Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Dayton RS100-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Dayton RS100-4

Cześć

Popełniłem małe monitorki (ok 3,5l BR) szerokopasmowe na przetwornikach Dayton RS-100. Zwrotnica to równoległe połączenie 18uF, 0,18mH i 3R szeregowo z głośnikiem. Problem jest taki, że głośniki grają jakby ze szklanki. Po głębszym sprawdzeniu okazało się, że na częstotliwości 930Hz jest bardzo duży wzrost amplitudy. Pytanie co może być powodem. Aby dało się tego słuchać to założyłem filtr cyfrowy na karcie dźwiękowej w komputerze na 930Hz -24dB. Macie jakieś pomysły co mogło pójść nie tak?

Zamieszczone przez lupuss Zobacz posta
    Cześć

Popełniłem małe monitorki (ok 3,5l BR) szerokopasmowe na przetwornikach Dayton RS-100. Zwrotnica to równoległe połączenie 18uF, 0,18mH i 3R szeregowo z głośnikiem. Problem jest taki, że głośniki grają jakby ze szklanki. Po głębszym sprawdzeniu okazało się, że na częstotliwości 930Hz jest bardzo duży wzrost amplitudy. Pytanie co może być powodem. Aby dało się tego słuchać to założyłem filtr cyfrowy na karcie dźwiękowej w komputerze na 930Hz -24dB. Macie jakieś pomysły co mogło pójść nie tak?
    Jak pokarzesz pomiary to Ci powiemy co jest nie tak.
    Bez nich nie wróżymy [emoji16]

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie mam czym ich zrobić :/ Taka szpila moim zdaniem to musi być jakiś ostry fuckup moim zdaniem.

Skomentuj

Nie mam czym ich zrobić :/ Taka szpila moim zdaniem to musi być jakiś ostry fuckup moim zdaniem.
        To jak mam ci pomoc, kulę w magiczną spojrzeć ?
        Ja wiem co się zepsuło, kolumny się zepsuły.

Skomentuj

https://www.lautsprecherbau.de/Magaz...en,900993,4977

Może to spróbuj jak masz taki sam głośnik. Nie napisałeś czy masz wersję 4 czy 8 ohm.

Skomentuj

Wersja 4 Ohm. To właśnie z tego projektu jest wzięta zwrotnica. Tam jest dokładnie 2,7R, 0,18mH i 22uF.

Skomentuj

Wersja 4 Ohm. To właśnie z tego projektu jest wzięta zwrotnica. Tam jest dokładnie 2,7R, 0,18mH i 22uF.
              Rozumiem, że te trzy elementy masz równolegle a cały ten filtr wpięty w szereg z głośnikiem?

Może zbyt dużo oczekujesz od tego projektu? To mały szerokopasmowy głośnik i oni bas wyciągali a ty go ograniczyłeś inna obudowa.

Skomentuj

Próbowałeś innego filtru RLC, bo te wartości są co najmniej dziwne.
                1.0 mH / 10R / 2,2 uF
                Bliżej takich wartości bym obstawiał filtrację, lub mniejszą cewkę i wtedy bez kondensatora, ale cewka raczej między 1 a 0,5 mH

Skomentuj

Czemu dziwne? Amplitude Parallel Notch na częstotliwość ok. 2700Hz -5dB. Efekt przy głośniku 4 Ohm powinien być mniej więcej taki:
                  1kHz -1dB
                  2kHz -4dB
                  3kHz -5dB
                  4kHz -4dB
                  5kHz -2dB
                  9kHz -1dB

Przypominam, że po wycięciu 930Hz -24dB (wąską szpilą, szerokość filtru jakieś 100Hz) na karcie dźwiękowej, głośniki grają bardzo dobrze.
                  Mi przychodzą do głowy takie możliwości:
                  - wadliwe głośniki
                  - jakieś dziwne rezonanse obudowy (18mm MDF) lub innych elementów.
                  - może to jest brzmienie metalowej membrany? Słucham tego z bliska (70 cm od uszu). W dużym pokoju mimo, że słychać to 930Hz to jest ogólnie dużo lepiej.

Skomentuj

Odkryłem co jest problemem: rura bass reflex. Wylot jest umieszczony pod spodem a koniec jest w okolicach głośnika. Najwyraźniej wpada w jakieś rezonanse. Po zatkaniu otworu problem ustępuje. Będę musiał zastosować jakieś kolanko żeby to ogarnąć.

Skomentuj

Problem może być nie sama rurka bas reflex, ale "br" w ogóle.
                      Robiłem kiedyś głośniki oparte o 3" full-range, były to Daytony, Tang-bandy, wszystkie miały podobne zachowania, jedynie całkowite zatkanie portu bassreflex eleminowal problem.
                      U mnie "br" był szczelinowy, ze sklejki na spodzie obudowy, więc uznałem, zapewne błędnie, że wybrałem nieszczęśliwe miejsce, i nakłada się jakaś fala stojąca razem ze zniekształceniami głośniczków, a te 3-4" w zakresie niskich tonów mają naprawdę spore, względem większych głośników, np 6" wzwyż.

Dopiero gdy zrobiłem podstawki z dodatkowymi basami i wyfiltrowalem 3-calowki powyżej 250hz dało się tego słuchać normalnie. O dziwo otwarty port "br", pomimo że strojony na 60 Hz otwierał granie średnicy

na AS pisałem o tym tu
                      https://www.audiostereo.pl/topic/988...omment-2800590
                      Last edited by Ape--; 18.02.2019, 20:16.

Skomentuj

Rzeczywiście może być podobnie u mnie. Jak dokładnie określę co było problemem i jak sobie z nim poradziłem napiszę tutaj.

Skomentuj

Czaruję...
                        X