. Dwa wierzchołki impedancji równe. Basik.... Mmmm Bardzo mi się podoba - dobry impuls, nawet głęboki (jak na takie membranki) i po prostu mi się podoba. Z wytrzymałością mocową też O.K., bo spokojnie wytrzymują (bez większych wychyleń) te małe ARN 50 Wat i to z Prodigy. :)
    Został tylko jeden szczegół - właśnie zwrotnica. Jeśli ktoś symulował w SW zwrotkę do tych gł. i może udostępnić schemat będę bardzo wdzięczny. Niektórym może nie pasować wybór przetworników, ale tak musi zostać.
    Jeśli nikt nie posiada gotowego schematu, to może odpowie mi na kilka pytań.
    Konstrukcja zwrotnicy to jednak trudna sztuka, a ja jeszcze mało na ten temat wiem.
    Otóż, czy wyliczając elementy zwr. ze wzorów trzeba uwzględnić impedancję obu głośników w częstotliwości podziału? Wydaje mi się, że tak. Czy takie liczenie bez pomiarów w ogóle ma sens? Czy można spodziewać się dobrych wyników?
    Trzeba patrzeć na charakterytykę, wiadomo, ale od jakiej częstotliwości może dobrze pracować ARV 104-04-8? Moje dwa rezonans mają przy 1317 Hz (odchyłka między dwoma - ok. 0,5 hz) zmierzone Hobbyboxem. Gdzieś wyczytałem, że rezonans głośnika przy zbyt bliskim podziale może znacząco wpłynąc na impedancję wypadkową układu gł./zwr. i nawet przesunąć częstotliwość podziału niżej. Czy to prawda? Zależy mi na jak najniższym mozliwym podziale (ten ARN podobno kiepsko brzmi na "średnich"), a jednocześnie nie chcę nic skopać za bardzo. Wiem, Speaker Workshop to najlepsze rozwiązanie, ale nie mam na razie kasy na oprzyrządowanie i problem z dostępnością do kompa.
    Za wszelką pomoc wielkie dzięki!
    Pozdrawiam!

3 minuty...3 krótkie minuty - chyba nie szukałeś.

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...rn+arv+schemat

Skomentuj

Szukałem, ale....

Ale ten schemat jest dla innych głośników i nie wiem, czy to będzie pasować do moich.
      Pozdrawiam!

Skomentuj

Bez pomiarów i tak lepszej zwrotnicy nie zrobisz.

Skomentuj

Szkoda...

No cóż Yoshi, szkoda, że bez pomiarów nic konkretnego nie da się zrobić.
          Chciałbym się tylko upewnić, czy moje rozważania w temacie (impedancja w częst. podziału, itd.) mają jakiś sens? Wydaje mi się, że liczenie z programów lub wzorów przez podstawienie 8 ohm w miejsce impedancji nie ma większego sensu i może doprowadzić do cyrków w liniowości pasma. Piszę tylko, że nie będę korzystać z filtrów pierwszego rzędu, bo to już wyższa szkoła jazdy. Proszę o krótką odpowiedź. Może się to niektórym przydać, którzy jak ja nie mają dostępu do własnego kompa.
          Czytałem chyba ze trzy razy wskazówki dot. SW i zaczynam coś z tego kumać "na sucho".
          Wcale nie jest to takie trudne, chociaż wymaga cierpliwości i wykonania JIG-a. Z tym mogę mieć mały problem i chyba zwrócę się do fachowca. Mam pytanie: gdzie w necie można kupić części do JIG-a oraz mikrofon pomiarowy? Z przedwzmacniaczem sobie poradzi kolega. Muszę tylko znaleźć mu dobry schemat. Jakieś propozycje - linki?
          Pisałeś, że korzystasz z mikrofonu Panasonica. Chyba na początek wytarczy? Chcę skompletować oprzyrządowanie, a co do komputera, to może już niedługo będę miał swój. Wtedy coś pokombinuję.
          Z góry dzięki za odpowiedź.
          Pozdrawiam!

Skomentuj

Twoje głośniki mają te same impedancje jak glośniki w projekcie Irka więc zwrotnica będzie pasować. Czy arn 150 jest modelem -3 czy -5 podobnie z kopułką nie ma już iwkeszego znaczenia. Głośniki składają się w 90% z tych samych podzespołow tylko np w kopułce jest inny front a arn 150 troche inna membrana. Dlatego w zasadzie zwrotnica będzie pasować a jakieś niuanse to tylko wnikliwymi pomiarami można by poprawiać.

Zrobienie JIGa zajmuje dwie godzinki spacerowym tempem. Preamp trochę dłużej ale też nie jest jakaś super skomplikowaną konstrukcją.
            Panasonic wm 60 lub 61 jest mikrofonem wystarczajaco dobrym i lepszego już nie bedziesz potrzebować.
            Jeżeli nie chcesz kopiować gotowych rozwiązań to możesz zaprojektować zwrotnicę samemu. Nie licz ,że ci się uda za pierwszym podejściem coś sensownego zrobić. Niestety nauka koszuje .

Twoje rozważania o wpływie rezonansu głośnika wysokotonowego na cz. podziału są słuszne. Dlatego przy niskich podziałach trzeba dać filtry o większych stromościach.
            Najlepiej nie robić podziału niżej niż oktawę ponad rezonans czyli w twoim przypadku 2,6kHz. Lepiej było by dwie okatwy ale to juz trochę wysoko .
            Zwykle filtrem nie tylko się filtruje co własnie koryguje takie rzeczy jak wpływ impedancji glośnika i ksztaltu obudowy na ch-ke zestawu. Dlatego liczenie wzorami jest jak łapanie komara za .. w rekawicach bokserskich.

Skomentuj

Czaruję...
            X