Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-17-140-8-SCX w 10L - Br czy MB - projekt F.A.S.T.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-17-140-8-SCX w 10L - Br czy MB - projekt F.A.S.T.

Witam
    Potrzebuje pomocy w budowie małych F.A.S.T.
    Pojemność obudowy dla woofera to ok 10L netto, zastanawiam czy czy wspomniany STX W.18.200.8.MCX (GDN-17-140-8-SCX)
    jest w stanie zagrać szybkim, niskim basem w takich warunkach? Wychodzi mi BR strojony rurką fi5 cm o długości 30cm.
    Czy ew montaż drugiego, bliźniaczego STX-a w tej obudowie, ale tylko jako MB byłoby lepszym rozwiązaniem?
    Jeżeli tak, to wiem (czytałem), że można taką MB "stroić" rezystorem, tylko za bardzo nie wiem w jaki sposób i jakimi wartościami.

Bas ma grac w okolicy do 150 - 250 HZ, powyżej chcę użyć SB 12PFC25-4 jako mid-bass, który będzie grał do ok 800Hz, po parametrach wnosząc, w 2L OZ powinien zapewnić szybki kontur w zakładanym paśmie, a dalej już 2" szerokopasmówka TB lub Visaton FRS5
    Last edited by Ape--; 17.03.2019, 18:58.

Szybkim na pewno ale czy niskim...no nie wiem. Czemu chcesz robić 3 drożne? Klasyczne fast to 2 drogi. Weź większą szerokopasmówkę np. 3-4" i zetnij woofer trochę wyżej jeśli będzie potrzeba. Szczególnie jak masz taki woofer to można to wyżej ściąć. Membrany biernej nie stroi się dodaniem do niej masy?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nawet jak weźmiesz szerokopasmówkę 2" to nie będzie miała ona na tyle równego pasma żeby ją podzielić tylko (bez pułapek). IMO i tak będą musiały być jakieś pułapki więc ja bym wziął 3" bo przynajmniej będziesz miał większą elastyczność co do koncepcji. Jeśli sugerujesz się wykresami ze strony TB to nie mają one żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. One tam są tak małe, niewyraźne i tak mocno wygładzone że mają się nijak do rzeczywistości. Visaton ma szerokopasmówki w rozmiarze 8cm. Kiedyś jak się zagłebiłem w ich ofertę to przeszukałem te szerokopasmówki 8cm i jedna czy dwie całkiem sensownie i równo ciągnęły do tych 20kHz.

BTW. wiesz w ogóle jak brzmi taka szerokopasmówka na wysokich? To zupełnie inne granie niż zwykła kopułkowa wysokotonówka. Ja na twoim miejscu zrobiłbym zupełnie inaczej bo po odsłuchaniu szerokopasmówki zarówno TB (3") jak i chińskiej (4") nie pasują mi w nich wysokie tony. IMO taka tania szerokopasmówka ma je gorsze niż najzwyklejszy głośnik wysokotonowy kopułkowy. Za to na FR bardzo fajnie brzmią wokale i ogólnie średnica. Bardzo przestrzennie. Na twoim miejscu bym zrobił tak: woofer na bas i jego odcięcie dopasować do wybranej szerokopasmówki, szerokopasmówkę odciąć od najwyższych tonów i do tego jakaś wysokotonówka na najwyższe tony (mi się te moje FR jakie mam (zarówno TB jak i chińczyk) podobały jak grały tak do 6-7kHz)).

Może i jakaś szerokopasmówka fajnie zagra nawet na wysokich, ale to raczej takie tanie nie będzie. IMO lepiej będą grały klasyczne kolumny 2 drożne w klasycznej konfiguracji midbas, tweeter (przynajmniej jeśli mowa o jakiejś taniej szerokopasmówce i aspekcie jakość dźwięku/cena).
    Last edited by Oskar29; 17.03.2019, 19:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      Membrany biernej nie stroi się dodaniem do niej masy?
      Normalnie, tak, ale ja w roli MB chce użyć pełnoprawny głośnik z napędem.
      pytanie czy taka MB sprawdzi się lepiej niż 30cm rura BR (trochę długa)

