Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na głosniku Howard Hanssen 1239N pomozecie???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na głosniku Howard Hanssen 1239N pomozecie???

no tak potrzebuje pomocy przy zrobieniu subwoofera na glosniki HH 1239N mam jego parametry a wyglądają one tak:
    Fs=25Hz
    QMS=6,1
    QES=0,42
    QTS=0,39
    VAS=89
    no i obliczylem obudowe ze wzoru ręcznie i wyszło mi 74 litry wielkosc mnie nie przeraza bo lubie duuuuze, natomiast mam klopot z kanalem BR otóz to ze wyszło mi ze musze go wystroic na 25Hz ale czytalem gdzies ze lepiej zrobic otwór na troche wiecej niż Fs głosnika
    tak wiec stroic na 25Hz czy moze 30Hz ??? albo cos pomiędzy ??
    wyszlo mi ze przy 25Hz otwór BR o srednicy 7cm ma długosc 17 a przy 30Hz ma 12cm a co gdybym chcial dac 2 otwory BR o srednicy 7cm to jakiej mająbyc dlugosci ??? polowa z tego co wyszlo wczesniej ??

z oznaczenia glosnika domyslam sie ze to jest 12" - 30cm wiem BR o srednicy 7cm odpada bedzie glosniej swistalo niz gralo zastanow sie nad wiekszym BR no chyba ze glosnik ma b.male Xmax w co watpie

Skomentuj

Jak 2 br to dlugosc wzrasta chyba podwojnie co do 1.
      Strojenie daj troche wyzsze od FS. Moze byc te 30Hz.
      PS. Skrzynka nie jest troche za duża?

Skomentuj

obliczalem obudowe wedlug wzorów z tej strony
        http://diyaudio.pl/articles.php?id=8...5422191f952716
        P.S. winISD wyliczyl mi obudowe jeszcze większą a mi wyszlo tak Vb=89/1,2=74litry bo wybralem rozwiązanie do wykresu QB3 z tej strony, ehh szkoda ze tak wyszlo z tymi 7cm tunelami bo aurat mam 2 tunele BR z altusów a tak to bede musial kupic no coz :P, a jesli chodzi o to jak mocno glosnik pompuje powietrze to powiem ze kiedys w innej skrzyni (okolo 40litrów) z tym glosnikiem mialem otwór o srednicy chyba 10cm albo wiecej to jeszcze od cisnienia zrobila mi sie dziura w obudowie o srednicy jak igła i tam powietrze swiszczało :)

Skomentuj

daj 60l i strojenie 30hz moze to jakos zagra :)

Skomentuj

no to policzylem dla rurki 10cm strojenie 30Hz wyszlo mi długosc 28cm da sie kupic takie kanały br??? czy musze przerabiac ??, a dl arurki 7cm srednica strojenie tez 30Hz wyszla mi długosc 12,2 cm to normalne ze przy większej rurce jest większa długosc ???

Skomentuj

tak normalne to jest.... i mozna zwykly BR przedluzyc rurka PCV

Skomentuj

mam jeszcze jedno pytanie, jestem tutaj nowy ... co to sa te 3 wykresy kolo mojego profilu ????

Skomentuj

bylo juz kilka razy to na forum :P trzeba poszukac :P

Skomentuj

hp to twoje punkty zycia
                    mp hm mana czy jak to sie tam zwie jak w gierkach gdzie czarujesz tralala eh
                    exp doswiadczenie ...

zwykły bajer nic pozatym

a tak apropo głośnika to nikt nigdy do tych szitów hansenów parametrów niemógł znalesc a ty masz hmm zastanawiam sie czy wogóle one sa realne i można je brac pod uwage

zrób jak mówi reoddai , te 60 litrów ale zamknięta obudowa, posłuchaj jak to gra, potem dorób np od spodu BR moze byc 7 cm i prawdopodobnie niebedzie słychać świstów jesli wogóle beda bo głośnik kicha wiec z ruchem membrany mozem iec problemy :P , i wtedy posłuchasz jak wtedy gra, i zdecydujesz czy zostawic BR czy zatkac i closed, od spodu nikt niebedzie widział ze masz zatkany otwór jak cos.

Nóżki ze 4 cm minimum moga byc drewniane a nawet od stołu :P

Skomentuj

wpierw jak bede mial plyty zobacze jak to bedzie gralo przy tej obudowie co mi wyszlo z obliczen a tak pozatym to mam parametry do okolo 40 hanssenów bo w sklepie gdzie kupowalem babka miala liste i ja jąwysepiłem :)

Skomentuj

XenonSG możesz wrzucić na PW te parametry? Mam 2 takie badziewy hh1039n na popielniczkę za duże, może coś zrobię z nich, opchnę i pozbędę się balastu z szafy. Dzięki.

Skomentuj

nudzilo mi sie wiec postanowilem ulatwic wam sprawe i przepisalem te parametry wszystkich glosników na kompa, parametry są w arkuszu kalkulacyjnym i mozecie go sciągnąc tutaj www.teamsg.piwko.pl/glosniki.xls w razie czego jesli ktos ma któryś z tych głośników i sprawdzil w fachowy sposób jakie są parametry danego glosnika prosze o konakt jesli sie nie zgadzają z lista, na końcu liste jest kilka głosników GDN ale nie wiem czy to te z Tonsila czy moze jakies innej firmy :)

Skomentuj

no i co z tego że masz parametry ... skoro one i tak sa g... warte !!

Skomentuj

czy są gówno warte to ja nie wiem ale płakac z tego powodu nie bede :]

Skomentuj

Ja mam suba na dwóch głośnikach Hansena 1039n. Po wielu eksperymentach dzisłają bardzo dobrze, może nie są idealne ale w miarę tanio wyszło ich zrobienie. Stosunek jakości do ceny według mnie 7 / 10.

Skomentuj

najtansze glosniki ktore jakos w miare zagraja to jak dla mnie stx :]

Skomentuj

no jeszcze mozna dopisać by tesle :P

Skomentuj

reoddai, masz w 100% racje nic lepszego za ta cene co stx sie nie kupi :]
                                      Ja sam mam w domu 2 stx i jestem zadowolony jak na to cene
                                      A tak wogole po Hu...... pakowac sie w jakis chlam ktory nawet nie ma parametrow :>:/

Skomentuj

Czaruję...
                                      X