Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do sluchania w domu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do sluchania w domu

Witam
    Jest to moj drugi post (pierwszy zostal usuniety) ale problem jest ten sam. Chce zrobic jakas konstrukcje bym mogł posluchac sobie w domu i by nadawalo to sie na jakąs mala imprezke. Bedzie to moja pierwsza konstrukcja dlatego chce by mi ktos doradzil kto ma juz jakies doswiadczenie. Chcialem zeby byly to dwie kolumny plus jakis subwoofer. Doradziliscie mi stx GDN 32-150-4 albo RW1200 + średniotonowy-tu nie bylo jednoznacznej odpowiedzi + tonsil 11/100 nie wiem czy to jest dobry ukłaad dlatego zwracam sie do was z tym pytaniem. Nie wiem co dac na suba.

Ale tak treściwiej opisz ile masz kasy, co checesz uzyskać hałas czy zejscie, i w jakim to dużym mają być pomieszczeniu te impreski. I czy to do muzyki czy raczej fimy.

[ Dodano: 2005-02-16, 18:25 ]
    i czy jakis wzmacniacz do tego masz czy tez mamy ci doradzic jaki zrobic i ile na niego mozesz zł przeznaczyć.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

no kasy nie mam za wiele, tzn chce zeby to bylo w rozsadnej cenie - glosniki w przedziale cenowym mniej wiecej takim jak te co wymnienilem wyzej, za glosniki moge wydac 200-300 zl do jednej kolumny,

chce zeby to nie byl chalas, zeby bylo dobrze jakosciowo no i w miare glosno, imprezki tak gdzies 20-30 m2 wieksze raczej nie

[ Dodano: 2005-02-16, 18:42 ]
      no o wzmacniaczu narazie nie myslalem, mam narazie taka unitre, jak kase pozbieram to cos kupie/zrobie..

Skomentuj

No to tak uzyj opcji szukaj i poczytaj o głosnikach TVM tesla ARN 150 który uzają na forum za hit cena-jakoś ja osobiście nie mam ale wszysty ten głosnik polecają do kolumn, mozesz dać 2 takie, poczytaj dużo ludzi robiło na tym kolumny to napewno bedzie napisane jaki do tego dają wysokotonowiec, bo nie mysle ze zrobisz konstrukcje 3 drożną bo to ze zwrotnicami trzeba się bawic, podziałem a to się znac trzeba i cenna automatycznie kolumny rośnie, a jak na suba coś to z wysokim SPL czyli efektywnością bo LW 800 to nie nagłosnisz takiego pomieszczenia jakaś BEYMA 12br70 by się przydała bo to ma 94,5 db, a te wszystkie stx i alfredy to tak 86-90 max, na gównej stronie masz konstrukcje na tej beymie, no jak cienko z kasą to alfredy i stx.

Skomentuj

dzieki ze zwrotnica moge sie pobawic, troche sie naucze...

Skomentuj

no nie tak się pobawisz bo to generatorek trzeba mieć, mikrofon markowy i mierzyć na stronie www.audiomania.sart.pl to pokazane jest i to nie jest takie chop siup, no albo najprosciej kupisz 3 drozną np. www.janbo.com.pl ale to zeby dązyc do perfekcji to trzeba mierzyć.

Skomentuj

myslalem poczatkowo o wiekszym glośniku, cos 20-30cm

a co myslisz o takim subie http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...f89dfa0cb53b7d

Skomentuj

sub jest wspaniały a cene widziałes chyba nie ? Głosnik ile kasy i jeszcze wzmak do niego jakis STX 4050.

[ Dodano: 2005-02-16, 19:18 ]
                no i na tej stronie masz kolumienki na tych ARN 150

[ Dodano: 2005-02-16, 19:21 ]
                http://www.akustyk.com.pl/cenniki-peerless.html tam jest cena i opis tego gosnika i wzmaka zobacz na elektrodzie

Skomentuj

STX'o mania sięgneła zenitu :P juz nawet układy STK przypisujecie STX'owi <hahaha>
                  ARN150 się nie nadaje na imprezki to za słaby głośnik!!

Skomentuj

wiem cena jest zabujcza, ale troche pozbieram to i tyle sie znajdzie

Skomentuj

ehehe :) kondrax poco polecasz pomiary skoro kolega pyta sie dopiero o to jakie kolumny robic .... czyzby inteligencją wyjeżdżasz poza naturalny świat

na imrpezki do oczywiście ze stxy 17-80-8 sc w 20 litrach jak znalazł sub na hmm a no niewiem na czym moze stx 38 :P sw robił testy i jest good :)
                      no ale 200-300 złoty na kolumne to bym brałcoś lepszego niż stxy :) hmm chyba ze 20 czy seria 22 po dwa na kolumne do tego wysokotonowiec jakas vifa nisko cieta i masz 200 złoty na kolumne miodzio

Skomentuj

ja mu niepolecam robic pomiarów bo chłop ma pierwszą konstrikcje to się jeszcze dużo musi nauczyć a te kolumienik to mu napisalem ze lepiej 2 drozne niech zrobi i sobie o tych glosnikach poczyta.

Skomentuj

mam kolege, niedaleko mieszka i sie dosyc zna, jakby co to on mi napewno pomoze

Skomentuj

no i wygląda na to że uczeń zaczyna przerastać mistrza... i tak ma być... !

sory że nie na temat... admini nie złoście sie

albo...
                            no to tylko potem do tego jakiś ładny fornir i szalejesz... :-)

pozdrawiam

Skomentuj

a stx 20-120-8-AK jest warty swej ceny, bo zauwazylem ze kosztuje duzo wiecej niz pozostale w ofercie stx'a, wtedy dam dwa takie, a gwizdek vify najtanszy D20TD-05-06 kosztuje 100zl, nie wiem czy warto sie w vife pakowac, poza tym nie wiem do kladnie ktory glosnik dac

Skomentuj

Sound Wave, czytaj uważnie STK do peerlessa a nie stx chociaż one te 25 czy 27 cz 32 takich mocy potrzebują, nie wiem nie maiłem stxa zadnego głosnika dopiero chcę kupić, a mówisz ze arn zasłaby dlatego radziłem mu po 2 na kolumne, czytałem kiedys ze niby tak głosno gra chociaz nie miałem ich nigy to tez napisalem aby sobie chlopak poczytał, no ale tak to jest jak się nie czyta ze zrozumieniem. A on tak bedzie roił imprezki jak wszyscy czyli urodziny imieniny i sylwka moze tyle pewnie sie namęczą te głosniki.

Skomentuj

no impreski beda male, a myslisz ze wymiary takie jak tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...f89dfa0cb53b7d

i do tego ten ARV 104-01/8 jest dobry

[ Dodano: 2005-02-17, 12:01 ]
                                  subwoofer chyba zrobie peerlessa SLS10 w obudowie 80l bass reflex, co o tym sądzicie?

[ Dodano: 2005-02-17, 13:59 ]
                                  2* vifa TC18WG-69-04 + peerless dt-100 jak bedzie to gralo?

[ Dodano: 2005-02-18, 14:38 ]
                                  myśle że na poczatek wystarczy mi 2*arn 150-03 + dt-100 w 18l

pozdrawiam i dzieki za pomoc

ps. nie wiem czy ten arn 8ohm czy 4ohm

Skomentuj

Czaruję...
                                  X