Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki grania - czyli audio Estradowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Początki grania - czyli audio Estradowe

Cześć,

Razem z bratem ruszamy z dosyć popularnym sportem jakim jest granie na imprezach i pseudo DJ-ka.
    Szukam pomocy, źródła wiedzy na temat sprzętu audio estrady.

Obecnie mam dwa głosńiki eminence delta 15A lecz naczyałem się, że mają kiepskie pasmo + jakieś gwizki STX z hornem, planuję więc ich sprzedaż.
    Ja jestem fanem pasywnych głośników - choć dużo słyszałem o zestawach aktywnych.
    Jaki jest mój plan ?

> 2 nadstawki w stereo + 1 subbas
    > 1 końcówka mocy do nadstawek + 1 końcówka do basu + 1 zapasowa
    > crossover do podziału pasma nadstawki i sub

> Koncówki chcemy kupić bardziej rozwojowe żeby np. w przyszłości bez ich wymiany podłączyć 4 nadstawki + 2 subbasy.
    Co sterowania będzie będzie to kontroler, prawdopodobnie Piooner SR2- z wyjściami master XLR.

Panowie co kupić ? Ja myślałem o STX - budżetowo a jakościowo całkiem OK. Budy będę robił sam, raczej chciałbym coś z gotowych projektów, żeby nie mierzyć zwrotnicy, sub pewnie w obudowie tubowej albo 4th bandpass - tutaj też bym szukał gotowych projektów.
    Budżet to około 4 tys zł. +/- 1 tysiąc.

Pomożecie ? :) Za wszelkie sugestie pomysły, porady z góry dziekuję
    Last edited by mati_323; 09.08.2019, 10:47.

Szczerze?
    Kup firmowe używki (jeśli ma być pasywnie). Może i nie wyjdzie taniej niż DIY, ale przynajmniej później to sprzedaż w podobnej cenie gdy będziesz chciał inwestować w lepszy sprzęt.

Co do tego czy pasywne czy aktywne, to oczywiście aktywne.
    Mniej dźwigania i szybciej się rozkłada.
    Za 4tyś. już można kupić dwie satelity + suba (nowe)... i nawet na kable i statywy jeszcze zostanie.

W tych czasach sprzęt pasywny dla mobilnego DJ-a to przeżytek.
    Jakość dźwięku?
    Tu mobilność wygrywa z jakością, a jeśli chcesz aby to grało na wyższym poziomie, no to masz jeszcze za mało pieniędzy.
    Last edited by marian; 09.08.2019, 16:41.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Jest jakaś konkretna firma do polecania odnośnie aktywnych / pasywnych zestawów ?
      Słyszałem o DAP audio jedynie.

Nie wiem dlaczego ale aktywny sprzęt jakoś do mnie nie przemawia. W pasywnym w razie awarii podpinam inną końcówkę i gram dalej a w aktywym nie ma co zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
        Jest jakaś konkretna firma do polecania odnośnie aktywnych / pasywnych zestawów ?
        Słyszałem o DAP audio jedynie.
        No to zacznij się interesować i czytać fora, jak. np. Estradowiec: http://estradowiec.pl/forum/
        ...bo jeśli tylko znasz jedną firmę, no to słabo, nie uważasz?

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
        Nie wiem dlaczego ale aktywny sprzęt jakoś do mnie nie przemawia.
        Może dlatego że właśnie jesteś jeszcze zielony.

Wszystko kwestia przemyślenia co dla Ciebie jest ważniejsze, kasa czy wygoda.
        Na początku pewnie kasa :) ale już po kilku imprezach dojdziesz do wniosku ze jednak było warto brać aktywne :)

Chyba, że chcesz tym sprzętem burzyć ściany, no to wtedy pasywne.
        Ale nie wiem czy STX to dobry pomysł.
        Na początek może być, ale jak będziesz co chwila wymieniał upalone lub uszkodzone mechanicznie głośniki (co się częściej zdarza), to zamiast radości (że masz tanio i dobrze) będzie tylko wkurzenie.

Skomentuj

Posłuchaj rady gościa który kilka lat w tym siedział i zaczynał od robionych przez siebie gratów, jeśli chcesz grać zawodowo i zarabiać na tym masz tylko jedną opcje z wielu względów - iść do sklepu muzycznego, posłuchać zestawów w interesującym nas budżecie i kupić nowy aktywny sprzęt.

Jeśli sprzęt który jest na nasze potrzeby kosztuje więcej niż jest w portfelu - kredyt, kupić i zacząć grać i zarabiać.

To jest niestety jedyna sensowna droga na dzień dzisiejszy.

Skomentuj

Dwie opcje, albo robić stopniowo i dopłacać. Druga to kupić dobre używki, sprzedać bez strat i zainwestować jak będzie kasa. Jeżeli komuś zależy na jakości i ma pojęcie to może składać DIY, jednak z takim budżetem to ledwo na kolumny wystarczy. W takich klimatach wzorem jest mobilność, szukałbym czegoś aktywnego. Może aktywne 2 paczki które kiedyś mogą zostać monitorem i diy suby, może wystarczy na końcówkę i crossover. Pytanie na czym możesz zaoszczędzić co już masz.

Ja zrobiłem 3drogi(driver monacora i beymy 8" i 12") + bass 18" bandpass 4th 400W. Gra to, ale jednak gabaryty przeszkadzają. Przymierzam się do nowego projektu driver JBL2417h i beyma 8m100 w nadstawce i 2 komplety basów albo na 12k200 beymy albo gotowe 18" 400W.

Skomentuj

Cześć.
              Dzięki za zainteresowanie tematem. Idziemy w aktywny sprzęt lub druga opcja to aktywne nadstawki pasywny sub.
              Moje zaineresowanie przykuły kolumny Alto TS315 - dużo opini nie ma, ale same pozytywne.
              Sub-a tutaj widziałem cieakawe propozycje firmy Dr Aus, na przykład DN015A. Tylko w cenniku nie ma wersji aktywnej.
              Co tym myślicie ?

Skomentuj

Czaruję...
              X