Witam. Planuje budowę kolumn podłogowych lubię dość dużo glebokiego basu mam kilka pytań związanych z obudową mianowicie czy głośnik STX gdn-22-200-8-sc będzie nadawał się do umieszczenia go w obudowie labiryntowej czy lepiej bass reflex. Jako drugi niskotonowy będzie głośnik STX Gdn 20-120-4 AK bardziej jako midwoofer ze względu na membranę kewlarową średniotonowy to westra 164-1394/4 wysokotonowy jeszcze się waham pomiędzy TVM ARV 104-63/4 a wysokotonowym który pozostał mi z kolumn koda. Obudowa wykonana będzie z MDF-u 18mm, i czy bawić się w kolumnę labiryntową, czy wykonać ją jako bass reflex. Nie wykonywałem wcześniej kolumn tego typu trochę poczytałem ale to wszystko chodzi o linię transmisyjną. Pozdrawiam i dziękuję za rady.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumna podłogowa linia transmisyjna?
Collapse
X
-
Nie zamieszczałem wcześniej posta odnośnie budowy kolumn. Niestety nie każdego stać na głośniki Scan Speak, Accuton czy Seas mam takie jakie mam i chcę na nich zbudować kolumnę. Moim zdaniem nie tracę czasu zbudowałem już kilka kolumn które grały dosyć dobrze, nie robię tego dla kogoś tylko dla siebie, mi każda z nich odpowiadała i z każdą kolejną zdobywałem doświadczenie oraz większą wiedzę, niestety mój nie zasobny budżet pozwala mi tylko na owe zestawienie.
Skomentuj
-
Witam może spróbuj https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-LuSzTi , miałem i byłem zadowolony z projektu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kilermorderca Zobacz postaSTX gdn-22-200-8-sc
Zamieszczone przez kilermorderca Zobacz postaJako drugi niskotonowy będzie głośnik STX Gdn 20-120-4 AK
To co to za konstrukcja?
Zamieszczone przez kilermorderca Zobacz postawestra 164-1394/4
Zamieszczone przez kilermorderca Zobacz postawysokotonowy jeszcze się waham pomiędzy TVM ARV 104-63/4 a wysokotonowym który pozostał mi z kolumn koda.
Zamieszczone przez kilermorderca Zobacz postazbudowałem już kilka kolumn które grały dosyć dobrze
To co teraz chcesz wykonać to jakiś frankenstein bez odpowiedniej zwrotnicy (bo skąd będziesz ją miał?).
Skoro masz GDN-22-200 to lepiej idź w te stronę: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
Albo w to np.: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa
Skomentuj
-
Myślę nad zastosowaniem.dwóch niskotonowych ale liczę właśnie na porady tutaj, odpowiednie naprowadzenie. Nie twierdzę że moje poprzednie konstrukcje grały dobrze dla innych osób, mi osobiście pasował ich dźwięk. A co jeżeli by zastosować głośnik STX Gdn 20-120-4 AK jako membranę bierna i no wiadomo obudowę zamkniętą?
Skomentuj
-
Jako początkujacy (kiedys wykonałem jeden subwoofer zamknięty do auta a niedawno parę kolumn) powiem Ci tak: weź gotowy i sprawdzony projekt. Chłopaki z tego forum potrafia cuda. Symulują, liczą, budują i poprawiają. Potem publikują konstrukcje. Odpowiednia zwrotnica to chyba najważniejszy element kolumn - a tą jest trudno samemu zaprojektować. Osobiście z takiego gotowego, sprawdzonego projektu zbudowałem kolumny na które materiały wyniosły mnie około 600zł i jestem mega zadowolony z ich brzmienia. Myślałem o robieniu czegoś samemu od 0 ale po wykonaniu i odsłuchaniu tych skrzynek kompletnie mi przeszło. Kiedys zbuduję większe i lepsze ale na pewno tylko wg sprawdzonego przepisu
Skomentuj
Skomentuj