Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pare pytan co do STX'ow + glosniki do obudowy 8 l

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pare pytan co do STX'ow + glosniki do obudowy 8 l

zastanawiam sie nad dwoma rozwiazaniami :)

pierwsze to:
    STX GDN 17/80/8 SS lub GDN 14/50/8 SS w obudowie zamknietej 20 l
    STX GDM 14/100/8-SS
    + jakis glosnik wysokotonowy
    zwrotnica stx (800/5500)

drugie to konstrukcja dwudrozna zamknieta w jakiejs niewielkiej obudowie ( nie wiecej jak 10 l ) tutaj nie mam zadnej koncepcji co do glosnikow :/ bylbym wdzieczny za wszelkie porady :)

teraz kilka pytan co do stx'ow :) slyszalem niezbyt pochlebne opinie o tych glosnikach ale w symulacjach wypadaja calkiem dobrze podobno maja dosc slaba efektywnosc :|

GDN 14/50/8 SS przy zamknietej 20 litrow wyglada w symulacji bardzo dobrze ale mam jednak pewne watpliwosci co do tego jak bedzie to gralo w rzeczywistosci :/

Potrzebuje konstrukcji ktora nie bedzie wykorzystywana do glosnego sluchania muzyki czy naglasniania durzych pomieszczen beda staly na biurku metr odemnie wiec im mniejsze tym lepsze :) co do muzyki to glownie rock, techno i b. niski bas mnie nie obchodzi duzo bardziej zalezalo by mi na kontroli i dynamice

wolal bym jednak konstrukcje zamknieta ze wzglegu na lepsza dynamike

mam male doswiadczenie z doborem glosnikow i tutaj licze na wasza pomoc z reszta powoli sobie mysle poradze :)

17-80-8 SC w 8 litrach zamknięta to świetnie rozwiazanie mam 2 w 18 litrach closed i grają super :) i niesą az tak mało efektywne jak sie by mogło wydawac te 14stki odpadajabo z ich SPLem juz całkiem kiszka wysokotonowiec arv104 z tłumikiem :)

Skomentuj

Budzik, budzik nie zamala troche ta obodowa jak na 2 stx:.Ja tez robie na 2*stx 17/80/4 sc i jak liczylem to ok.30 litrow mi wychodzilo nawet 32.Co ty o tym sadzisz,zagra to jakos????

Skomentuj

małe głosniki nieza duży skok, napewno służyć onie niebeda to najniższego zejścia więc niema sensu robic tych 15 litrów na jednego ... zreszta te 15 L to i tak niewiele wiec bedziesz miał pare hz nizej i tyle i prawdopodobnie zagra to nawet troszku lepiej ale ja akurat nielubie robic tak jak inni, wole cos innego :) u mine na generatorze w pokoju schodza równo do 40 hz potem szybki spadek spl wiec ... wszedłem w manię robienia jak najmniejszych skrzyneczek :P

zresztą mówisz że 30 lub 32 a to juz brak róznicy :) ja robiłem POD jednego alpharda z myślą o przyszłościowym dodaniu jeszcze jednego dlatego taki kompromis no ale wymieniłem na inne i to dwa na kolumne , gdyby niepasowały to bym ich tam nie wsadzał. :)

Skomentuj

Dzieki Budzik, za odpowiedz.Pozdro

Skomentuj

hmmm a ja mam male watpliwosci :/

podpowiedziano mi by wykorzystac arn150 +arv104 w obudowie okolo 11 litrow BR strojona na 47 hz mam tylko pewne wtpliwosci co do ich dynamiki :( Group Delay dla 42 hz to prawie 16 ms

chodzilo mi o dynamiczne szybkie monitorki a to nijak do tego nie pasuje :(

z drugiej strony bardzo odpowiadaly by mi ich wymiary :/

Jakie glosniki beda sie dobrze spisywaly w zamknietej obudowie okolo 10-15 ??

Skomentuj

do Arnów max 8L

Skomentuj

buda 8 czy 11 litrow i ty narzekasz na wymiary że 8 litrowa ma zle wymiary ?? zastanów się chłopie, przeciez możesz zrobic ten sam wymiar co te 11 litrów a w środku poprostu zachowac odpowiedni litraz 8 litrów :| bosze ale problemy , troche finezji

Skomentuj

budzik chyba mnie nie rozumisz jak dla mnei to buda powinna byc jak najmniejsza jak tylko sie da, chodzi mi o to ze arn przy 8 litrach BR w symylacji wypada znaczniej lepiej niz stx'y pod wzgledem przenoszonych czestotliwosci ale ma gorsza dynamike podoba mi sie to ze dla arn'ow wystarczy 8 litrow nie podoba mi sie to ze musi to byc buda BR chcialbym zamknieta ale arn'y niezbyt tam sie spisuja a do stx'ow potrzeba teoretyczni okolo 15 l

potrzebuje glosnika ktory zagra w zamknietej budzie 8-10 litrow bedzie mail dobra dynamike i nie bedzie kosztowal setek zl :| jest wogole cos takiego ?? :/

Skomentuj

jest stx 17-80-8 SC ja ci nie wciskam kitu, to co na wykresie w winisd to tylko jest orientacyjne , zeby niepakowac głosnika z qts = 0,3 do closed
                    stx jest mały a to co pokazują wykresy to jak pisałem wyzej 8 litrów nic mmu niezrobi wytłmusz troszku i będzie efekt więskze obudowy

ludzie cw1002c wsadzali do 20 litrów a ty móisz ze dla malego stxa 15 to minimum, era pralek juz wygasła

Skomentuj

Czaruję...
                    X