Głośnik niskotonowy ma być odcięty 150 - 250Hz, chcę, aby znajdował się na bocznej ściance, dlatego pomyślałem, że mały 4" głośnik w roli mid-basu będzie na froncie i pomoże w "naturalnym rysunku" bazy stereo, poza tym pozwoli, "przyśpieszyć" niskim częstotliwościom do szybkości szerokopasmówki.
      2-3" szerokopasmówki maja wysokie, które mi całkowicie pasują, nie wykluczam jednak użycia super wysoko-tonowca powyżej 8-10kHz
      Last edited by Ape--; 17.03.2019, 21:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        BTW. wiesz w ogóle jak brzmi taka szerokopasmówka na wysokich? To zupełnie inne granie niż zwykła kopułkowa wysokotonówka. Ja na twoim miejscu zrobiłbym zupełnie inaczej bo po odsłuchaniu szerokopasmówki zarówno TB (3") jak i chińskiej (4") nie pasują mi w nich wysokie tony. IMO taka tania szerokopasmówka ma je gorsze niż najzwyklejszy głośnik wysokotonowy kopułkowy.
        popieram. w przypadku tanich glosnikow lepiej zrobic klasyczne 2 drogi

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
        Głośnik niskotonowy ma być odcięty 150 - 250Hz, chcę, aby znajdował się na bocznej ściance, dlatego pomyślałem, że mały 4" głośnik w roli mid-basu będzie na froncie i pomoże w "naturalnym rysunku" bazy stereo, poza tym pozwoli, "przyśpieszyć" niskim częstotliwościom do szybkości szerokopasmówki.
        2-3" szerokopasmówki maja wysokie, które mi całkowicie pasują, nie wykluczam jednak użycia super wysoko-tonowca powyżej 8-10kHz
        no to tymbardziej dlaczego chcesz robic takie dziwadlo zamiast klasycznej kopulki?
        ten 4" + kopulka dadza sobie spokojnie rade na palnym pasmie

a jak ma byc cos malego z mocnym basem to moze wybitne TB subwooferowe?

Skomentuj

Jak już się jest upartym na te szerokopasmówki to najlepiej było by kupić 3-4" szerokopasmówkę i od dołu wspomóc ją jakimś małym głośnikiem subwooferowym a od góry super-wysokotonowcem. Żeby taka szerokopasmówka brzmiała na 100% swoich możliwości trzeba się nieźle natrudzić w zwrotnicy. Ja do swojej 4" chińskiej FR muszę wykonać 2 pułapki żeby to jakoś wyrównać. Do tego jakiś mały subik i jakoś to tam sobie będzie grać. Na niektórej muzyce nawet może lepiej niż konwencjonalna konfiguracja (jakaś spokojna muzyka gdzie jest dużo wokali itd.) ale ogólnie to klasyczne kolumny są o wiele bardziej uniwersalne. Nie ma sensu kupować tego stx-a do czegoś takiego. Żeby to miało sens i żeby wykorzystać zalety takiej konfiguracji to musi być typowo subwooferowy głośnik. Sprawę komplikuje mały litraż. Są do małe TB subwooferowe albo peerlessy SDS-y małe subwooferowe. Ogólnie taki projekt z szerokopasmówką moim zdaniem ma rację bytu bo tego typu głośniki mają IMO bardzo urokliwą i przestrzenną średnicę ale takiemu głośnikowi trzeba pomóc zarówno od dołu jak i na górze bo inaczej to nic z tego nie wyjdzie i lepiej dać szerokopasmowca na środek niż na górę w roli średnio-wysokotonowca. No i jeśli chodzi o aspekt techniczny i pomiarowy to taki zestaw też raczej wypadnie gorzej niż konwencjonalny. Już nawet nie chodzi o pasmo bo to da się wyrównać, ale o zniekształcenia. Szerokopasmówki raczej nie królują w tym aspekcie .
          Last edited by Oskar29; 17.03.2019, 23:35.

Skomentuj

No tak, TB subwoferowe są na pewno niezłe, problem z nimi jest taki, że nie można ich kupić :-)
            Co do STX-ów, innego głośnika po prostu nie znalazłem, który w 10L by się jakoś zmieścił i dał jeszcze ok 40Hz, dlatego zapytuję Was, bo macie większe doświadczenie w doborze i aplikacji głośńików: czy ten STX w 10L da rade, a jak nie, to co innego?

