Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar kolumn 2,5 drogi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar kolumn 2,5 drogi

Tak mnie gryzie, jak wykonać pomiar kolumn 2,5 drożnych, tak by było to poprawnie.
    Przeglądając trochę tematy nie mogę znaleźć odpowiedzi. Woofery są w jednym litrażu, pomiar jednego głośnika będzie oddziaływał na drugi, który będzie po części w BR + MB. Wykonywanie pomiaru obydwu razem równolegle też mija się z celem, bo to nie mają być 2 drogi. Więc jako kombinator, zaślepiał bym jeden otwór po głośniku i wykonywał pomiar jednego, później drugiego, zamieniając miejsca zaślepką i głośnikiem? Ale czy to prawidłowe.

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
    Więc jako kombinator, zaślepiał bym jeden otwór po głośniku i wykonywał pomiar jednego, później drugiego, zamieniając miejsca zaślepką i głośnikiem? Ale czy to prawidłowe.
    ale jak pomierzysz jeden glosnik to znowu litraz jest 2x za duzy! :(
    tak wiec trzeba chyba jednak 2 mierzyc

Skomentuj

Faktycznie jest to problem. Najlepszy jest scenariusz podziału kolumny na 2 komory i pomierzenia każdego z głośników osobno.

Jeżeli komora jest jednak wspólna to jak drugi głośnik zostawi się "luzem", wprowadza on dość widoczne zmiany w zakresie niskich częstotliwości. Jednak mierząc to w domu prawdopodobnie tego nie zobaczysz bo jak to pomiar w domu z bramką kilku ms , nie sięga tak nisko z częstotliwością, więc de facto "problemu nie ma".
      Jednak można dodatkowo zastosować bardzo prosty trik który dość skutecznie wyłącza wpływ tego nie mierzonego głośnika, wystarczy go zewrzeć. Siła hamująca na cewce jest na tyle duża iż w bardzo istotny sposób poprawia to pomiar w zakresie niskich częstotliwości.

Jeżeli będziesz pomiary robić metodą łączenia pomiaru z pola dalekiego z pomiarem z pola bliskiego to w zasadzie nie widzę tu żadnych podstaw do tego aby był jakikolwiek błąd w wyniku tego że jeden głośnik jest niepodłączony w trakcie pomiaru. Pomiar w polu bliskim można zrobić dla obu wooferów jednocześnie i potem odjąć 6dB, zresztą na potrzeby łączenia wykresów i tak będziesz skalować. Natomiast pomiar w polu dalekim i tak jest wykonywany na krótkiej bramce a łączony z pomiarem w polu bliskim gdzieś na ok 500Hz więc to są już częstotliwości gdzie wpływ drugiego głośnika dawno jest bez znaczenia bo jak wspomniałem, to wyłazi tylko na niskich częstotliwościach.

Przy układach 2,5 drożnych w zasadzie można bazować na pomiarze jednego głośnika a drugiemu przypisywać ten sam wykres. Przesuniecie fazowe zawsze można symulować za pomocą przesunięcia w pionie w vituixcadzie a jak ktoś nie używa tego programu to po prostu przeliczyć z trygonometrii o ile należy zmienić offset tego dolnego głośnika.

Skomentuj

Właśnie taką metodą (pomiar bliskiego + dalekiego pola) zrobiłem pomiary do najnowszej wersji zwrotnicy moich 2,5 dróg: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post530824

Z tym, że dla każdego woofera robiłem osobno pomiar bliskiego pola. Drugi woofer był w tym czasie przytłumiony kocem. :)
        Potem pomiary bliskiego i dalekiego pola złożyłem w VituixCADzie (moduł Merger).

No i jeszcze pozostaje pomiar impedancji...
        Jeśli zmierzy się jeden woofer, to wychodzą 3 piki impedancji, bo drugi woofer działa jak membrana bierna i mamy dwa rezonanse. Od portu BR i od membrany biernej.

Ja sobie poradziłem z tym w ten sposób, że zmierzyłem impedancję obu wooferów połączonych równolegle, a potem w programie do symulacji dałam skalowanie x2 dla każdego woofera.

P.S. IMHO zrobienie dobrze grających 2,5 dróg jest bardziej upierdliwe niż zrobienie 3 dróg....
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Dziękuję chłopaki za informację, niedługo pomierzę na parę w.w. sposobów i zwrotnica.

Skomentuj

Czaruję...
          X