Co do szerokopasmówek i ich zniekształceń, to właśnie wiem z doświadczenia, że te małe 3" maja duże zniekształcenia na niskich częstotliwościach,
            Sam o nich pisałem kiedyś na AS przy okazji zabaw z małymi TB i Dayton Audio.
            Gdyby taki głośnik grał od 600-800Hz problem zniekształceń znika.
            Z kolei 6.5" na bocznej ściance przy tak wysokim podziale to lipa wyjdzie, bo i kierunkowość szlag trafi, i woofer przestania "nadążać" za FR, dlatego wpadł mi pomysł z 4" dedykowanym mid-basem, który to wszystko połączy.

Jeżeli nie ten STX, to co innego, co jest dostępne u nas i nie kosztuje przy okazji tygodniowej wypłaty za jeden głośnik?

Fakt faktem, że waham się już dosyć długo, czy robić takie "udziwnione" F.A.S.T. ale akurat dźwięk szerokopasmówek bardzo mi "leży"

Skomentuj

Ten stx nie zejdzie do 40Hz w takiej obudowie. Taka szerokoaspmówka ma zniekształcenia większe w całym paśmie nie tylko do 600-800Hz. Co rozumiesz przez "nadążanie"???

Skomentuj

odnośnie zniekształceń małych szerokopasmówek.
                Ja kiedys budowałem takie głośniczki 4L strojone BR w ok 65Hz, głośniki jakie wtedy miałem to trzy różne TB oraz Dayton Audio.
                Wszystkie mocno podbarwiały, zniekształcały na basie. gdy zatykałem BR całkowicie efekt praktycznie zanikał. Wtedy uznałem, że umiejscowienie BR w moim przypadku było niekorzystne, (BR szczelinowy na dole obudowy). Pożniej dobudowałem do zestawu "podstawke" basową, FR odciąłem 80uF kondem i problem zniaknął.
                Co jeszcze ciekawe, otwarty BR "poprawiał" barwe średnicy, ale to zapewne też wpływ źle wytłumionej obudowy.

Projekt wtedy powstał, po przeczytaniu ochów i achów nt Dayton Audio 100 w gotowej aplikacji pewnej firmy. Zawiodłem sie wtedy, ale tak jakk napisałem powyżej, poeksperymentowałem wtedy i wychwyciłem wady, a także zalety takiego rozwiązania.

Pomiary, akurat nie TB tylko Visatona B100, czyli też małych FR, zrobione przez K+T 2018/02

sam Visaton , pomiar z lewej strony, z prawej ten sam głośnik w aplikacji F.A.S.T. cięty powyżej 500Hz, jak widać zniekształcenia sa diametralnie niższe, a w paśmie powyżej 200Hz są naprawdę niskie

Skomentuj

Rewelacyjne one nie są jeśli chodzi o 95dB ale te 85dB są bardzo dobre jak na szerokopasmówkę. Pytanie jak w takim samym środowisku pomiarowym by wypadł głośnik konwencjonalny. Poza tym ten visaton to raczej wyższa półka niż taki TB.

Skomentuj

to chciałem napisać, że ten Visaton i tak całkiem nieźle wygląda względem TB.
                    Ale ogólnie chodzi mi, że głośnik który wyfiltrujemy od dołu (wiadomo że 5cm to tłuczek basowy nie jest) powyżej gra już naprawdę czysto.
                    Posymulowałem dziś tego STX18.200.8.MCX w 10L i 12L, wychodzi to całkiem ciekawie, chyba się skuszę na pojedynczy głośnik strojony BR na 40-45Hz

Skomentuj

Bez sensu. Lepiej pójść w typowy głośnik subwooferowy. Warto dopłacić trochę więcej i będzie to jakoś grało.

Głośniki od stx (i nie tylko) rzadko kiedy mają takie parametry jak z karty, będzie zawsze jakaś mała odchyłka (aby tylko mała). W ogóle głośnik (szczególnie z tanich serii) warto mierzyć zanim się zrobi pod niego obudowę. Często jest tak że parametry mają się nijak do rzeczywistości. Ostatnio kupiłem do takiego samego celu jak ty, z Niemiec, mivoci aw2000. Co prawda potrzebują 2-3 razy takiej obudowy niż zakładasz ale ten głośnik już daje naprawdę przyjemny bas i parametry mojej pary idealnie zgadzają się z tym co jest w karcie katalogowej. Przy tym jest tani jak na swoje możliwości bo kosztuje ~30 euro/szt. Nie jest to jakiś hi-end ale jak za tę cenę jest IMO w porządku.
                      Last edited by Oskar29; 18.03.2019, 20:20.

Skomentuj

Czaruję...